kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Orvostovábbképző Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 201 oldal |
| Sorozatcím: | Az Orvostovábbképző Intézet Jegyzetei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés | 9 |
| Fehérjék és aminosavak | 11 |
| Fehérje- és aminosav gyógyszerkészítmények | 11 |
| A fehérjék általános jellemzése | 12 |
| Aminosavak, a fehérjék lebontása | 12 |
| A fehérjékben előforduló kémiai kötések | 20 |
| Analitikai és preparatív módszerek fehérjék és más makromolekulák megismerésére | 23 |
| Kromatogárfiás és megoszlási módszerek | 23 |
| Molekuláris szűrés | 29 |
| Elektroforézis | 30 |
| Ultracentrifugálás | 32 |
| Izotópok alkalmazása | 34 |
| Az aminosavak sorrendje a fehérjékben | 36 |
| A fehérje molekula alakja, nagysága és töltése | 38 |
| Fehérje-oldatok tulajdonságai | 41 |
| A fehérjék tisztítása | 42 |
| Fehérjék szárítása | 42 |
| Denaturáció | 42 |
| A fehérjék térszerkezete | 43 |
| A fehérjék osztályozása | 45 |
| Peptidek és polipeptidek | 48 |
| Fehérje-anyagcsere | 49 |
| A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége | 49 |
| Biokatalízis, enzimek | 53 |
| Gyógyászati enzimkészítmények általános jellemzése | 53 |
| A katalízis fogalma. A biokatalízis általános jellemzése | 54 |
| Az enzimek tulajdonságai | 55 |
| Az enzimhatást befolyásoló tényezők | 58 |
| Enzimgátlók (inhibitorok) | 60 |
| Enzimaktivátorok | 62 |
| Az enzim-szubsztrát kapcsolódása | 63 |
| Az enzimek felosztása | 63 |
| Gyógyászatilag fontos enzim- és enzimgátló készítmények | 65 |
| Pepszin | 67 |
| Pankreatin és emésztő enzimkészítmények | 68 |
| Tripszin | 68 |
| Kimotripszin | 69 |
| Elasztáz | 70 |
| Thrombin | 72 |
| Thrombokináz | 73 |
| Fibrinolizin (plazmin) | 74 |
| Streptokináz és streptodorzás | 75 |
| Urokináz | 75 |
| Penicillináz | 76 |
| Hialuronidáz | 77 |
| Hirudin | 77 |
| Kallikrein-tripszin inhibitor | 78 |
| Enzimdiagnosztikai tesztek | 79 |
| Transzaminázok | 80 |
| Tejsavdehidrogenáz | 81 |
| Aldoláz | 82 |
| Lugos és savanyú foszfatázok | 83 |
| Szénhidrátok az élő szervezetben | 84 |
| Szénhidrátok mint gyógyszerkészítmények és segédanyagok | 84 |
| A szénhidrátok általános jellemzése | 84 |
| Monoszahharidok és származékaik | 85 |
| Diszahharidok | 89 |
| Poliszahharidok | 90 |
| Glikogén | 90 |
| Keményítő | 91 |
| Cellulóz | 91 |
| Dextrán | 92 |
| Pentozánok | 92 |
| Heparin | 92 |
| Kondroitinszulfát | 94 |
| Vércsoport-specifikus poliszahharidok | 94 |
| Immunspecifikus poliszahharidok | 94 |
| Oligoszahharidok fehérjékben | 94 |
| Neuraminsav | 95 |
| A szénhidrátok anyagcseréje | 95 |
| Glikogenezis és glikogenolizis | 96 |
| Izom-glikogén | 97 |
| Glikogénforgalom a máj és az izmok között | 98 |
| A szénhidrát-anyagcsere szabályozása | 99 |
| Hormonalis szabályozás | 99 |
| Vitaminok szerepe a szénhidrát-anyagcserében | 101 |
| Pathologiás szénhidrát-anyagcsere | 101 |
| Szénhidrátok átalakulása más termékekké | 101 |
| Zsírok és zsírnemű anyagok | 102 |
| Zsírok és zsírnemű anyagok, mint gyógyszerkészítmények és segédanyagok | 102 |
| A zsírok és zsírnemű anyagok általános jellemzése | 103 |
| A lipidek osztályozása | 103 |
| Neutrális zsírok | 104 |
| Viaszok | 105 |
| Foszfatidok | 106 |
| Glikolipidek | 109 |
| Karotinoidok | 110 |
| Szteránvázas vegyületek | 111 |
| A lipidek anyagcseréje | 112 |
| A zsíranyagcsere hormonális szabályozása | 117 |
| Néhány zsíranyagcsere betegség | 117 |
| A zsíranyagcsere-zavarok gyógyszeres terápiájának néhány kérdése | 118 |
| Hormonok | 121 |
| A belső elválasztású mirigyrendszer általános jellemzése | 121 |
| A gyógyszeres hormonterápia irányelvei | 122 |
| Az agyalapi mirigy hormonjai | 123 |
| Tiretrop hormon | 124 |
| Adrenokortikotrop hormon | 124 |
| Gonadotrop hormonok | 125 |
| Növekedési hormon | 126 |
| A középső lebeny hormonja | 127 |
| Oxitocin | 127 |
| Vasopresszin | 128 |
| A mellékvese hormonjai | 129 |
| Kéreghormonok | 129 |
| A velőállomány hormonjai | 131 |
| Az ivarmirigyek hormontermelése | 132 |
| Hím nemi hormonok | 132 |
| Női nemi hormonok | 133 |
| A hasnyálmirigy hormonjai | 135 |
| Inzulin | 135 |
| Glukagon | 137 |
| A pajzsmirigy hormontermelése | 137 |
| A pajzsmirigy és a jódanyagcsere | 138 |
| A mellékpajzsmirigyek hormontermelése | 140 |
| Vitaminok | 142 |
| A vitaminok általános jellemzése | 142 |
| Vízoldékony vitaminok | 143 |
| B1-vitamin | 143 |
| B2-vitamin | 144 |
| Nikotinsav | 145 |
| B6-vitamin | 146 |
| B12-vitamin | 146 |
| Fólsav | 149 |
| Biotin | 149 |
| Pantoténsav | 150 |
| Egyéb, a B-csoportba tartozó vitaminok | 150 |
| C-vitamin | 151 |
| P-vitamin | 152 |
| Zsíroldékony vitaminok | 152 |
| A-vitamin | 152 |
| D-vitamin | 154 |
| E-vitamin | 155 |
| K-vitamin | 156 |
| Esszenciális zsírsavak | 156 |
| Vitamin-antagonisták, antivitaminok | 157 |
| Fólsavantagonisták | 158 |
| B12-vitamin antagonista | 158 |
| K-antivitaminok | 158 |
| A vér biokémiája | 160 |
| Véreredetű gyógyszerkészítmények | 160 |
| A vér általános jellemzése | 160 |
| A vér összetétele | 161 |
| A vérplazma-fehérjék és funkcióik | 164 |
| A véralvadás biokémiája | 166 |
| Ellenanyagok és gamma-globulinok | 169 |
| Lipoproteinek | 171 |
| Albuminok | 172 |
| A vér pH-jának fenntartása | 173 |
| A vér szerepe az oxigén szállításában | 174 |
| A széndioxid megkötése és szállítása | 179 |
| A vörösvérsejtek konzerválása | 181 |
| A hem lebontása, epefesték keletkezése | 181 |
| A szervezet energiagazdálkodása | 184 |
| Az energia forrása | 184 |
| A szervezet energiaszükséglete és a táplálékok energia-tartalma | 185 |
| Alapanyagcsere | 188 |
| A szervezetben termelt energia felhasználása | 189 |
| Fermentáció, glikolizis | 192 |
| Oxidáció | 193 |
| A Szent-Györgyi-Krebs féle körfolyamat, a citrátkör | 194 |
| Terminális oxidáció | 198 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.