1.034.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tények és adatok Hajdú-Bihar megye és Debrecen történetéből a kapitalizmus idején

Szerző

Kiadó: MDP Hajdú-Bihar Megyei Pártbizottság agit. prop. osztálya
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím: Segédanyag az MDP politikai iskola és "Marxizmus-Leninizmus alapjai" tanfolyamának propagandistái számára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az 1848. március 15-én bekövetkezett polgári forradalom után Magyarországon általánosságban megindult a tőkés fejlődés és megvolt a lehetősége annak, hogy Debrecenben is kibontakozzanak a... Tovább

Előszó

Az 1848. március 15-én bekövetkezett polgári forradalom után Magyarországon általánosságban megindult a tőkés fejlődés és megvolt a lehetősége annak, hogy Debrecenben is kibontakozzanak a kapitalizmus termelőerői.
Az ipar az 1850-es években még kisipari jellegű maradt Debrecenben, de már felbomlóban voltak a céhek s 1872-ben teljesen meg is szűntek. A magánkisipar most már szabad formában 1872. után továbbfejlődik, de az 1890-es években megtorpan, mert elnyomja a kialakult tőkés nagyipar. Debrecenben visszaesik az agyagipar, a fa- és csontipar, a fonó- és szövőipar, amelyek korábban Anglia, Franciaország és Amerika felé is exportáltak s 1892-ben a szűrszabók sztrájkja mutatja legjobban a kisipari termelés válságát.
A kisipar visszafejlődésével ellentétes irányú a gyáripar kifejlődése, amely, ha nem is volt olyan nagyméretű, mint a budapesti, mégis jelentőséggel bírt. Még a feudalizmus korában, 1847-ben alakult meg az István-malom. Az osztrák ipar különösen a cukorgyártás iránt érdeklődött és itt találta meg számításait a magyar nagybirtokos osztály. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv