1.034.908

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Települési értékvédelem monográfia fejezetei

Mint a gyakorlati útmutató alapja/Konferencia tanulmányok/Budapesti Corvinus Egyetem 'Élhető települési táj' Kutató Műhely

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-503-500-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Budapesti Corvinus Egyetemen gondozott TÁMOP 4.2.1 kutatási program jelentős projektje (1. sz. alprojekt) az Élhető Települési Táj, amelyből a 1.2.4 települési értékvédelem altéma körében... Tovább

Előszó

A Budapesti Corvinus Egyetemen gondozott TÁMOP 4.2.1 kutatási program jelentős projektje (1. sz. alprojekt) az Élhető Települési Táj, amelyből a 1.2.4 települési értékvédelem altéma körében folytatott kutatások összegzését eddig még fel nem dolgozott monográfiában és a monográfia tudományos alapjaira épülő útmutatóban látjuk megvalósulni. Ezeknek a célkitűzéseknek teljesítése a kutatási program továbbvitelét jelentik a TÁMOP források lezárulása után.
Jelen kötetben a monográfia egyes résztémáinak feldolgozásai látnak napvilágot A publikáció alapja az Építészek Házában 2012. június 8-án tartott konferencia-műhely rendezvényén elhangzott előadások írásos változata.
Ezek itt mint önálló tanulmányok szerepelnek, azonban a készülő monográfiának már a fejezeteit jelentik. A fejezetek kiválasztása már előre kívánja vetíteni a gyakorlati alkalmazhatóságot. Röviden Útmutatónak nevezett anyag mind a szakma széles körének, mind a helyhatóságoknak, mind a társadalmi szervezeteknek kell, hogy szóljon, azoknak, akik részt vállalnak a települési értékvédelem munkájában.
Az 1979-ben az Építészek Nemzetközi Szövetségének (UIA) kiáltványa, a Machu Pichu karta találóan ragadta meg a lényeget a települési értékvédelem szerepéről:
"...Szükséges, hogy megóvjuk és fenntartsuk örökölt történelmi emlékeinket s hogy megvédjük kulturális örökségünket is. Mindazt abból a célból is meg kell tennünk hogy erősítsük a települési és nemzeti jellegzetességekei mindazt aminek a kultúra egészében autentikus jelentősége van. Ugyanígy feltétlenül szükséges, hogy a történeti városrészek, a történelmi és építészeti emlékek megőrzésének, helyreállításának és .újrahasznosításának' feladatai a településfejlesztés előfolyamataiba ágyazva jelenjenek meg. Ily módon válhat csak lehetővé a munkák finanszírozása, a teljes műveletsor fenntartása".
Csak annyival egészítenénk ki hogy a városrészek, az építészeti emlékeken túl az egész települési táj szemléletével gondolkodjunk. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Balogh Péter István: Élhető települési táj (10. Témakör) kutatási programja és eredményei 7
Vukov Konstantin: Települési értékvédelem és műemlékvédelem 11
Fatsar Kristóf: A történeti kertek és kultúrtójak védelmének ellentmondásai 23
Bene Béla: Települési integrált értékvédelem (tiéd)programja 31
Vukov Konstantin: A települési fejlődés folytonossága ill. Törései, konfliktus esetek 53
Körmendy Imre: Az értékvédelem érvényesítése a települési szabályozásban és fejlesztésben 67
Vizi György: A fiatalok ösztönzése a települési értékek megőrzésében, a porta spesioa egyesület szerepe a kárpát- medencei építőipari szakközépiskolák együttműködésében
az épített örökség megismertetésében 77
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv