Magyar cukrászdák és kávéházak
Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Szeged
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Fülszöveg
A magyar cukrászipar történetét és jelenét bemutató legátfogóbb munkát tartja kezében a Tisztelt Olvasó. Száznál több cukrászda és kávéház kapcsán több család sorsa bontakozik ki ennek a reprezentatív albumnak a lapjain. Kiváló szerzők esszéi és tárcariportjai révén nyílik ki előttünk több évszázad édes históriája. A szerkesztők tízezernél több kiváló fotóból, illusztrációból válogatták ki a legszebbeket, hogy létre jöjjön minden idők leglátványosabb cukrászos-kávéházas összefoglalója. A családtörténeteket itt-ott receptek porcukrával szórtuk meg, és nagyon ügyeltünk arra, hogy minden fejezet olyan csábító legyen, mint egy elegánsan talált tortaszelet.
Családtörténet, szakmatörténet, kultúrtörténet: mi magunk.
Tartalom
Legyen trend cukrászdába menni 4
Aranyozott mirtuszfa, kréme és tangó 12
Legendás cukrászdák és kávéházak 14
Királyi paloták édes élete, avagy Sisi vonalai 22
Grófnőktől a gazdaasszonyokig 26
Drogisták, cukrászmesterek, mesteri írók 32
Az édesművesség rejtelmei a páratlan gasztrómúzeumban 38
Hölgyek öröme, enteriőr trendek az ókortól napjainkig 42
Kávéházak a legirodalmibb magyar városban 50
Szaloncukor és bejgli 52
"Zöldségeket" beszélünk... 60
Egy különleges tálalási eszköz: a toralapát 68
A Csaba szelet története 70
A grillázskészítő mester (Rimóczi Csokoládé és Grillázs Szalon) 74
A fagyi a kedvence (Csuta Cukrászda) 78
Nem kerülhet a vendég elé, ami nem tökéletes (Emil Cukrászda) 82
A cukrászda a szeretetről szól (Nándori Cukrászda) 88
Édességholding a világhírű gyulai kolbász hazájában (Kézműves Cukrászda) 94
Az "ellátatlan külterületről" Kecskemét meghódításáig (Jakó Cukrászda és Annak Kávéház) 100
Bonbonok és francia desszertek (Cocó 7 Csokoládéműhely) 104
Megfizethető luxus (chocoMe) 108
Oldott hangulat, újítókedv és hagyománytisztelet (Stella Cukrászda) 114
Flamingó a Börzsöny lábánál (Falmingó Cukrászda) 118
Százhatvannyolc éves recepttel is dolgoznak (Gál Cukrászat) 120
Egy almának két fele (Kalmár Cukrászda) 124
A megújulás embere (Pálffy Cukrászat) 128
Egy csipet Franciaország a Duna-menti kis faluban (Pierre Cukrászat) 132
Édes élet Tokaj-hegyalja kapujában (Szerencsi Csokoládé) 136
Formaérzék, térlátás és művészi tehetség (Jánoska Cukrászda) 138
A harmónia szigete (Vintage World Cafe & Flower) 140
Már ötévesen cukrász volt (Virág Cukrászda, A Cappella) 144
Stop, az édes megállóhely (Stop Cukrászda) 148
Kisbolt és nagyüzem (Kéknefelejecs Cukrászda) 152
Egy polgári sziget Szeghalom belvárosában (Ladányi Cukrászda) 156
Testvérpár Biatorbágyon (Andrész Cukrászda) 160
Csepel-szigeti páratlan páros (Páratlan Cukrászda) 164
Rózsából "hajtott ki" a Szamos (Szamos Marcipán) 168
A vendég boldog, Morci elégedett (Gina Cukrászda) 172
A nagyméretű és lakodalmi torták specialistája (Ficsor Cukrászda) 174
Hamisítatlan olasz ízek a fővárosban (Dolcissima) 178
Egyszerűen éden - Éden egyszerűen (Éden Süteményház) 182
Mesebeli torták (Ide Süss Tortaműhely) 186
Újullámos variációk trüffelkrémre (krém Cukrászda és Kávézó) 188
Édes varázslat Zsámbékon (Kálmán Cukrászda) 192
Miszter Muki, a kreatív mestercukrász (Muki Cukrászda) 196
Rákóczi, a fejedelmi cukrászda (Rákóczi Cukrászda) 200
Flódni a belvárosban (Sommer Cukrászda) 202
Esküvői torták a minőség és az elegancia jegyében (Torta és Karamell) 208
Gerbeaud: tradíció és innováció, 160 évnyi édes élet (Gerbeaud Cukrászda) 214
Kis közösség, nagy élet, házias ízek (Erika Cukrászda) 220
Esküvői tortadivat, avagy Két emelet boldogság 222
Áldott jó cukrászda (Caffe Trevi Cukrászda) 228
A gasztronómia édes kis szeglete (Édes Álom) 230
Kávéházi életstílus Győrben (Bécsi Kávéház) 232
Már a negyedik generáció vigyázza a Benke cukrászda jó hírét (Benke Cukrászda) 236
Valósággal olvad a szájban (Hisztéria Cukrászda) 240
Élvezd édesen (Mediterrán Cukrászda) 244
Hűs ajkak, forró szívek (Dolce Viza) 248
Árpi bácsi rétese - az élő hagyomány (Árpi Bácsi Rétesboltja) 250
Egy falat Franciaország Zuglóban (Ideál Desszert) 252
Egy lépéssel mindig a vevő előtt kell járni (Görömbei Cukrászda) 254
Hat gyereknek hat cukrászda (Wagner Cukrászdák) 256
A Csekő generációk álomból szövik a valóságot (Csekő Cukrászda) 264
Erős szívvel, egyenes úton (Kemenes Cukrászmanufaktúra) 266
Újjászületés a présházban (Suhajda Cukrászda) 272
Mesélő fagylaltok (FRER Cukrászda) 278
A békés sziget (Mazsola Fagyizó) 280
Szó ami Szó! (G & D Kézműves Cukrászda) 284
Édességek birodalma a Rábaközben (Kati Cukrászda) 292
Akit jegyeznek Füredtől a Távol-Keletig (Bregmann cukrászdák) 294
Tradíció és minőség (Kugler Cukrászda és Kávéház) 300
Aki cukrász akar lenni, pokolra kell annak menni (Tortamágia) 304
A szakma élén, szeretettel (Koch-Danica Cukrászda) 306
Átszoktak a minőségre (Tücsi-Süti) 310
Találkahely Tatabánya szívében (Turul Cafe & Étterem) 314
A különleges gasztronómiai élmények színtere (Agora Étterem & Kávézó) 316
Új kávéházlánc születőben: Ennie Coffee 320
Noblesse oblige (Zsolnay Kávéház, Radisson Blu Béke Hotel) 322
A világ élén (New York Kávéház) 326
Édes dinasztia: Augusztok másfél évszázada (Auguszt Cukrászda) 330
Személyre szóló ajándék: egyedi, modern és tradicionális (Cake Art kézműves torta-, desszert- és csokoládéműhely) 338
Édes álmok - fénylő sikerek (Grillázs Cukrászda) 340
55 év csendes szolgálat (Randevú Cukrászda) 342
A legnagyobb elismerés a vendég öröme (Tóth Cukrászda) 344
Négy generációs cukrásztörténelem Balatonalmáditól Rákoshegyig (Végvári Cukrászda) 346
Magyar szívvel, olasz életérzéssel (Palermo Cukrászda) 352
A mézeskalácstól a tányérdesszertig (Mészáros Cukrászda) 354
A hely, ahol az ember leül és otthon érzi magát (Művész Kávéház és Cukrászda) 358
Épp úgy, mint régen (Hauer Cukrászda) 364
Nem mindegy, mi van a tepsiben (Andi Sütiszalon) 368
Szenvedély lett a gyermekkori álomból (Karl cukrászdák) 370
Elnyújtott időutazás (Monarchia Rétesház) 374
Önöknek-önökért, generációkon át (Marján Cukrászda) 378
Kóser cukrászda a zsidónegyedben (Frőlich Cukrászda) 382
Hungarikumok szemnek, szájnak és az elmének is (Békebeli Cukrászda) 386
A szakma zsinórmértéke Selmeczi kezében (Selmeczki Cukrászda) 394
Nem könnyed, kitérő, fontos úti cél (Gábor Sarokház Cukrászda) 396
A nyugalom szigete (Black Cat Café) 398
Debreceni mézes-mázos generációkra tervezve (Mignon Cukrászda) 400
Ahol hagyják érvényesülni az ízeket (Sweet Dreams Cukrászda) 402
A vendégek is visszatérnek, akár az ízek (Lefi Cukrászda) 406
A szerény cukrász, aki meghódította tortaformáival a világot (Zila Cukrászda) 408
Elkötelezetten a szakmáért (Kiss Cukrászda) 410
Tradíció és kreativitás, avagy két cukrászda egy helyen (Horváth Cukrászda és Sugar Cukrászda) 414
Szamos Miklós szentháromásága (Ruszwurm, Korona, Budaörsi Szamos) 418
Édes Kiegyezés 424
A művész vénájú polgár (Szent Korona Cukrászda és Kávéház) 426
A magyar cukrászat doyenje: Borbély Béla 428
A könyvünkben szereplő cukrászdák 432