Fülszöveg
A jelenlegi hazai viszonyok között, az új gazdasági struktúra kialakítása során, előtérbe kerül: a vállalkozóvá válás, az alapanyagok feldolgozottsági fokának növelése, nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása, nagyobb jövedelem és haszon elérése céljából. E folyamat keretében a nagyvállalatok mellett egyes területek regionális igényeinek kielégítése vagy speciális tájjellegű termékek előállítása céljából nő a kis- és középméretű (családi) vállalkozások száma is. E tevékenység színtere az élelmiszer-előállító (feldolgozó) üzem, melynek tervezése, létesítése, üzemeltetése és fejlesztése nem egyszerű feladat.
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági...
Tovább
Fülszöveg
A jelenlegi hazai viszonyok között, az új gazdasági struktúra kialakítása során, előtérbe kerül: a vállalkozóvá válás, az alapanyagok feldolgozottsági fokának növelése, nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása, nagyobb jövedelem és haszon elérése céljából. E folyamat keretében a nagyvállalatok mellett egyes területek regionális igényeinek kielégítése vagy speciális tájjellegű termékek előállítása céljából nő a kis- és középméretű (családi) vállalkozások száma is. E tevékenység színtere az élelmiszer-előállító (feldolgozó) üzem, melynek tervezése, létesítése, üzemeltetése és fejlesztése nem egyszerű feladat.
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg.
Jelen tankönyv célja: átfogó, mindeddig hiányzó, tananyagot biztosítson az agrár-felsőoktatás részére, amely megismerteti a hallgatókat az élelmiszer-előállító üzem tervezésének, kivitelezésének és használatbavételének, fejlesztésének valamint esetleges felszámolásának menetével, továbbá e folyamat irányításához és a benne történő közreműködéshez szükséges ismeretek és dokumentumok sokféleségével. Fő céljának azt tekinti, hogy a szakirányú képzés biztosította tudásra építve, megismertesse a hallgatókat a gyártási folyamatok megvalósításának lépéseivel, azok jogi, műszaki és (köz-) gazdasági alapfogalmaival, feltételeivel, követelményeivel és dokumentumaival. A tankönyv hasznos ismereteket nyújt a vállalkozók részére is, lehetővé téve céljaik megvalósíthatóságának megítélését, a megvalósítás folyamatának és nehézségeinek felmérését.
A szerzők a témakört tekintve hazai és nemzetközi kutatási+fejlesztési programban vettek és vesznek részt, továbbá az EU-országok számos egyetemével állnak oktatási-kutatási együttműködésben, illetve folyamatosan publikálnak a témakörben. A tankönyv a szerzők oktató-kutató, valamint gyakorlati fejlesztő, tervező és szaktanácsadó munkájára, továbbá a hazai és a nemzetközi szakirodalom anyagára épül.
A könyvet a tanuló ifjúság mellett az élelmiszeripari beruházással foglalkozó gyakorlati szakembereknek, továbbá a jelen és a jövő vállalkozóinak a figyelmébe is ajánljuk.
Vissza