| Bevezetés | 11 |
| Rövidítések jegyzéke | 13 |
| Az élet keletkezése | 19 |
| Az élet keletkezésének korai magyarázata | 19 |
| Tudományos elméletek az élet keletkezésére | 20 |
| Keletkezik-e élet napjainkban? | 23 |
| Az élettelen és az élő természet egysége | 24 |
| Az élet keletkezése, összefoglalás | 25 |
| Az élő szervezet felépítése | 26 |
| Biogén elemek | 26 |
| Biomolekulák | 27 |
| A víz szerepe a biológiai rendszerekben | 28 |
| Aszimmetria, konfiguráció, konformáció | 31 |
| az élő szervezet felépítése, összefoglalás | 34 |
| Az élő szervezetet felépítő anyagok | 35 |
| Aminosavak, peptidek | 35 |
| Az aminosavak | 35 |
| Peptidek | 43 |
| Aminosavak, peptidek összefoglalása | 47 |
| Fehérjék | 48 |
| A fehérjék szerkezete | 51 |
| A fehérjék elsődleges szerkezete | 52 |
| A fehérjék másodlagos szerkezete | 56 |
| A fehérjék harmadlagos szerkezete | 59 |
| A fehérjék negyedleges szerkezete | 63 |
| A fehérjék molekulatömege | 64 |
| Fehérjék összefoglalása | 65 |
| Szénhidrátok | 66 |
| Monoszacharidok | 66 |
| Diszacharidok | 71 |
| Poliszacharidok | 73 |
| A szénhidrátok összefoglalása | 77 |
| Lipidek | 77 |
| Zsírsavak és neutrális zsírok | 78 |
| Foszforgliceridek | 80 |
| Egyéb poláros lipidek | 83 |
| Nem hidrolizáló lipidek | 83 |
| Terpének és származékaik, karotinok, vitaminok | 84 |
| Szteroidok | 86 |
| Lipoproteinek | 88 |
| A membránok felépítése | 89 |
| A lipidek összefoglalása | 92 |
| Mononuleotidok, polinukleotidok | 92 |
| Primidin- és purinbázisok | 93 |
| Nukleozidok | 94 |
| Nukleotidok | 94 |
| Nukleotid koenzimek | 95 |
| Polinukleotidok | 97 |
| A nukleotidok és a nukleotid koenzimek összefoglalása | 98 |
| A biológiai folyamatok és a biokatalízis | 99 |
| A reakciósebesség és a biokatalizátorok | 99 |
| A reakciók kinetikája és a katalízis | 99 |
| Aktivált állapot | 101 |
| Enzimek - biokatalizátorok | 103 |
| A szerkezet és a működés kapcsolata a biokatalízisben | 109 |
| Az aktív centrum szerepe a biokatalízisben | 111 |
| A katalízis mechanizmusa | 113 |
| Enzimműködés és molekulaméret | 121 |
| Az enzimműködés szabályozása | 123 |
| A reakciósebesség és biokatalizátorok, a biokatalízis, a szerkezet és a működés kapcsolata. Összefoglalás | 128 |
| Anyagcsere | 130 |
| Az élő szervezetek energiaigénye | 130 |
| Energia- és anyagforgalom | 136 |
| Anyagforgalom | 137 |
| Az anyagcsere összefoglalása | 140 |
| Az energiatranszformáció és energiatárolás | 141 |
| Redoxpotenciál | 141 |
| Terminális oxidáció (elektrontranszport). A biológiai energia felszabadítása | 144 |
| Víz keletkezése a szubsztrátok hidrogénjéből | 147 |
| Az oxidatív foszforilálás - az oxidációs energia átalakulása kémiai kötésű energiává | 147 |
| A mitokondriumok szerepe az energiaképző folyamatokban | 149 |
| Energiakapcsolás a mitokondriumokban. Kémiai kapcsolási hipotézis | 151 |
| Kemiozmózis hipotézis. A mitokondriumok légzésfüggő iontranszportja | 152 |
| Az energiatranszformáció és -tárolás összefoglalása | 153 |
| Trikarbonsav ciklus (citrátkör, Szent-Györgyi-Krebs-ciklus) | 155 |
| Az aktív acetát keletkezése | 156 |
| A trikarbonsav ciklus részfolyamatai | 158 |
| A trikarbonsav ciklus központi helye az anyag- és energiaforgalomban | 162 |
| Kiegészítő vagy anaplerotikus reakciók | 163 |
| A trikarbonsav ciklus összefoglalása | 165 |
| Szénhidrátok anyagcseréje. A szénhidrátok lebontása | 166 |
| Emésztés és felszívódás | 166 |
| A glükóz anacrob átalakítása | 166 |
| A glükózlebontás lépései | 167 |
| A glükózlebontás első szakasza | 168 |
| A glükózlebontás második szakasza | 172 |
| A glükózlebontás energiamérlege | 174 |
| Erjedések (fermentációk) | 175 |
| A bendőben zajló erjedési folyamatok | 177 |
| A silóban zajló erjedési folyamatok | 180 |
| A szénhidrátlebontás integrációja | 181 |
| Poliszacharidok bekapcsolódása a glikolízisbe | 182 |
| Más hexózok bekapcsolódása a glikolízisbe | 185 |
| A glükózlebontás pentóz-foszfát útvonala | 185 |
| A NADH+H+ sorsa az ingarendszerekben | 189 |
| A szénhidrátok lebontásának összefoglalása | 190 |
| Szénhidrátok bioszintézise | 192 |
| Fotoszintézis. Elektrontranszport. Foszforilálás | 192 |
| Szénlánc kialakulása fotoszintézis útján | 197 |
| Glükoneogenezis heterotrof szervezetekben piruvátból | 199 |
| Glókoneogenezis egyéb forásokból | 202 |
| Glükoneogenezis a különböző állatfajoknál | 202 |
| Hexózszármazékok keletkezése glükózból | 203 |
| A raktározott poliszacharidok bioszintézise és felhasználása | 205 |
| Szerkezeti poliszacharidok | 206 |
| A szénhidrátok bioszintézisének összefoglalása | 207 |
| A zsírok lebontása | 209 |
| A zsírok felhasználása | 209 |
| A zsírsavak ß-oxidációja (aktiválás és lebontás) | 210 |
| A zsírsav-oxidáció energiamérlege | 214 |
| A ketontestek keletkezése és oxidációja | 215 |
| A szteránvázas vegyületek lebontása | 217 |
| A lipidanyagcsere szabályozása | 217 |
| A zsírok lebontásának összefoglalása | 218 |
| A zsírok bioszintézise | 220 |
| A telített zsírsavak bioszintézise | 220 |
| Prosztanoidok keletkezése | 225 |
| A gliceridek keletkezése | 225 |
| A szénhidrát- és a lipidanyagcsere kapcsolata | 228 |
| Nem hidrolizáló lipidek bioszintézise | 229 |
| Bioaktív szteránvázas vegyületek | 230 |
| Lipogenezis az embernél és a különböző állatfajoknál | 231 |
| A zsírok bioszintézisének összefoglalása | 232 |
| Az aminosavak lebontása | 233 |
| Az aminosavak szerepe az élő szervezetben | 233 |
| A fehérjék emésztése | 235 |
| A különböző állatfajok és az ember fehérjeemésztése | 236 |
| Az aminosavak lebomlásának közös reakciói | 241 |
| Az aminosavak szénláncának lebomlása a trikarbonsav ciklusban | 244 |
| A nitrogén eltávolítása a szervezetből | 253 |
| Az emlősök nitrogénürítése - a karbamid szintézise | 253 |
| A madarak és hüllők nitrogénürítése - a húgysav szhintéz ise | 256 |
| Az aminosav-lebontás és a mitrogénürítés sémája | 257 |
| Az aminosav-anyagcsere zavarai | 258 |
| A fejérjék minősítése a kémiai indexek alapján | 259 |
| Az aminosavak lebomlásának összefoglalása | 264 |
| Az aminosavak szintézise | 265 |
| A nitrogénfixálás mechanizmusa | 265 |
| A nem esszenciális aminosavak bioszintézise | 267 |
| A glutamát, a glutamin, a prolin és a hidroxi-prolin bioszintézise | 267 |
| Az aszpartát, az aszparagin és az alanin bioszintézise | 268 |
| A tirozin bioszintézise | 269 |
| A szerin, a glicin és a cisztein bioszintézise | 269 |
| Az esszenciális aminosavak bioszintézise | 272 |
| A metionin és a treonin bioszintézise | 272 |
| A lizin bioszintézise | 273 |
| A leucin, az izoleucin és a valin bioszintézise | 274 |
| Az arginin (ornitin) bioszintézise | 274 |
| A hisztidin bioszintézise | 275 |
| A fenilalanin és a triptofán bioszintézise | 275 |
| Az aminosavak bioszintézisének szabályozása | 276 |
| Az aminosavak prekurzor funkciói | 277 |
| A poláros aminosavak prekurzor funkciói | 277 |
| A bázikus aminosavak prekurzor funkciói | 279 |
| Az aromás aminosavak prekurzor funkciói | 281 |
| A porfirinek anyagcseréje | 284 |
| Az aminosavak szintézisének összefoglalása | 284 |
| Nukleotidok, valamint a purin- és pirimidinbázisok anyagcseréje | 286 |
| Purin- és pirimidinbázisok lebontása | 287 |
| Purinnukleotidok bioszintézise | 289 |
| Pirimidinnukleotidok bioszintézise | 291 |
| A bázisok szintézisének regulációja | 293 |
| Nukileotid koenzimek bioszintézise | 293 |
| A nukleinsav-anyagcsere zavarai | 295 |
| A purin- és pirimidinbázisok anyagcseréjének összefoglalása | 295 |
| Polinuikleotidok, a DNS és az RNS szerkezete | 297 |
| A dezoxiribonukleinsav szerkezete | 298 |
| A ribonukleinsav és szerkezete | 302 |
| A nukleinsavak szerkezetvizsgálatának elvei | 303 |
| A nukleinsavak kémiai szinté-zisének elvei | 305 |
| A polinukleotidok összefoglalása | 306 |
| A fehérjék bioszintézise | 307 |
| A peptidlánc keletkezésének szakaszai | 307 |
| A fehérjeszintézisben részt vevő ribonukleinsav-fajták | 308 |
| Fehérjeszintézis a prokariotákban | 310 |
| A fehérjeszintézis lépései | 311 |
| A riboszómák szerkezete és szerepe a fehérjeszintéz isben | 313 |
| A fehérjeszintézis kódjának felderítése | 314 |
| Az aminosavak összekapcsolódásának lépései | 316 |
| A fehérjelánc szintézisét meghatározó tényezők | 319 |
| Fehérjeszintézis az eukariótákban | 319 |
| Fehérjeszintézis ipari méretekben | 321 |
| Fehérjék bioszhintézisének összefoglalása | 322 |
| Válogatott fejezetek | 324 |
| A táplálék emésztése különböző állatfajoknál | 324 |
| A táplálékfelvétel szabályozása | 324 |
| A tápanyagok lebontása és felszívódása | 325 |
| A szopós állatok emésztése | 326 |
| A sertés emésztése | 326 |
| A baromfi emésztése | 327 |
| A nyúl emésztése | 327 |
| A ló emésztése | 328 |
| A kérődzők emésztése | 328 |
| Az állatitermék-előállítás biokémiai alapjai | 330 |
| Energiaszükséglet | 330 |
| Fehérjeszükséglet | 331 |
| A takarmányozás hatása az állatitermék-előállításra | 331 |
| A takarmányozás hatása a húsminőségre | 332 |
| A tejtermelés energiaszükséglete, a tej komponenseinek képződése | 333 |
| A takarmányozás hatása a tejtermelésre és a tej összetételére | 336 |
| A tojástermelés energia- és fehérjeszükséglete | 337 |
| Feladatok és megoldások | 338 |
| Szerves kémia | 338 |
| Biomolekulák | 346 |
| A víz és a benne oldott biomolekulák | 349 |
| Aminosavak és peptidek | 351 |
| Fehérjék | 354 |
| A fehérjék szerkezete | 358 |
| Enzimek | 360 |
| Zsírok és olajok | 361 |
| Biológiai membránok és membrántranszport | 361 |
| Szénhidrátok | 362 |
| bioenergetikai alapok | 364 |
| A citromsav ciklus | 368 |
| A zsírsavak oxidációja | 371 |
| Aminosavak oxidációja és a karbamidciklus | 373 |
| Foszforilálás | 375 |
| Szénhidrátok bioszintézise | 375 |
| Lipidek bioszintézise | 377 |
| Aminosavak bioszintézise | 377 |
| Irodalom | 378 |