| Kiadó: | Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly) |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 219 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Dr. Straub F. Bruno, a szegedi egyetemen a biokémia tanára által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Általános sejtbiokémia | 7 |
| A biokémia feladatai. A sejt kémiai felépítése | 7 |
| A sejt fehérjéinek felépítése és fizikokémiai tulajdonságai | 9 |
| Aminosavak | 9 |
| A fehérje felépítése | 15 |
| Belső szerkezet | 18 |
| Másodlagos kapcsolódások a fehérje molekulában | 24 |
| A fehérjék mint kolloidok | 26 |
| Fehérjék tisztítása | 28 |
| A fehérjék reakciói | 29 |
| A lipoidok szerepe a szervezetben. Permeabilitás | 30 |
| A szénhidrátok jelentősége a sejtben | 37 |
| A sejt anroganikus alkatrészeinek jelentősége | 45 |
| A sejtmag felépítése és a nukleoproteidek | 48 |
| A sejt alkotó elemeinek dinamikus állapota | 51 |
| Fermentek | 56 |
| A fermentek jellemző általános tulajdonságai | 57 |
| A fermentek osztályozása | 61 |
| Az energia felszabadítása és felhasználása | 64 |
| Fermentáció | 65 |
| Pasteur reakció | 73 |
| Oxidáció | 74 |
| A szervek biokémiája | 88 |
| A vér biokémiája | |
| A vér kémiai alkotó elemei | 88 |
| A vér alkotó elemeinek jelentősége | 90 |
| Plazma fehérjék | 90 |
| Véralvadás | 94 |
| A vér fermentjei | 96 |
| A vér lipoid tartalmának jelentősége | 97 |
| A maradék N jelentősége | 97 |
| A vér anorganikus alkatrészeinek jelentősége | 97 |
| A vér pH-jának fenntartása | 99 |
| Belső miliő | 100 |
| A vér szerepe az oxigén szállításában | 101 |
| A hemoglobin kémiája | 101 |
| A vér szerepe a légzésben | 115 |
| Emésztés és felszívódás | 119 |
| Nyál | 119 |
| Gyomornedv | 120 |
| Pankreásznedv és epe | 124 |
| Bélnedv | 133 |
| Baktériumok hatása a bélben | 136 |
| Felszívódás | 137 |
| Intermediér anyagcsere | 138 |
| A fehérje lebontási termékek intermediér anyagcseréje | 139 |
| Lipoidok intermediér anyagcseréje | 154 |
| Szénhidrátok intermediér anyagcseréje | 159 |
| Anorganikus só és vízháztartás | 169 |
| Az izomszövet biokémiája | 170 |
| Az izomműködéssel kapcsolatos kémiai folyamatok | 173 |
| Az izom fehérjéinek szerepe az izom működésében | 176 |
| Csont, porc- és kötőszövet, bőr biokémiája | 177 |
| A máj biokémiája | 182 |
| Vese és vizelet | 189 |
| Idegszövet | 192 |
| Vitaminok | 195 |
| Vízben oldódó vitaminok | 196 |
| B vitamin csoport | 196 |
| C vitamin | 201 |
| H vitamin, biotin | 202 |
| P vitamin | 203 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 203 |
| A vitamin | 203 |
| D vitamin | 207 |
| E vitamin | 210 |
| K vitamin | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.