| A magyar élelmiszergazdaság fejlődésének fő vonásai | 11 |
| A magyar agrárfejlődés jellemzői | 13 |
| Agrárfejlődés a két világháború között Magyarországon | 13 |
| A két világháború közötti földreform-kísérletek | 23 |
| A demokratikus agrárátalakulás Magyarországon | 26 |
| A szocialista agárátalakulás Magyarországon | 31 |
| Az élelmiszergazdaság helye a népgazdaságban | 39 |
| Az élelmiszergazdaság belső kapcsolatainak fejlődése | 39 |
| Az élelmiszergazdaság beilleszkedése az ágazatközi kapcsolatokba | 42 |
| A lakosság élelmiszerfogyasztása | 45 |
| Az élelmiszergazdaság szerepe a külkereskedelemben | 47 |
| Az élelmiszergazdaság és vonzáskörének súlya gazdasági életünkben | 51 |
| A magyar agrárszerkezet | 56 |
| A népgazdaság társadalmi-gazdasági rendszere | 56 |
| A mezőgazdaság társadalmi, üzemi viszonyai | 60 |
| A háztáji gazdaságok | 64 |
| Föld, munka, beruházások | 72 |
| Földtulajdon, földhasználat és földértékelés | 72 |
| A mezőgazdaság munkaerőhelyzete | 80 |
| Beruházások, anyagi-műszaki megalapozás | 87 |
| Az alapvető termelési tényezők összhangja, a mezőgazdaság belterjes fejlődési iránya és az eszközigényesség alakulása | 93 |
| Termelés, jövedelem, termelékenység, hatékonyság | 101 |
| A mezőgazdasági termelés alakulása | 101 |
| Nemzeti jövedelem, termelékenység, hatékonyság | 104 |
| A hatékonyság növelésének mezőgazdaságon belüli és kívüli tényezői | 109 |
| Termelékenység az élelmiszeriparban | 112 |
| A termelés ágazati összetétele és a főbb ágazatok fejlődése | 117 |
| A termelési szerkezet főbb változásai | 117 |
| A kenyérgabonatermelés, a malom- és a sütőipar helyzete, fejlődése | 122 |
| Zöldség-gyümölcstermelés és a tartósítóipar | 125 |
| Szőlőtermelés, borgazdaság | 130 |
| Ipari növények termelése, feldolgozása | 132 |
| Állati termékek termelése és feldolgozása | 134 |
| Az élelmiszergazdaság irányítási rendszere | 147 |
| A tervezési rendszer | 149 |
| A szocialista tervgazdálkodás fő jellemzői hazánkban | 149 |
| A mezőgazdasági termelés és tervezés sajátosságai | 152 |
| A jelenlegi tervezési rendszer jellemzői | 156 |
| A népgazdasági és a vállalati tervezés kapcsolata | 158 |
| A beruházások tervezése | 161 |
| Értékesítés, felvásárlás | 168 |
| A mezőgazdaság árutermelése | 168 |
| A felvásárló nagykereskedelem | 171 |
| A belföldi élelmiszerforgalmazás rendszere | 179 |
| Az élelmiszer-külkereskedelem rendszere | 183 |
| Mezőgazdasági ár- és hitelpolitika | 187 |
| A mezőgazdasági ár- és pénzügyi feltételekben bekövetkezett változások a hatvanas évek végén | 187 |
| A mezőgazdasági árrendszer és árpolitika alapelvei | 190 |
| Árarányok, árfajták és árszabályozás | 194 |
| Hitelpolitika | 198 |
| Vállalati érdekeltség, jövedelemszabályozás, adózás | 204 |
| Az alapok képzése az állami vállalatoknál | 204 |
| Az alapok képzése a mezőgazdasági termelőszövetkezeteknél | 207 |
| Adó és biztosítás | 210 |
| Állami támogatás | 213 |
| Személyi jövedelem, munkadíjazás, egyéni érdekeltség | 216 |
| A termelőszövetkezeti tagok jövedelmeinek és keresetének alakulása | 216 |
| Az anyagi érdekeltség és a munkadíjazás fejlesztése a termelőszövetkezetekben | 225 |
| Az anyagi ösztönzés rendszerének fejlesztése az állami gazdaságoknál és az élelmiszeripari állami vállalatoknál | 232 |
| Vállalatgazdasági kérdések | 237 |
| Állami vállalatok az élelmiszergazdaságban | 239 |
| Az állami vállalatok jogállása, működése | 239 |
| Az állami gazdaságok | 243 |
| Élelmiszeripari állami vállalatok | 253 |
| Mezőgazdasági szövetkezetek | 258 |
| A termelőszövetkezetek beilleszkedése a gazdálkodás szocialista rendszerébe | 258 |
| A mezőgazdasági szövetkezetek | 263 |
| A mezőgazdasági termelőszövetkezetek gazdálkodása | 267 |
| A mezőgazdasági termelőszövetkezetek tevékenységének bővítése | 273 |
| Szövetkezeti érdekképviselet a mezőgazdaságban | 279 |
| Vállalati koncentráció, szakosítás, kooperáció | 284 |
| Szakosított termelési rendszerek kialakulása a magyar mezőgazdaságban | 284 |
| A gazdasági tevékenység vertikális bővülése szakosított termelési rendszerek alapján | 287 |
| A vállalati kooperáció alapvonásai és fejlődési iránya | 291 |
| Társulások és közös vállalatok az élelmiszergazdaságban | 295 |
| A vállalati szakosítás, kooperáció és a szocialista társadalmi viszonyok | 300 |
| A vállalatvezetés fejlesztésének alapkérdései az élelmiszergazdaságban | 302 |
| Az információs tevékenység | 302 |
| A vállalati tervezés | 303 |
| A vállalati döntési rendszer fejlesztése | 305 |
| A vállalati belső ellenőrzés | 309 |
| Demokratikus egyszemélyi vezetés az állami vállalatoknál | 311 |
| A testületi vezetés rendszere és az önkormányzat fejlesztése a mezőgazdasági szövetkezetekben | 313 |
| A vállalati szervezet fejlesztése az élelmiszergazdaságban | 318 |
| A fejlesztés iránya | 318 |
| A mezőgazdasági nagyüzemek vállalati szervezetének fejlesztése | 320 |
| A vállalati szervezet fejlesztése az élelmiszeriparban | 326 |
| A vállalaton belüli egységek önállóságának fejlesztése | 328 |
| A vállalati szervezet továbbfejlesztésének módszertani alapelvei | 332 |
| A szervezeti viszonyok elemzése, a hibák feltárása | 334 |
| Az átszervezés, illetve az új szervezeti megoldás kialakításának alapelvei | 336 |
| Az új szervezeti megoldások bevezetése | 337 |
| A vállalati szervezet rögzítését tartalmazó dokumentum | 338 |
| Függelék | 341 |
| Az agrárfejlődés jellemző adatai a szocialista és a tőkés országokban | 341 |
| Korunk mezőgazdasági termelésének főbb jellemzői | 345 |
| A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsában (KGST) részt vevő európai szocialista országok agrárfejlődésének néhány jellemző adata | 351 |
| A fejlett tőkés országok főbb mezőgazdasági adatai | 356 |
| Irodalom | 365 |
| Névmutató | 367 |
| Tárgymutató | 369 |