1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Betegeink házi diétája

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Medicina Egészségügyi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 318 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 38 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Betegeink házi diétája című műve külön fejezetekben, röviden ismerteti az egyes betegségeket, részletesebben ezek diétás kezelését s az ételek elkészítésének módját. A receptúra egyaránt tartalmaz egyszerű és igényesebb ételeket, a betegnek az ételekben bő választék áll rendelkezésére. A munka értékét emeli, hogy a szerzők foglalkoztak a munkába járó dolgozók diétás problémáival is.
Reméljük, hogy ez a hézagpótló könyv megadja a betegeknek, orvosoknak, valamint a diétás nővéreknek a tőle elvárt segítséget.

Tartalom

Előszó3
Néhány szó a szervezet tápanyagszükségletéről5
A diétás étel elkészítésének módjai8
Háztartási tanácsok a diétás étrendek könnyebb elkészítéséhez és az ételek egészséges kezeléséhez13
A száj és nyelőcső betegségei18
Étrendi kezelés18
Étrendi eljárások19
A száj- és nyelőcsőbetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták20
Folyékony étrend20
Pépes étrend21
Gyomorbetegségek23
Étrendi kezelés23
Étrendi eljárások25
A gyomorbetegek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták29
Heveny gyomorhurut29
Idült gyomorhurut30
Kímélő, gyengébb ingerképző diétás étrend32
Erősebb ingerképző diétás étrend (kevés savnál)35
A gyomor- és nyombélfekély diétás étrendje37
Szigorúbb kímélő étrend37
Enyhébb kímélő étrend39
Munkahelyre vihető ebédek mintái gyógyult fekélybetegek részére41
Pentzoldt-féle táblázat42
Bélbetegségek43
Étrendi kezelés43
Étrendi eljárások44
A bélhurut és a székrekedés kezelésének étrendje. Étrendminták45
Heveny bélhurut diétás kezelésének étrendje. Étrendminták45
Erjedéses hasmenés diétás kezelésének étrendje. Étrendminták47
Rothadásos hasmenés diétás kezelésének étrendje. Étrendminták49
Idült (fekélyes) vastagbélhurut (colitis) diétás étrendje. Étrendminták51
A székrekedés diétás kezelésének étrendje. Étrendminták54
A máj- és epeutak betegségei61
Étrendi kezelés61
Étrendi eljárások62
A máj- és epebetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták64
Epehólyag-gyulladás, hurutos sárgaság étrendje64
Epekőroham utáni étrend68
Idült májgyulladás étrendje71
Munkahelyre vihető diétás ételek étrendje77
Szív- és érbetegségek80
Étrendi kezelés80
Étrendi eljárások82
A szív- és érbetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták84
Sómentes, szigorú étrend84
Sómentes, enyhébb étrend85
Sószegény, szívkímélő étrend (nem annyira szigorú)87
Magas vérnyomás diétás étrendje. Étrendminták89
Sómentes, fehérjeszegény étrend89
Vesebetegségek91
Étrendi kezelés91
Étrendi eljárások92
Vesebetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták94
Vesebetegségeknél, szívbetegségeknél és magasvérnyomásnál az orvos által előírt koplaló és szomjaztató napok utáni szigorított napok étrendje94
Szigorú nyers étrend95
Szigorú, nyers gyümölcsnap95
Bővített nyers étrend95
Rizsnap (nyári)95
Rizsnap (téli)95
Burgonyanap96
Főzeléknap96
Az ételek elkészítése96
Szigorú, nyers étrend96
Nyári minták96
Téli minták97
Nyers tálakhoz adható mártások97
Rizsnap (nyári)97
Rizsnap (téli)98
Burgonyanap98
Főzeléknap98
Heveny gyulladás étrendmintái99
Só- és fehérjeszegény étrend101
Bővített átmeneti étrend102
Bővített állandó étrend104
Munkahelyre vihető ételek105
Cukorbaj107
Étrendi kezelés107
Étrendi eljárások110
Cukorbetegek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták122
40 fehérjét és 100 szénhidrátot tartalmazó étrend olyan cukorbetegek számára, akik inzulint nem kapnak122
50 fehérje, 100-130 szénhidrát 100* ételben, 30* kenyérben, 60 g = 6 dkg kenyér123
Nyári étrend123
40-50 g fehérjét, 140 g szénhidrátot tartalmazó étrend. Napi kenyéradag 80 g = 8 dkg kenyér124
40-50 g fehérjét, 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend126
Nyári étrend127
Más betegségben szenvedő cukorbeteg diétája129
Gyomorbetegséggel szövődött cukorbetegség étrendje129
Májgyulladással szövődött cukorbeteg étrendje130
Folyadék-, fehérje- és sószegény étrend, szív- vese- és magasvérnyomással szövődött cukorbetegek részére130
Változatos, gyorsan készíthető levesek cukorbetegek részére130
Szénhidrát- és fehérjeértékkel kiszámított ételek elkészítési módja132
Tartósítás a cukorbeteg étrendjéhez136
Savanyúkáposzta eltevése137
Kovászos uborka eltevése138
Sós uborka eltevése138
Ecetes uborka eltevése139
Gombasaláta ecetben139
Paradicsompaprika, saláta olajban139
Gőzöléssel eltett zöldfőzelék139
Spárgakonzerv140
Meggybefőtt cukor nélkül140
Körtebefőtt cukor nélkül141
Ribizkebefőtt cukor nélkül141
Rumos szilvabefőtt cukor nélkül141
Rétesmeggy cukor nélkül141
Cukor nélküli meggy-jam141
Tüdőbetegség142
Étrendi eljárások142
A tüdőbetegek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták144
Fogyasztó diéta148
Étrendi kezelés148
Étrendi eljárások149
Fogyasztó étrendminták150
Folyékony, nyers étrend150
Szilárd, nyers étrend151
Tejnap151
Szigorúbb soványító étrend151
Enyhébb soványító étren152
Tartós étrend153
Boller-féle diétás kezelés hízásnál155
Fehérje-zsír étrend155
Fehérje-szénhidrát étrend156
Harvey-féle soványító tojáskúra157
Antoine-féle soványító kúra158
Schrott-féle bor-kenyér soványító kúra159
Hízlaló diéta160
Étrendi kezelés160
Étrendi eljárások161
A hízlalás diétás kezelésének étrendje. Étrendminták162
Könnyű, vegyes hizlaló étrend162
Vegyes hizlaló étrend162
Idült lázas, leromlott betegek diétás étrendi kezelése165
Étrendi tanácsok terhes nők számára167
Gyermekbetegek étrendjeinek konyhatechnikai szempontjai169
Általános tudnivalók171
Fontosabb élelmiszerek vitamintartalma171
A-vitaminban gazdag élelmiszerek171
B-vitaminban gazdag élelmiszerek171
C-vitamin források172
Fontosabb D-vitamin tartalmú élelmiszerek172
Mésztartalmú élelmiszerek172
Fontosabb vastartalmú élelmiszerek173
Diétás készítmények173
A gyomornedv elválasztását fokozó élelmiszerek és ételek173
Gyomornedv megkötő élelmiszerek és ételek173
Dugító hatású élelmiszerek és ételek173
Cukrok, cukorpótlók174
Lisztek, kenyerek, őrlemények174
Gyümölcskészítmények174
Tej, tejtermékek174
Sótlan, zsírszegény készételek. Egyéb diétás élelmiszerek174
Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai174
Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek174
Élénkítő hatású ételek és italok175
Bélféregűző ételek, élelmiszerek175
Kőképződést elősegítő élelmiszerek175
Néhány használati leírás gyógyteák készítéséhez175
Receptek
Reggelik, uzsonnák181
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek185
Tejes ételek191
Tojásételek194
Levesek199
Húsok, húsos és húspótló ételek217
Főzelékek, köretek240
Mártások263
Saláták266
Tészták, krémek, sodók270
Italok309
Gyógyteák310
Speciális kenyerek310
Munkahelyre vihető ételek311
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv