| Előszó | 9 |
| Bevezetés | 13 |
| Fehérjék | 19 |
| A fehérjék összetétele | 20 |
| A fehérjék szerkezetében előforduló kémiai kötések | 24 |
| Peptidkötések a fehérjékben | 26 |
| Diszulfidhidak a fehérjékben | 30 |
| Hidrogénkötések a fehérjékben | 32 |
| Hidrofób kölcsönhatások | 33 |
| Ionos kötések a fehérjékben | 33 |
| Egyéb lehetséges kapcsolódásmódok a fehérjékben | 34 |
| Az aminosavak sorrendje a fehérjemolekulán belül | 35 |
| A fehérjemolekula magasabb szervezettsége, alakja és specifitása | 39 |
| A fehérjék csoportosítása | 45 |
| A fehérjék tulajdonságai | 48 |
| Fehérjék kimutatása és meghatározása | 48 |
| A fehérjék molekulasúlya | 50 |
| A fehérjemolekula töltése | 51 |
| A fehérjeoldatok tulajdonságai - Fehérjék tisztítása | 54 |
| Denaturálás | 59 |
| Peptidek és polipeptidek | 61 |
| A fehérjék anyagcseréje a szervezetben | 64 |
| A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége | 65 |
| A fehérjék megújulásának sebessége és mechanizmusa | 70 |
| Biokatalízis, enzimek | 73 |
| A katalízisről általában | 74 |
| Az enzimek tulajdonságai | 76 |
| Az enzimek fehérjék | 76 |
| Az enzimek specifikus katalizátorok | 78 |
| Az enzimek hatását befolyásoló tényezők | 80 |
| Enzimaktivátorok, koenzimek, prosztetikus csoport | 90 |
| Az enzim-szubsztrát kapcsolódásról | 93 |
| Alloszterikus enzimek | 95 |
| Az enzimhatás kémiai mechanizmusáról | 96 |
| Lebontó és szintetizáló enzimek | 99 |
| Az enzimek hatása in vivo | 100 |
| Izoenzimek | 103 |
| Az enzimek anyagcseréje | 104 |
| Az enzimek felosztása | 105 |
| A szervezet engergiagazdálkodása | 111 |
| Az energia forrása | 111 |
| Alapanyagcsere | 112 |
| A kémiai kötés energiájának felszabadítása és felhasználása az élő anyagban | 117 |
| Az adenozintrifoszfát (ATP) szerepe az energiaforgalomban | 118 |
| Az energiatermelő biokémiai folyamatok áttekintése | 121 |
| Fermentáció, glikolízis, glikogenolízis | 122 |
| A fermentáció mechanizmusa | 122 |
| A fementáció energiatermelése | 129 |
| A fermentáció enzimei | 130 |
| Oxidáció | 132 |
| A piroszőlősav eloxidálása | 134 |
| Szent-Györgyi-Krebs-féle körfolyamat, a citrátkör | 136 |
| Terminális oxidáció | 142 |
| Fotoszintézis és a glukóz-6-foszfát direkt oxidációja | 153 |
| Aminosavak az élő szervezetben | 160 |
| Az aminosavak előfordulása a szervezetben | 160 |
| Az aminosavak általános intermedier reakciói | 161 |
| Transzaminálás | 161 |
| Oxidatív dezaminálás | 163 |
| Karbamid szintézis | 164 |
| Az aminosavak szénláncának sorsa az intermedier anyagcserében | 166 |
| Az egyes aminosavak sajátos anyagcseréje | 167 |
| Az aminosavak fontosabb intermediér reakciói a szervezetben | 171 |
| Az aminosavak jelentősége egyéb vegyületek felépítésében | 171 |
| Egyes aminosavak lebontásának útjai | 185 |
| Kóros aminosavanyagcsere | 189 |
| Mikroorganizmusok aminosavanyagcseréjéről | 191 |
| Szénhidrátok az élő szervezetben | 195 |
| Monoszaharidok | 195 |
| Diszaharidok és poliszaharidok | 206 |
| A szénhidrátanyagcsere áttekintése | 213 |
| A szénhidrátanyagcsere szabályozása | 215 |
| Pasteur-effektus | 215 |
| Szénhidrátok reverzibilis átalakulása más anyagcseretermékekké | 217 |
| A szénhidrátanyagcssere hormonális szabályozása | 217 |
| Kóros szénhidrátanyagcsere | 220 |
| Lipidek (zsírszerű anyagok) az élő szervezetben | 221 |
| Zsírsavak | 223 |
| A szervezetben előforduló zsírsavak | 223 |
| A zsírsavak lebontásának és bioszintézisének mechanizmusa | 225 |
| Az elszappanosítható lipidek | 232 |
| A neutrális zsírok | 232 |
| Viaszok | 233 |
| Foszfatidok | 234 |
| Cerebrozidok | 237 |
| A neutrális zsírok, foszfatidok és cerebrozidok lebontása és bioszintézise | 239 |
| A nem elszappanosítható lipidek | 241 |
| Karotinoidok | 242 |
| Szteránvázas vegyületek a szervezetben | 242 |
| A szteránvázas vegyületek anyagcseréje | 247 |
| A lipidanyagcsere összefoglalása és összefüggései egyéb anyagcserefolyamatokkal | 252 |
| A lipidanyagcseréről általában | 252 |
| A lipidanyagcsere intenzitása | 255 |
| A lipidanyagcsere hormonális szabályozása | 256 |
| Zsíranyagcsere betegségek | 256 |
| Nukleinsavak | 258 |
| A nukleinsavak kémiai szerkezete | 258 |
| A ribonukleinsavakban szereplő kötések | 260 |
| A dezoxiribonukleinsavakban szereplő kötésekről | 263 |
| A nukleinsavmolekula másodlagos szerkezete | 263 |
| Nukleinsavak kimutatása | 267 |
| A nukleinsavak előfordulása | 268 |
| A nukleinsavak anyagcseréje | 271 |
| A nukleinsavak alkatrészeinek bioszintézise | 271 |
| Polimér nukleinsavak bioszintézise nukleotidokból | 277 |
| A nukleinsavak lebontása | 281 |
| Nukleoproteidek | 283 |
| Szabad nukleotidok | 284 |
| A nukleinsavak és a nukleoproteidek biokémiai funkciói. A fehérjék bioszintézise | 289 |
| A fehérjeszintézis mai elméletének kialakulása | 290 |
| A fehérjeszintézis biokémiai mechanizmusa | 292 |
| Aminosavaktiválás | 292 |
| A polipeptidlánc szintézise | 293 |
| A másodlagos és harmadlagos szerkezet kialakulása | 297 |
| A biokémiai folyamatok szabályozásáról | 299 |
| Szabályozás a meglevő enzimek felhasználásával | 300 |
| Az enzimszintézis befolyásolásán alapuló szabályozások | 304 |
| Vitaminok | 307 |
| Vízoldékony vitaminok | 308 |
| Tiamin (B1-vitamin, aneurin) | 309 |
| Riboflavin (B2-vitamin) | 312 |
| Nikotinsav | 314 |
| Piridoxin, B6-vitamin | 316 |
| Kobalamin, B12-vitamin | 319 |
| Fólsav | 323 |
| Biotin | 324 |
| Pantoténsav | 326 |
| Egyéb B- csoportba tartozó vitaminok | 328 |
| Aszkorbinsav, C-vitamin | 330 |
| P-vitamin | 333 |
| Lipoidoldékony vitaminok | 334 |
| A-vitamin | 334 |
| D-vitamin | 336 |
| E-vitamin, tokoferol | 338 |
| K-vitamin | 340 |
| Esszenciális zsírsavak | 342 |
| Az emésztés biokémiája | 344 |
| A nyál | 344 |
| A gyomornedv | 347 |
| A gyomornedv elválasztása, összetétele és hatása | 347 |
| A sósavelválasztás mechanizmusa | 349 |
| Pepszinogén és pepszin | 350 |
| Pankreásznedv | 352 |
| Összetétele, elválasztása, emésztő hatásai | 352 |
| A hasnyálmirigy enzimeinek kémiája | 354 |
| Az epe | 359 |
| Emésztés a vékonybélben és vastagbélben | 361 |
| Felszívódás a bélcsatornából | 363 |
| A bél baktériumflórájának jelentősége az emésztésben | 367 |
| Autolízis, egyéb emésztő enzimek | 369 |
| A vér biokémiája | 371 |
| A vér összetétele | 371 |
| A vér szerepe a légzésben | 372 |
| Az oxigén szállítása | 372 |
| A hemoglobin | 372 |
| Az oxigén szállításának módja | 375 |
| A széndioxid szállítása | 378 |
| A széndioxid megkötése | 378 |
| A széndioxid szállításának módja | 380 |
| A vörösvértestek és a hemaglobin anyagcseréje | 382 |
| Hemolízis | 382 |
| A vörösvértestek energiatermelő folyamatai | 383 |
| A vörösvértestek konzerválása | 383 |
| A vörösvértestek keletkezésének anyagcseréje | 384 |
| Porfirin anyagcsere | 386 |
| A hem leépítése, epefesték keletkezése | 390 |
| A hemoglobinhoz hasonló légzőpigmentek | 392 |
| Vasanyagcsere | 393 |
| Kóros hemoglobinanyagcsere | 394 |
| A vérplazma fehérjéi és funkciói | 395 |
| A plazmafehérjék felosztása és elválasztása | 395 |
| Albuminok | 399 |
| Lipoproteinek | 401 |
| Ellenanyagok és Gamma-globulinok | 403 |
| A vérplazma enzimjei | 406 |
| A plazmafehérjék anyagcseréje | 407 |
| Véralvadás | 408 |
| A vér nem- fehérje oldott anyagai | 412 |
| Nem-fehérje nitrogéntartalmú anyagok | 412 |
| A vér anorganikus alkatrészeinek jelentősége | 413 |
| Anionok és kationok mennyisége | 413 |
| Anionok és kationok eloszlása kolloidtartalmú rendszerekben egy féligáteresztő hártya két oldalán | 414 |
| A kationok egyenlőtlen eloszlása | 416 |
| Az anorganikus alkatrészek, valamint a vér fehérjéinek szerepe a pH fenntartásában | 418 |
| Függelék | |
| Szakirodalom | 421 |
| Tankönyvek | 421 |
| Kézikönyvek | 421 |
| Sorozatos kiadványok | 422 |
| Folyóiratok | 422 |
| Fizikokémiai alapfogalmak | 423 |
| Kémiai egyensúlyok és szabadenergia-változás | 423 |
| PH és bufferek | 427 |
| Redoxpotenciál | 430 |
| Néhány biokémiai analitikai módszer | 436 |
| Elektroforézis | 436 |
| Elektrometriás titrálás | 440 |
| Ultacentrifuga | 443 |
| Molekuláris szűrés | 445 |
| Kromatográfiás és megoszlásos módszerek | 445 |
| Adszorpciós kromatográfia | 445 |
| Craig-módszer | 446 |
| Papírkromatográfia | 447 |
| Ioncserélő kromatográfia | 449 |
| Fehérjék és lipidek oszlopkromatográfiás elválasztása | 452 |
| Izotópok alkalmazása a biokémiában | 453 |
| Stabil izotópok | 453 |
| Sugárzó izotópok | 454 |
| Az anyagcsere vizsgálatának módszerei | 461 |
| In vivo módszerek | 462 |
| Izolált szervek vizsgálata | 463 |
| Szövetmetszetek | 464 |
| Homogenizátumok és sejtfrakciók | 464 |
| Kivonatok | 465 |
| Anyagcserevizsgálat spektrofotometriás és manometrikus módszerei | 466 |
| A könyvben nem használt régebbi enzim-elnevezések jegyzéke | 469 |
| A könyvben használt rövidítések | 471 |
| Tárgymutató | 472 |