1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Prédikátorsors

Válogatott írások 1969-1977

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E kötet dr. Márkus Mihály püspök, egyetemi tanár különféle alkalmakra írott cikkeinek, tanulmányainak egy részét gyűjti egybe. A Pápai Református Teológiai Akadémia közössége örömmel adja közre... Tovább

Előszó

E kötet dr. Márkus Mihály püspök, egyetemi tanár különféle alkalmakra írott cikkeinek, tanulmányainak egy részét gyűjti egybe. A Pápai Református Teológiai Akadémia közössége örömmel adja közre ezeket az írásokat, amelyeket az egyházi őrálló és tudós professzor fiatal lelkipásztorként jelentetett meg különböző egyházi folyóiratokban 1969-1977 között. Meglepő és egyúttal üdítőleg is hat az írások tematikájának változatossága, az érdeklődési kör tágassága. Az egyháztörténeti dolgozatok mellett megjelennek ugyanis a sajátosan vallástörténeti, vagy művészettörténeti témák, illetve a római katolicizmus által felvetett ökumenikus kérdések, de a Szerző figyelmét nem kerülik el a magyar társadalomnak az 1960-as és 1970-es években felgyülemlett és megfogalmazott problémái sem. Különösen hálásak lehetünk a teológiatörténeti portrék és pillanatfelvételek iránt, amelyek egy-egy könyvismertetés apropóján kerekednek ki, hiszen a magyar református teológiatörténet jelentős eseményeinek és személyiségeinek megismertetése terén sok törleszteni valónk akad. A kétezer éves anyaszentegyház hitének és történelmének gazdag tárházában szakemberként járó Szerző olyan összefüggésekre mutat rá szakavatott kézzel, amelyek máig ható tanulsággal szolgálnak. Komoly értéket képviselnek a római katolikus egyház történelmével és az ezzel összefüggő ökumenikus kérdéskörrel foglalkozó írások. Ezek időközben egyúttal kordokumentumokká is váltak, hiszen szinte valamennyi cikk, tanulmány reakció egy-egy, annak idején frissen megjelent könyvre, vagy tanulmányra, másrészt pedig a látásmódjuk maga is történelmi távlatba került az azóta eltelt emberöltőnyi idő ökumenikus változásai miatt. Változatlanul aktuálisak napjainkban is a fiatal lelkipásztornak az egyke-kérdéssel kapcsolatban megfogalmazott gondolatai, vagy az Őrség panaszával való teljes körű, személyes hangú azonosulása.
Dr. Márkus Mihály tanulmányai, könyvismertetései nagyszerű módszertani példái annak, miként lehet lelkipásztorként figyelni a körülöttünk zajló szellemi és társadalmi mozgásokra, hogyan tudjuk azokat kutatni-értelmezni és igényesen, jó stílusban feldolgozva a szélesebb olvasóközönség elé tárni. Nagy baj volna, ha napjaink ephemer jelenségei töltenék ki csupán az életünket és elfelejtenénk múltunkat - éppen jövőnk érdekében - birtokba venni. E birtokba vétel ragyogó példatára a jelen kötet. Amikor tehát útjára bocsátjuk ezeket az írásokat, abban bízunk, hogy e sugallatos című gyűjteményt további kötetek fogják követni, amelyek az anyaszentegyház gazdag kincseit új színben és összefüggésekben mutatják fel a ma emberének. Köszönjük a Szerzőnek az értékes ajándékot, és arra kérjük Isten, hogy áldja meg ezen írások szolgálatát.
Pápa, 2007. húsvétján
Vladár Gábor
rektor Vissza

Tartalom

Előszó 7
Prédikátorsors, félreértések és tanulságok 8
Galeria omnium sanctorum 22
Apáczai Csere János 1625-1659 26
Erdélyi főniks misztótfalusi Kis Miklós öröksége 29
A második helvét hitvallás Magyarországon és Méliusz életműve 31
Archibald Robertson: A kereszténység eredete 41
Várkonyi Nándor: Szíriat oszlopai 45
Fekete Gyula: Éljünk magunknak? 48
Kodolányi János: Én vagyok 51
Bujdosó csillag
A „kortárs" Szenczi Molnár Albert emlékszáma 55
Benedek István: Pusztába kiáltott szó 58
Őrségi őrjárat 61
Hegyet hágék, lőtőt lépék 64
Dr. Fülep Lajos (1885-1970) 66
Fülep Lajos: Művészet és világnézet
Cikkek, tanulmányok 1920-1970 76
Magyar harmónia
Hitvallás egyeztető kísérlet a XVII. században 83
II. rész 85
I. István király és emlékezete 91
Félegyházy József: Az egyház a korai középkorban 100
Hermann Egyed: a katolikus egyház története Magyarországon 1914-ig 107
Dr. Meszlényi Antal: A Magyar Hercegprímások arcképsorozata 1707-1945 111
Csóka J. Lajos: Szent Benedek fiainak világtörténete, különös tekintettel Magyarországra 119
Rácz Zoltán: Jezsuiták tegnap és ma 123
Párbeszédről - magunk között 126
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv