1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bérezés a belkereskedelemben és a vendéglátóiparban

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 257 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szocializmust építő társadalmunkban bekövetkezett fejlődés, a dolgozóknak a nemzeti jövedelemből megfelelő arányban való részesedése, s nem kevésbé a legfontosabb feladatokra irányuló erőteljes... Tovább

Előszó

A szocializmust építő társadalmunkban bekövetkezett fejlődés, a dolgozóknak a nemzeti jövedelemből megfelelő arányban való részesedése, s nem kevésbé a legfontosabb feladatokra irányuló erőteljes ösztönzés szükségessé s mind égetőbbé teszi a bérezési kérdésekkel való elmélyültebb foglalkozási, a bérügyi rendelkezéseknek a tervgazdálkodáshoz illő módon történő egységes végrehajtását.
A helyes bérpolitika, a bérezésen keresztül megvalósítható egészséges anyagi érdekeltség csak úgy érvényesülhet, ha a kereskedelmi vállalatok, irányítószervek dolgozói közül mindazok, akik munkájukkal hozzá tudnak járulni az említett feladatok megvalósításához, ismerik az ide tartozó állami rendelkezéseket s tisztában vannak a különböző határozatok, utasítások által elérni kívánt célkitűzésekkel. Ezért kívánjuk bemutatni azt hogy a jelenlegi bérezési rendszerek mennyiben felelnek meg a munka szerinti elosztás szocialista elvének, hogy a jelenlegi bérezésben levő ösztönző erő iránya és mértéke mennyiben segíti a belkereskedelemmel szemben támasztott feladatok megoldását s hogy mindezek alapján milyen irányban célszerű a bérezési, anyagi érdekeltségi rendszerek továbbfejlesztése.
E könyv elkészítését éppen az tette szükségessé, hogy a gyakorlati szakemberek - elsősorban a munka- és bérügyeket közvetlenül intéző, illetőleg ezek munkáját irányító gazdasági funkcionáriusok - áttekintést és gyakorlatban felhasználható ismereteket nyerjenek az állami belkereskedelemben jelenleg alkalmazott bérezési rendszerek lényegéről, az azokkal kapcsolatos problémákról, különös tekintettel az anyagi érdekeltségre. E könyv kiadását az is indokolttá teszi, hogy - szemben a baráti országok gyakorlatával - hazánkban a kereskedelemben alkalmazott bérezési rendszerek kérdéseiről átfogó mű eddig még nem készült. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. RÉSZ
A BÉREZÉS NÉHÁNY ÁLTALÁNOS KÉRDÉSE
Az anyagi javak elosztásának módja 7
Reálbér, reáljövedelem fogalma 8
A kereskedelemben végzett munka jellege 9
A kereskedelmi munka helye a társadalmi munka szervezetében 9
A kereskedelmi munka jellege a szocializmusban 9
A bérrendszerekkel szemben támasztott követelmények 13
A szocialista kereskedelem bérrendszereivel szemben támasztott követelmények 13
A helyesen kialakított bérrendszer hatása a kereskedelmi munkára 16
A szocialista bérpolitika irányelvei 19
Elosztás a munka mennyisége és minősége szerint 19
Az anyagi érdekeltség követelményeinek érvényesítése 19
A demokratikus centralizmus és a vállalati önállóság 22
II. RÉSZ
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT BÉRRENDSZEREK
I. fejezet
A kiskereskedelem üzlethálózatában dolgozók bérrendszere 28
A bérrendszer fejlődése a felszabadulástól napjainkig 28
A kiskereskedelem hálózati dolgozóinak alapbérrendszere 35
Néhány általános kérdés 35
Boltvezetők és helyetteseik alapbére 36
Szakképzettség figyelembevétele az alapbérek megállapításánál 46
Áthelyezett boltvezetők alapbérmegállapítása 49
Boltvezetőket helyettesítők alapbérmegállapítása 49
Boltvezetők és helyetteseik alapbéraránya 50
Boltvezetőhelyettesek létszámmegállapítása 51
Beosztott bolti dolgozók alapbére ... 52
Gyakorlati idő figyelembevétele az eladók alapbérmegállapításánál 53
Szakképzettség figyelembevétele az eladók alapbérmegállapításánál 57
Első eladók kinevezése 58
Raktári dolgozók alapbérmegállapítása 59
Alapbérkiegészítés 59
A kiskereskedelem hálózati dolgozóinak jutalékrendszere 59
Jutalékos bérrendszerek összehasonlítása 59
Alapbérrel kombinált jutalékrendszer 64
Jutalékkulcsok megállapítása 64
Jutalékos kereset kiszámítása 69
Jutalék felosztása a bolt dolgozói között 71
Jutalékkulcsok arányosítása 75
Vásárokon alkalmilag foglalkoztatott dolgozók bérezése 79
Tiszta jutalékos bérezés 80
Tiszta jutalékrendszer gyakorlati alkalmazása 81
Jutalékkulcsok, jutalékos kereset kiszámítása. Jutalékfelosztás 82
Jutalékos kereset felső határa 85
Biztosított jutalék 86
Személyi pótlék figyelembevétele a jutalék felosztásánál 87
A nyitvatartási idő rovására végzett leltározás és tatarozás díjazása 88
Dohányboltok dolgozóinak bérezése 90
Csökkentett alapbérrel kombinált jutalékrendszer 91
Zöldség-, gyümölcs szaküzletek dolgozóinak bérezése 92
Mozgóárusok bérezése 97
Premizálás a kiskereskedelem hálózatában 100
A kiskereskedelmi egységvezetők premizálása 100
Prémiumfeladatok, a prémium mértéke 100
A prémium kiszámítása 101
Prémiumkizáró feltételek 102
Prémiumelszámolás a boltvezetők munkahelyváltoztatása esetén 104
Évvégi leltárprémium 106
Kiskereskedelmi vállalatok raktáraiban dolgozók premizálása .. 107
Célpremizálás 107
A kiskereskedelem hálózati bérrendszerének továbbfejlesztése ----109
Az alapbérrendszer továbbfejlesztése 109
Anyagi érdekeltség továbbfejlesztése 110
II.fejezet
A vendéglátóipar üzlethálózatában dolgozók bérrendszere 117
A bérrendszer fejlődése a felszabadulástól napjainkig 117
A vendéglátóipar hálózati dolgozóinak alapbérrendszere 120
Egységvezetők és helyetteseik alapbére 120
A vezetők alapbér-megállapításának és az üzemegység forgalmának kapcsolata 125
Szakképzettség figyelembevétele az egységvezetők alapbérének megállapításánál 126
Kisvendéglők vezetőinek alapbérmegállapítása 130
Termelőrészlegek és idényjellegű üzemek vezetőinek alapbérmegállapítása 131
Üzlet vezetőhelyettesek számának megállapítása 131
Beosztott vendéglátóipari dolgozók alapbére 132
Szakképzettség figyelembevétele a beosztott dolgozók alapbérmegállapításánál 132
Konyhafőnökök alapbérmegállapítása 134
Részlegvezető szakács, cukrász alapbérmegállapítása 134
Szakácsok és cukrászok alapbérmegállapítása 135
Technikumot végzett dolgozók alapbérmegállapítása 135
Kisegítők alapbérének megállapítása 136
Raktári dolgozók alapbérmegállapítása 137
Alacsony-fizetésű dolgozók bérkiegészítése 137
Előadóművészek bérezése 137
A vendéglátóipar hálózati dolgozóinak jutalék- és prémiumrendszere 139
Alapbérrel kombinált jutalékrendszer 139
Éttermek, népbüfék, cukrászdák, eszpresszók, italboltok, büfék és falatozók dolgozóinak jutalékrendszere 139
Cukrászüzemek és hidegkonyhák dolgozóinak jutalékrendszere 143
Kisvendéglők dolgozóinak jutalékos bérezése 144
Kiscukrászdák dolgozóinak jutalékos bérezése 145
Szállodai alkalmazottak jutalékos bérezése 146
Felszolgálók jutalékos bérezése 148
Tiszta jutalékrendszer 156
Alapbérrel kombinált premizálási rendszer 157
Cukrásztelepek, hidegkonyhák és a termelőcukrászdák műhelyeiben dolgozók prémiumrendszere 157
Vendéglátóipari egységvezetők prémiumrendszere 161
Vendéglátóipari vállalatok raktáraiban foglalkoztatott dolgozók premizálása 162
A bérrendszer fejlesztése 162
III.fejezet
A nagykereskedelem hálózatában dolgozók bérrendszere 165
A bérrendszer fejlődése napjainkig 166
A nagykereskedelem hálózati dolgozóinak alapbérrendszere 168
Fiók-, telep-, lerakatvezetők besorolása 168
A forgalom figyelembevétele az egységvezetők besorolásánál . 168
A szakképzettség figyelembevétele az egységvezetők besorolásánál 171
A nagykereskedelem beosztott hálózati dolgozóinak alapbér-megállapítása 171
A gyakorlati idő figyelembevétele a beosztott dolgozók alapbérmegállapításánál . 171
A szakképzettség figyelembevétele a beosztott dolgozók besorolásánál 172
A nagykereskedelem hálózati dolgozóinak jutalék- és prémiumrendszere 173
Alapbérrel kombinált jutalékrendszer 173
Tüzelőszer és építőanyagértékesítő vállalatok hálózati dolgozóinak jutalékos bérezése 174
Hálózati egységvezetők prémiumrendszere 175
A bérrendszer továbbfejlesztése 175
IV. fejezet
A vállalatok központjaiban foglalkoztatott dolgozók bérrendszere 177
A bérrendszer fejlődése napjainkig 177
A vállalatok központjaiban dolgozók alapbérrendszere 179
Vezetőállású dolgozók alapbére 180
Beosztott dolgozók alapbére 188
A szakképzettség figyelembevétele a dolgozók besorolásánál .. 190
A vállalatok központjaiban dolgozók anyagi érdekeltsége 195
Központi dolgozók prémiumrendszere 195
Üzletszerzők jutalékrendszere 200
Karbantartók premizálása 202
A bérrendszer fejlesztése 203
V. fejezet
Kereskedelmi tanulók bérrendszere 208
VI. fejezet
Bérpótlékok a kereskedelemben 208
Mankópénz 208
Nyelvtudási pótlék 210
Éjszakai pótlék 211
Tanulók gyakorlati oktatóinak díjazása 211
A kötelező szakmai gyakorlat oktatóinak díjazása 212
Takarítási pótlék 212
Egészségre ártalmas körülmények között végzett munka pótléka 212
III. RÉSZ
KERESETI SZÍNVONAL, BÉRARÁNYOK
I. fejezet
Kereseti arányok 215
Arányok a három főágazat között 217
Főágazaton belüli arányok 217
Kereseti arányok a kiskereskedelmi hálózaton belül 217
Kereseti arányok a vendéglátás hálózatában 221
Kereseti arányok a nagykereskedelmi hálózatban 223
Központi dolgozók kereseti arányai 225
Nődolgozók kereseti színvonala 226
II. fejezet
Bérellenőrzés 229
A bérezési rendszerek ellenőrzése 229
A kereseti színvonal ellenőrzése 230
Átlagbérellenőrzés 230
Beállási szint ellenőrzése 231
Béralapellenőrzés 235
IV. RÉSZ
A BARÁTI ORSZÁGOK BÉREZÉSI RENDSZEREINEK NÉHÁNY TAPASZTALATA
A kiskereskedelem hálózatában foglalkoztatottak bérezése 239
A vendéglátás hálózatában foglalkoztatottak bérezése 245
A nagykereskedelem hálózatában dolgozók bérezése 247
Következtetések 249
Az ösztönzés iránya 249
Az ösztönzés ereje 250
Összefoglalás 251
Irodalom 252
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv