1.035.083

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba

Szerző

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 371 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A magyar élelmiszergazdaság fejlődésének fő vonásai11
A magyar agrárfejlődés jellemzői13
Agrárfejlődés a két világháború között Magyarországon13
A két világháború közötti földreform-kísérletek23
A demokratikus agrárátalakulás Magyarországon26
A szocialista agárátalakulás Magyarországon31
Az élelmiszergazdaság helye a népgazdaságban39
Az élelmiszergazdaság belső kapcsolatainak fejlődése39
Az élelmiszergazdaság beilleszkedése az ágazatközi kapcsolatokba42
A lakosság élelmiszerfogyasztása45
Az élelmiszergazdaság szerepe a külkereskedelemben47
Az élelmiszergazdaság és vonzáskörének súlya gazdasági életünkben51
A magyar agrárszerkezet56
A népgazdaság társadalmi-gazdasági rendszere56
A mezőgazdaság társadalmi, üzemi viszonyai60
A háztáji gazdaságok64
Föld, munka, beruházások72
Földtulajdon, földhasználat és földértékelés72
A mezőgazdaság munkaerőhelyzete80
Beruházások, anyagi-műszaki megalapozás87
Az alapvető termelési tényezők összhangja, a mezőgazdaság belterjes fejlődési iránya és az eszközigényesség alakulása93
Termelés, jövedelem, termelékenység, hatékonyság101
A mezőgazdasági termelés alakulása101
Nemzeti jövedelem, termelékenység, hatékonyság104
A hatékonyság növelésének mezőgazdaságon belüli és kívüli tényezői109
Termelékenység az élelmiszeriparban112
A termelés ágazati összetétele és a főbb ágazatok fejlődése117
A termelési szerkezet főbb változásai117
A kenyérgabonatermelés, a malom- és a sütőipar helyzete, fejlődése122
Zöldség-gyümölcstermelés és a tartósítóipar125
Szőlőtermelés, borgazdaság130
Ipari növények termelése, feldolgozása132
Állati termékek termelése és feldolgozása134
Az élelmiszergazdaság irányítási rendszere147
A tervezési rendszer149
A szocialista tervgazdálkodás fő jellemzői hazánkban149
A mezőgazdasági termelés és tervezés sajátosságai152
A jelenlegi tervezési rendszer jellemzői156
A népgazdasági és a vállalati tervezés kapcsolata158
A beruházások tervezése161
Értékesítés, felvásárlás168
A mezőgazdaság árutermelése168
A felvásárló nagykereskedelem171
A belföldi élelmiszerforgalmazás rendszere179
Az élelmiszer-külkereskedelem rendszere183
Mezőgazdasági ár- és hitelpolitika187
A mezőgazdasági ár- és pénzügyi feltételekben bekövetkezett változások a hatvanas évek végén187
A mezőgazdasági árrendszer és árpolitika alapelvei190
Árarányok, árfajták és árszabályozás194
Hitelpolitika198
Vállalati érdekeltség, jövedelemszabályozás, adózás204
Az alapok képzése az állami vállalatoknál204
Az alapok képzése a mezőgazdasági termelőszövetkezeteknél207
Adó és biztosítás210
Állami támogatás213
Személyi jövedelem, munkadíjazás, egyéni érdekeltség216
A termelőszövetkezeti tagok jövedelmeinek és keresetének alakulása216
Az anyagi érdekeltség és a munkadíjazás fejlesztése a termelőszövetkezetekben225
Az anyagi ösztönzés rendszerének fejlesztése az állami gazdaságoknál és az élelmiszeripari állami vállalatoknál232
Vállalatgazdasági kérdések237
Állami vállalatok az élelmiszergazdaságban239
Az állami vállalatok jogállása, működése239
Az állami gazdaságok243
Élelmiszeripari állami vállalatok253
Mezőgazdasági szövetkezetek258
A termelőszövetkezetek beilleszkedése a gazdálkodás szocialista rendszerébe258
A mezőgazdasági szövetkezetek263
A mezőgazdasági termelőszövetkezetek gazdálkodása267
A mezőgazdasági termelőszövetkezetek tevékenységének bővítése273
Szövetkezeti érdekképviselet a mezőgazdaságban279
Vállalati koncentráció, szakosítás, kooperáció284
Szakosított termelési rendszerek kialakulása a magyar mezőgazdaságban284
A gazdasági tevékenység vertikális bővülése szakosított termelési rendszerek alapján287
A vállalati kooperáció alapvonásai és fejlődési iránya291
Társulások és közös vállalatok az élelmiszergazdaságban295
A vállalati szakosítás, kooperáció és a szocialista társadalmi viszonyok300
A vállalatvezetés fejlesztésének alapkérdései az élelmiszergazdaságban302
Az információs tevékenység302
A vállalati tervezés303
A vállalati döntési rendszer fejlesztése305
A vállalati belső ellenőrzés309
Demokratikus egyszemélyi vezetés az állami vállalatoknál311
A testületi vezetés rendszere és az önkormányzat fejlesztése a mezőgazdasági szövetkezetekben313
A vállalati szervezet fejlesztése az élelmiszergazdaságban318
A fejlesztés iránya318
A mezőgazdasági nagyüzemek vállalati szervezetének fejlesztése320
A vállalati szervezet fejlesztése az élelmiszeriparban326
A vállalaton belüli egységek önállóságának fejlesztése328
A vállalati szervezet továbbfejlesztésének módszertani alapelvei332
A szervezeti viszonyok elemzése, a hibák feltárása334
Az átszervezés, illetve az új szervezeti megoldás kialakításának alapelvei336
Az új szervezeti megoldások bevezetése337
A vállalati szervezet rögzítését tartalmazó dokumentum338
Függelék341
Az agrárfejlődés jellemző adatai a szocialista és a tőkés országokban341
Korunk mezőgazdasági termelésének főbb jellemzői345
A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsában (KGST) részt vevő európai szocialista országok agrárfejlődésének néhány jellemző adata351
A fejlett tőkés országok főbb mezőgazdasági adatai356
Irodalom365
Névmutató367
Tárgymutató369
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba

A védőborító széle kissé szakadozott. Könyvtári könyv volt.

Állapot: Közepes
2.440 Ft
970 ,-Ft 60
15 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba

A védőborító enyhén sérült, foltos, kopottas.

Állapot:
2.440 Ft
1.220 ,-Ft 50
18 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Bevezetés az élelmiszergazdaságtanba

A védőborító kopott.

Állapot:
2.440 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba
konyv