kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 464 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Melléklettel. |
| Előszó a magyar kiadáshoz | 9 |
| Ajánlás | 10 |
| Előszó a 8. német kiadáshoz | 11 |
| Az 1. német kiadás előszavából | 13 |
| Bevezetés | 15 |
| A szerves kémia és a biokémia kapcsolata | 17 |
| A szénhidrogének mint alapvegyületek | 17 |
| A funkciós csoportok | 20 |
| Összetett vegyületek | 28 |
| Izomériák | 29 |
| Biokémiailag fontos reakciók | 34 |
| Aminosavak | 35 |
| Kémiai felépítés és általános reakciók | 35 |
| Az aminosavak részletes tárgyalása | 38 |
| Az aminosavak szétválasztása | 45 |
| Peptidek | 49 |
| A peptidek felépítésének alapelve, nomenklatúrájuk és szerkezetük felderítése | 49 |
| A természetben előforduló peptidek | 52 |
| Fehérjék | 57 |
| A fehérjék felépítésének elve | 57 |
| Az aminosavszekvencia | 58 |
| A lánckonformáció alapelvei | 60 |
| A szferoproteinek konformációja | 65 |
| A szferoproteinek konformációja | 67 |
| A fehérjék molekulasúlya | 71 |
| A fehérjék "kollaid természete" | 72 |
| A fehérjék tisztítása és tisztasági fokának vizsgálata | 74 |
| A szferoproteinek csoportosítása | 77 |
| A plazmafehérjék | 78 |
| Enzimek és biokatalízis | 86 |
| Az enzimek kémiai jellemzése | 86 |
| Kémiai egyensúlyok és kémiai energetika | 87 |
| Katalizátorok és enzimek | 89 |
| Stacioner egyensúly és stacioner állapotok | 91 |
| Energetikailag kapcsolt reakciók és "nagy energiájú" vegyületek | 92 |
| Az enzimkatalízis specifitása | 94 |
| Enzimkinetika | 96 |
| Az enzimaktivitás feltételei | 99 |
| Az enzimkatalízis mechanizmusa | 102 |
| Az enzimek felosztása és elnevezése | 105 |
| Koenzimek | 108 |
| Koenzimek és prosztetikus csoportok | 108 |
| Koenzimek és vitaminok | 108 |
| A koenzimek felépítése és felosztása | 110 |
| Az oxidoreduktázok koenzimei | 112 |
| Az adenozin-trifoszfát mint koenzim | 118 |
| A C1-anyagcsere koenzimei | 122 |
| A C2-anyagcsere koenzimei | 125 |
| További csoportátvivő koenzimek | 128 |
| A liázok, izomerázok és liázok koenzimei | 130 |
| A nukleinsavak és a fehérjebioszintézis | 132 |
| A bázisok, nukleozidok és nukleotidok | 132 |
| A nukleotidok bioszintézise és lebontása | 136 |
| A nukleinsavak szerkezete | 139 |
| A dezoxiribonukleinsavak mint a genetikai információ hordozói | 145 |
| Információátadás: A DNS és az RNS bioszintézise | 147 |
| A fehérje-bioszintézis | 150 |
| A gének hatásmódja | 154 |
| Biokémiai evolúció | 157 |
| A vírusok biokémiája | 160 |
| Nukleinsavbontó enzimek és foszfatázok | 164 |
| A fehérjék anyagcseréje | 168 |
| Proteolitikus enzimek | 168 |
| Az endopeptidázok | 170 |
| Exopeptidázok és dipeptidázok | 173 |
| Az aminosavak anyagcseréjének áttekintése | 174 |
| Az aminosavak dekarboxilezése | 715 |
| Transzaminálás | 177 |
| Dezaminálás | 178 |
| A karbamidciklus (ureaciklus) | 179 |
| Az aminosavak szénhidrogénláncának sorsa | 181 |
| Lebontás aktivált zsírsavakra: az oxidatív dekarboxilezés | 182 |
| Az aromás aminosavak anyagcseréje | 183 |
| C1-töredéket szolgáltató aminosavak | 187 |
| Keto-glutársavat vagy C4-dikarbonsavakat szolgáltató aminosavak | 191 |
| Porfirinek és sejtheminek | 195 |
| A profirinrendszer bioszintézise | 195 |
| A hem felépítése | 195 |
| A porfirinkatalízis sokrétűsége | 201 |
| A vérfesték jelentősége és reakciói | 201 |
| A vérfesték lebontása | 203 |
| Citokrómok, katalázok, peroxidázok, klorofill | 205 |
| A biológiai oxidáció | 209 |
| Égés és biológiai oxidáció | 209 |
| Az oxidáció mint elektroelvonás | 210 |
| A redoxipotenciál | 211 |
| A légzési lánc | 214 |
| Az oxidatív foszforilálás (foszforilálás a légzési láncban) | 221 |
| Egyéb oxigénaktiváló anyagok | 225 |
| Széndioxid-termelés a citrátkörben | 230 |
| A citrátkör jelentősége | 230 |
| Az egyes lépések | 231 |
| Energiakitermelés a citrátkörben | 234 |
| Kapcsolatok a szintetikus tevékenységgel. A glioxilsavkör | 235 |
| A zsírok és a zsíranyagcsere | 238 |
| A zsírok kémiai felépítése | 238 |
| A zsírok mint tartalékanyagok | 241 |
| A zsírsavak béta-oxidációja | 242 |
| A telítetlen és elágazott szénláncú zsírsavak anyagcseréje | 244 |
| Az acetecetsav képződése ("ketogenezis") | 246 |
| A zsírsavak felépítése | 247 |
| Foszfatidok, cerebrozidok és gangliozidok | 251 |
| Előfordulásuk és felosztásuk | 251 |
| Glicerin-foszfatidok | 252 |
| A glicerin-foszfátok bioszintézise és lebontása | 255 |
| Szfingo-lipidek | 256 |
| Izoprenoid-lipidek: szteroidok és karotinodiok | 260 |
| Koleszterin-bioszintézis | 260 |
| A szteroidok nómenklatúrája és sztereokémiája | 263 |
| Szterinek és növényi szterodiok | 266 |
| A D-vitamin | 267 |
| Epesavak | 268 |
| Szteroidhormonok | 270 |
| Karotinoidok | 273 |
| Az A-vitamin és a látóbíbor | 275 |
| Poliprenolok és poliprenil-kinonok | 277 |
| Egyszerű cukrok, monoszacharidok | 280 |
| Nevezéktan és meghatározások | 280 |
| A félacetálalak | 282 |
| A monoszacharidok általános reakciói | 285 |
| Egyes cukrok | 287 |
| A cukrok egymásközti átalakulásai | 921 |
| A pentózfoszfát-ciklus | 294 |
| Glikolízis és alkoholos erjedés | 296 |
| A fruktóz anyagcseréje | 301 |
| Az aerob szénhidrátlebontás | 301 |
| A glükóz reszintézise: glükoneogenezis | 303 |
| Fotoszintézis | 305 |
| A fotoszintézis jelentősége | 305 |
| A víz fotolízise és a fotofoszforilálás | 306 |
| A CO2 megkötése és szénhidráttá redukálása | 310 |
| A nitrogén asszimilációja | 312 |
| Glikozidok, oligoszacharidok és poliszacharidok | 316 |
| A glikozidos kötés | 316 |
| Diszacharidok | 318 |
| Az oligoszacharidok enzimatikus bontása | 320 |
| A glikozidok és az oligoszacharidok bioszintézise | 321 |
| Poliszacharidok: homoglikánok | 324 |
| Poliszavharidok enzimatikus lebontása | 327 |
| Heteroglikánok | 332 |
| Gliko-proteinek | 335 |
| A sejt topokémiája | 338 |
| A sejtmag | 338 |
| Az endoplasmás reticulum | 341 |
| A mitochondriumok | 344 |
| A hyaloplasma | 346 |
| A biológiai membrán | 347 |
| Szabályozási mechanizmusok és kölcsönhatások az intermedier anyagcserében | 350 |
| Az anyagcsere szabályozásának elvei | 350 |
| Szénhidrát-anyagcsere | 354 |
| Zsíranyagcsere | 355 |
| A citormsavkör és a légzési lánc | 357 |
| Fehérje-anyagcsere | 358 |
| Az intermedier anyagcsere gyűjtőmedencéje | 360 |
| Hormonok | 362 |
| A hormonális reguláció alapelvei | 362 |
| A mellékvese | |
| Az ivarmirigyek hormonjai | 369 |
| A mellékvesevelő hormonjai | 372 |
| A pajzsmirigyhormonok | 373 |
| Mellékpajzsmirigy-hormon | 376 |
| A hasnyálmirigy hormonjai | 377 |
| A hypophysis és a hípothalamus hormonjai | 378 |
| További fehérjehormonok | 383 |
| A vércukor hormonális szabályozása | 383 |
| A menstruációs ciklus hormonális szabályozása | 386 |
| Szöveti hormonok | 387 |
| Gerinctelen állatok hormonjai | 390 |
| Feromonok | 391 |
| A növények növekedési anyagai | 392 |
| Ásványi anyagcsere | 394 |
| Vízháztartás | 394 |
| A víz mint oldószer | 396 |
| Aktív transzport | 401 |
| Sav-bázis egyensúly | 402 |
| Az alkáliionok és a kloridok anyagcseréje | 404 |
| Kalcium- és foszfátanyagcsere | 405 |
| Vas és cink | 406 |
| Táplálkozás és vitaminok | 408 |
| Kalorikus haszonérték és ATP-hozam | 408 |
| Esszenciális tápanyagok | 410 |
| Vitaminok | 412 |
| Zsíroldó vitaminok | 414 |
| Vízoldékony vitaminok | 416 |
| Néhány szerv sperciális biokémiai funkciója | 420 |
| Az emésztőcsatorna | 420 |
| A máj | 420 |
| A vér | 422 |
| Vese és vizelet | 425 |
| További kiválasztási termékek | 427 |
| A kötő- és támasztószövet | 428 |
| Az izom biokémiája | 430 |
| Az idegrendszer biokémiája | 433 |
| Fejlődés differenciálódás és rosszindulatú elfajulás | 437 |
| Visszapillantás | 442 |
| Függelék | 443 |
| A biokémiai irodalomban használt rövidítések jegyzéke | 443 |
| A legfontosabb biokémiai felfedezések időtáblázata | 447 |
| Név- és tárgymutató | 449 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.