1.027.585

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi vágás

Sertés - marha - juh - házinyúl/Bontás, töltelékáru készítés

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Hogyf Editio
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 134 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 16 cm
ISBN: 963-8484-17-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető5
Állategészségüy és élelmiszer-higiénia6
Előszó8
Jogi tudnivalók13
A házihentesi foglalkozás13
Az állatok vágására vonatkozó törvények és rendelkezések15
A házi vágás és eladás élelmiszerjogi és közegészségjogi vonatkozásai16
Kivonat a német húsegészségügyi törvényből17
A házi vágás és a közvetlen értékesítés adójogi tudnivalói19
Munkavédelmi tudnivalók21
A házi vágás előkészületei23
A házi vágásra alkalmas sertés23
A házihentes szerszámai, felszerelése27
Az állatok levágása37
A sertés levágása37
Elkábítás és a vér kinyerése37
Forrázás és szőrtelenítés39
A kibelezés előkészítése42
Kibelezés43
Hasítás45
A hús hatósági ellenőrzése45
A hátszalonna lefejtése és bőrtelenítése48
A sertésbél tisztítása48
Disznótor57
Egy házi vágás munkálatainak konkrét megtervezése58
A marha levágása59
Elkábítás és a vér kinyerése59
Bőr lefejtése fekvő állatról59
A szegy és a farmedence felhasítása61
Bőr lefejtése felfüggesztett állatról61
A kibelezés62
Hasítás62
A marhabél tisztítása63
A pacal leforrázása és megtisztítása63
A fejbőr leforrázása és szőrtelenítése64
A borjú levágása64
Juhok és kecskék levágása64
Elkábítás és a vér kinyerése65
Bőr lenyúzása a fekvő állatról65
Bőr lehúzása a felfüggesztett állatról65
Kibelezés66
Nyulak vágása67
Bontás69
Sertések lebontása69
Nagyobb részekre való bontás69
A sertéscomb darabolása70
A sertéslapocka darabolása70
A sertéstarja kicsontozása70
A karaj kidolgozása71
A sertés hasi részének kicsontozása71
A sertéscsontok felhasználása72
A sertés húsos részei és azok felhasználása72
Marhák bontása78
A nagyobb részekre történő bontás78
A marha combjának kibontása78
A marha lapockájának kibontása78
A marha húsrészei és azok felhasználása79
A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása79
A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása80
Juhok és kecskék bontása80
Bontás és kicsontozás80
A juh húsrészei és azok felhasználása82
Töltelékáru készítése83
A töltelékáruk különféle fajtái83
Töltelékáru készítése84
Fűszerek és ízesítő adalékok85
A belek felhasználása86
A belek megtöltése és elkötseé, ill. elforgatása87
A töltelékáru kifőzése és párolása88
A töltelékes készítmények füstölése89
Kifőzött töltelékáru-féleségek91
A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása91
A kifőzött készítmények egyes fajtái92
Nyerskolbász99
Egyéb kolbász féleségek:101
Sütőkolbász (Bratwurst), debreceni (Knacker), sonkaszalámi (Schinkenwurst)101
Forráznivaló töltelékáru102
A forráznivaló készítmények előállításának szabályai103
Az elkészítés módszere104
A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása105
A forráznivaló termékek különböző fajtái106
A vágáskor nyert hús és egyéb termékek112
Húsféleségek112
Sültmalac113
Főzvepácolt termékek115
Nyersen pácolt termékek118
Sertészsír119
A hús- és töltelékáru tartósítása, eltartása121
Sózás és füstölés121
Hűtés121
Fagyasztás123
Sterilizálás125
Hazai feldolgozási sajátosságok127

Bernhard Gahm

Bernhard Gahm műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bernhard Gahm könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv