1.034.792

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia

Szerző

Kiadó: Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly)
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

ELŐSZÓ

A biokémia nem körülhatárolt tudomány, kitűzött feladatokkal, sokkal inkább szemlélet, az élet jelenségek kémiai szemlélete. Első nyomai a XVIII. század végén jelentkeznek, de... Tovább

Előszó

ELŐSZÓ

A biokémia nem körülhatárolt tudomány, kitűzött feladatokkal, sokkal inkább szemlélet, az élet jelenségek kémiai szemlélete. Első nyomai a XVIII. század végén jelentkeznek, de kifejlődése csak a mult század második felében kezdődött. A jelen században a biokémia nagy fejlődését annak köszönheti, hogy alapgondolata a dolgok új szemlélete és ezért van az, hogy az élettan, a bakteriológia, kórtan, gyógyszertan és a belgyógyászat mai kutatásainak jó részét biokémiai irányban folytatja. Ugyanezen okra vezethető vissza az, hogy a biokémia tárgyát nehéz körülhatárolni és a vizsgálati irányokkal állandóan változik. Ezért avulnak el reménytelenül a biokémiai kézikönyvek és tankönyvek. Nem is annyira az új adatok hiánya miatt, mint inkább azért, mert egy régebbi szemléletet képviselnek.
Az orvostanhallgató kémiai és biokémiai tanulmányokat nem azért végez, mintha azokat az adatokat, amelyeket eközben megtanul, hétköznapi gyakorlatában fel tudná használni. Az elemi biokémiai tanulmányok célja elsősorban az, hogy a hallgató a szervezetet kémiai szempontból tekinteni megszokja, ezzel természettudományos szemléletét megalapozza. Kétségtelen, hogy a biokémiai kutatások nagy eredményei az évek multával mindinkább jelentkeznek az orvosi gyakorlatban is. A gyakorlat számára leszűrt tanulságokat helyesen értékelni azonban csak az tudja, aki beleszokott a biokémiai szemléletbe. Ezek a gondolatok szabták meg ennek a könyvnek irányát, beosztását és tárgyalásának módját. Elsősorban az orvostanhallgatók igényeire és előismereteire voltam tekintettel, bár általában igyekeztem a tárgyalást úgy felépíteni, hogy azok is, akik kémiával már régebben nem foglalkoztak, hasznosítani tudják. Sajnálatos, hogy a magyar orvosi kar igen nagy részének egyáltalában nem volt alkalma biokémiával foglalkozni a múltban.
A forgalomban lévő biokémia könyvek tartalmával szemben jelen könyv elég nagy különbségeket mutat. Eltekintettem a szerves vegyületek kimerítő leírásától és a fizikokémiai alapfogalmak magyarázatától, mivel ezek az elsőéves kémiai oktatás tárgyát képezik és ismétlésük csak feleslegesen nyújtaná a könyvet. Vissza

Tartalom

Általános sejtbiokémia7
A biokémia feladatai. A sejt kémiai felépítése7
A sejt fehérjéinek felépítése és fizikokémiai tulajdonságai9
Aminosavak9
A fehérje felépítése15
Belső szerkezet18
Másodlagos kapcsolódások a fehérje molekulában24
A fehérjék mint kolloidok26
Fehérjék tisztítása28
A fehérjék reakciói29
A lipoidok szerepe a szervezetben. Permeabilitás30
A szénhidrátok jelentősége a sejtben37
A sejt anroganikus alkatrészeinek jelentősége45
A sejtmag felépítése és a nukleoproteidek48
A sejt alkotó elemeinek dinamikus állapota51
Fermentek56
A fermentek jellemző általános tulajdonságai57
A fermentek osztályozása61
Az energia felszabadítása és felhasználása64
Fermentáció65
Pasteur reakció73
Oxidáció74
A szervek biokémiája88
A vér biokémiája
A vér kémiai alkotó elemei88
A vér alkotó elemeinek jelentősége90
Plazma fehérjék90
Véralvadás94
A vér fermentjei96
A vér lipoid tartalmának jelentősége97
A maradék N jelentősége97
A vér anorganikus alkatrészeinek jelentősége97
A vér pH-jának fenntartása99
Belső miliő100
A vér szerepe az oxigén szállításában101
A hemoglobin kémiája101
A vér szerepe a légzésben115
Emésztés és felszívódás119
Nyál119
Gyomornedv120
Pankreásznedv és epe124
Bélnedv133
Baktériumok hatása a bélben136
Felszívódás137
Intermediér anyagcsere138
A fehérje lebontási termékek intermediér anyagcseréje139
Lipoidok intermediér anyagcseréje154
Szénhidrátok intermediér anyagcseréje159
Anorganikus só és vízháztartás169
Az izomszövet biokémiája170
Az izomműködéssel kapcsolatos kémiai folyamatok173
Az izom fehérjéinek szerepe az izom működésében176
Csont, porc- és kötőszövet, bőr biokémiája177
A máj biokémiája182
Vese és vizelet189
Idegszövet192
Vitaminok195
Vízben oldódó vitaminok196
B vitamin csoport196
C vitamin201
H vitamin, biotin202
P vitamin203
Zsírban oldódó vitaminok203
A vitamin203
D vitamin207
E vitamin210
K vitamin211

Dr. Straub F. Bruno

Dr. Straub F. Bruno műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Straub F. Bruno könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv