kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 354 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrált. |
| Előszó | 11 |
| Bevezetés | 15 |
| Az anyagcsere kémiai reakcióinak alapfeltételei | |
| Belső környezet | 21 |
| A szervezet anyagainak oldószere: a víz | 21 |
| Az ionok és kis molekulák vándorlása, megoszlása | 22 |
| A szervezet oldatrendszereinek ionösszetétele | 29 |
| Enzimek | |
| Enzimológiai alapfogalmak | 39 |
| Az anzimaktivitás lényege | 40 |
| Az aktiválási energia fogalma | 40 |
| Az aktiválási energia csökkentése | 40 |
| Az enzimes reakciók megfordíthatósága | 42 |
| Az enzimhatás mechanizmusa | 43 |
| Az enzimek specifitása | 45 |
| Az enzimaktivitás sebességét befolyásoló tényezők | 46 |
| Az enzimek szerkezete, molekuláinak kiegészítő részei, aktivátorok | 49 |
| Az enzimaktivitás gátló tényezői, enzimgátlók | 52 |
| Az enzimek elnevezése | 55 |
| Az enzimek osztályozása | 55 |
| Az enzimek elhelyezkedése a sejtben és a sejtorganellumokban | 59 |
| Intermeider anyagcsere | |
| A köztes anyagcsere rövid áttekintése | 67 |
| A köztes anyagcsere jelentősége | 67 |
| Az anyagcsere-folyamatok vázlata | 70 |
| Az anyagcsere-folyamatokat vizsgáló módszerek | 72 |
| Biológiai oxidáció | 73 |
| A biológiai oxidáció kutatásának rövid története | 74 |
| A sejtoxidáció enzimei | 75 |
| A sejtoxidáció rövid vázlata | 78 |
| Redoxrendszerek | 78 |
| A szénhidrátok és anyagcseréjük | 81 |
| A szénhidrátok biológiai jelentősége | 81 |
| A szénhidrátok kémiai osztályozása | 83 |
| Monoszacharidok | 83 |
| Oligoszacharidok | 93 |
| Poliszacharidok | 94 |
| A szénhidrátok anyagforgalma | 106 |
| Egyes monoszacharidok speciális jelentősége és anyagcseréjük különleges útjainak lehetősége | 126 |
| Nitrogéntartalmú vegyületek és anyagcseréjük | 131 |
| Aminosavak | 131 |
| Az aminosavak szerepe N-tartalmú, nem fehérje jellegű vegyületekben | 155 |
| Fehérjék | 168 |
| A hemoproteidek kémiája és anyagcseréje | 182 |
| A nukleinsavak, nukleoproteidek kémiája és intermedier anyagcseréje | 188 |
| A lipidek (zsírok és zsírszerű anyagok) kémiája és anyagcseréje | 197 |
| Egyszerű zsírok | 198 |
| Összetett lipidek (lipoidok) | 215 |
| Az anyagcsere-folyamatok egységes rendszerének vázlata | 241 |
| Anorganikus ionok szerepe a szervezetben | |
| Általános jelentőségük | 247 |
| Nátrium, kálium és klorid | 248 |
| Kalcium és foszfor | 249 |
| Magnézium | 253 |
| Vas | 255 |
| Mikroelemek | 258 |
| Vitaminok | |
| Általános rész | 267 |
| A vitaminok fogalma | 267 |
| A vitaminok elnevezése | 268 |
| A vitaminok hatása | 268 |
| Vitaminhiány | 269 |
| Hipervitaminózis | 274 |
| A napi vitaminszükséglet | 274 |
| Provitaminok | 275 |
| A vitaminok osztályozása | 276 |
| Részletes rész | 277 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 277 |
| Vízben oldódó vitaminok | 306 |
| Irodalom | |
| Rövidítések jegyzéke | 343 |
| Tárgymutató | 345 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.