1.017.548

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar irodalom története

Védőborítós példány

Szerző

Kiadó: Singer és Wolfner Irodalmi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számos fekete-fehér képpel illusztrált. Nyomtatta Hornyánszky Viktor R.-T. m. kir. udv. könyvnyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Irodalom: a lélek kifejezése leirott szóval.
Kinek a lelkét fejezi ki ez a leirott szó? Az egyénét vagy egy kisebb-nagyobb közösségét?
Elsősorban - akármi volt is az író... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Irodalom: a lélek kifejezése leirott szóval.
Kinek a lelkét fejezi ki ez a leirott szó? Az egyénét vagy egy kisebb-nagyobb közösségét?
Elsősorban - akármi volt is az író szándéka - a közösség lelkét fejezi ki. Eszköze, a nyelv, a közösség alkotása. Évezredek múltak el, amíg valakinek eszébe jutott, hogy „egyéni" nyelvhasználatra törekedjék kifejezésmódjában megkülömböztesse magát másoktól. Az alap, a nyelv minden lényeges tulajdonsága akkor is közös maradt.
Minden lényeges vonásukban közösek a kifejezésre váró érzések, gondolatok. A közösség kincsei az elmondásra váró események: vagy azért, mert a közösséggel történtek, vagy azért, mert „mindenkivel megtörténhettek volna".
Mi ez a közösség? Nagy általánosságban: az egy nyelven beszélők, gondolkozók, írók közössége. Ma röviden így mondhatjuk: a nemzet. De a keresztény középkor vagy a renaissance humanizmusának közössége tágabb volt, a latin nyelv segítségével: minden keresztényt vagy minden humanistát magában foglalt, nemzeti külömbség nélkül. A közösség fogalmát ma is lehet tágítani vagy szűkíteni. Szűkíteni gőgös művészi elzárkózással, ha az író csak az őt megértő „kiválasztottaknak", a „boldog keveseknek" akar írni; vagy ha nemzete helyett csak osztályával tart közösséget. Tágítani lehet az új humanizmus gondolata alapján: az író az egész emberiségnek ír, az egész emberiséggel érez együtt - a fordítók dolga, hogy szavát mindenüvé eljuttassák. De akár a boldog kevesek, akár az egész emberiség felé fordul az író, gyökereivel mégsem tud kiszakadni a közös nyelv, a közös gondolati és érzésbeli hagyományok talajából, vagyis abból, amit nemzetnek nevezünk.
Minden nemzeti irodalom kibogozhatatlanul összefonódik a világirodalommal, egyiknek történetét sem lehet önmagában megírni. Az egyént nem érthetjük meg, ha nem ismerjük a közösséget, amelyhez tartozik; de ez a közösség - a nemzet - maga is részese egy nagyobb közösségnek... Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Lélekváltás8
Kik vagyunk? A magyar nyelv. A magyar lélek megváltozása: kalandozás - megtelepedés. Kereszténység - európai kultúra. Krónikák. Nyelvemlékek. Kódexek. Legendák. Példák. Himnuszok. Krónikás énekek - A humanizmus.
"Bocsásd meg, Úristen..."22
Megérkeztünk Európába. Bibliafordítók. Hitvitázó irodalom. - Zsoltárfordítók. A vitadráma. Históriás énekek. Széphistóriák. Világi próza. Balassa Bálint.
"Ne bántsd a magyart!"40
Az ellenreformáció. Pázmány Péter. Szenci Molnár Albert. Kájoni János. Apáczai Csere János. - Memoárolók, krónikák. - Zrínyi Miklós gróf. - A kor lírája. Főúri lírikusok. Gyönyösi István. - A kuruc költészet.
Magyar irodalmi központok: Rodostó, Róma, Bécs....59
Rákóczi vallomásai. Mikes. - Apor Péter. Cserei Mihály. - Amade László. - Irodalomtörténeti kísérletek. - Bessenyei és a franciás iskola. A deákosok. - Magyaros iskola. Németesek. Színjátszás. Tudományos irodalom. Az első magyar hírlapok.
Széphalom79
Kazinczy Ferenc. Csokonai Vitéz Mihály. Kisfaludy Sándor. Berzsenyi Dániel. Kölcsey Ferenc.
Aurora106
Kisfaludy Károly. Katona József.
Az nem lehet, hogy annyi szív....119
Széchenyi István gróf. Vörösmarty Mihály. - A Nemzeti Színház és a dráma 1848-ig
Hazai rejtelmek147
Elbeszélők. Jósika Miklós, Eötvös József báró.
Szabadság, szerelem156
Petőfi Sándor
Én az avart jártam, tűnődve megálltam178
Arany János
Zord idő195
Kossuth. Deák. Tompa. Gyulai. - Kritikusok és költők. - Kemény. Madách.
A nagy álmodó210
Jókai Mór
Hosszú inasévek218
A dráma a XIX. század utolsó harmadában
A líra és az epika a XIX. század utolsó harmadában
Mesemondás és valóság236
Az elbeszélő irodalom a XIX. század utolsó harmadában. Szónoklás, irodalomtörténet, nyelvészet, esztétika. - Befejezés

Benedek Marcell

Benedek Marcell műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Benedek Marcell könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem