| A biokémia mint tudomány | 1 |
| Alapfogalmak (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 3 |
| Az élő anyag kémiai összetétele | 3 |
| Az élet molekuláris szintű alaptörvényei | 4 |
| Az élő anyag és környezet közötti hatások | 6 |
| A lebontó anyagcsere | 7 |
| A felépítő anyagcsere | 9 |
| A fehérjék szerkezete és funkciója (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 11 |
| A fehérjék szerkezete | 14 |
| A fehérjék elsődleges szerkezete | 14 |
| A fehérjék másodlagos szerkezete | 15 |
| A fehérjék harmadlagos szerkezete | 17 |
| A fehérjék negyedleges szerkezete | 18 |
| A fehérjék funkció szerinti csoportosítása | 20 |
| A fehérjék osztályozása a szerkezetük alapján | 21 |
| A fehérjék elválasztása, tisztítása | 22 |
| Szénhidrátok szerkezete és funkciója (Dr. Duducz Gyöngyi) | 27 |
| Biológiai jelentőségük és feladataik | 27 |
| Monoszacharidok | 27 |
| Egyszerű cukrok származékai | 33 |
| Cukoralkoholok | 33 |
| Cukorsavak | 33 |
| Dezoxicukrok | 34 |
| Aminocukrok és N-acetil-aminocukrok | 34 |
| Cukorfoszfátok | 35 |
| Cukorszulfátok | 36 |
| Glikozidok | 37 |
| N-glikozidok | 37 |
| A természetben előforduló legfontosabb szacharidok és származékaik | 38 |
| Monoszacharidok | 38 |
| Diszacharidok | 39 |
| Poliszacharidok | 40 |
| A lipidek szerkezete és funkciója (Dr. Fehér Illés) | 43 |
| Egyszerű lipidek | 43 |
| Zsírsavak | 43 |
| Prosztaglandinok | 44 |
| Terpének | 45 |
| Karotinok és karotinoidok | 46 |
| Szteránvázas vegyületek | 47 |
| Zsíroldékony vitaminok | 48 |
| Retinolok-vitaminok az "A" csoportból | 49 |
| Kalcioferolok-vitaminok a "D" csoportból | 50 |
| Tokoferolok-vitaminok az "E" csoportból | 51 |
| K-vitaminok a "K" csoportból | 52 |
| Esszenciális telítetlen zsírsavak-vitaminok az "F" csoportból | 53 |
| Összetett lipidek | 53 |
| Viaszok | 53 |
| Trigliceridek | 54 |
| Foszfogliceridek | 55 |
| Szfingolipidek | 57 |
| Glikolipidek | 58 |
| A nukelinsavak szerkezete és funkciója (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 59 |
| Nukleozidok és nukleotidok | 60 |
| A DNS szerkezete és funkciója | 62 |
| A ribonukleinsavak szerkezete és funkciója | 67 |
| Enzimek, enzimkatalízis (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 70 |
| Alapfogalmak | 71 |
| Koenzimek, prosztetikus csoportok, kofaktorok | 71 |
| Enzimek osztályozása | 75 |
| Az enzimreakciók kinetikája | 78 |
| Az enzimreakciók energetikai kérdései | 81 |
| Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők | 83 |
| A hőmérséklet hatása az enzimreakciókra | 83 |
| A pH hatása az enzimreakciókra | 85 |
| A közeg ionkoncentrációjának hatása az enzimreakciókra | 86 |
| A közeg redoxpotenciáljának hatása az enzimreakciókra | 86 |
| A szubsztrát koncentrációjának hatása az enzimreakciókra | 86 |
| Gátló és aktiváló anyagok jelenlétének hatása az enzimreakciókra | 87 |
| A szénhidrátok anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 88 |
| Az oligo és poliszacharidok lebontása | 88 |
| A glikolízis | 90 |
| A piruvát oxidatív dekarboxilezése | 94 |
| A citrátkör (Szent-Györgyi-Krebs ciklus) | 96 |
| A terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció | 99 |
| Az extramitokondriálisan képződött NADH oxidációja | 105 |
| A pentóz-foszfát ciklus | 108 |
| A glioxálsav ciklus | 111 |
| Anaplerotikus reakciók | 113 |
| A glikoneogenezis | 114 |
| A fotoszintézis | 117 |
| A fotoszintézis fényszakasza | 118 |
| A fotoszintézis sötét szakasza, a Calvin ciklus | 123 |
| A glikozidos kötések szintézise | 127 |
| A lipidek anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 130 |
| A lipidek lebontása | 130 |
| A trigliceridek lebontása | 130 |
| A foszfogliceridek lebontása | 135 |
| A lipidek bioszintézise | 136 |
| A foszfatidsav kialakulása | 136 |
| A tridliceridek bioszintézise | 138 |
| A zsírsavak bioszintézise | 138 |
| A membránképző lipidek bioszintézise | 141 |
| A foszfogliceridek bioszintézise | 142 |
| A szfingolipidek bioszintézise | 143 |
| Az izoprénvázas lipidek bioszintézise | 144 |
| A fehérjék anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 147 |
| A fehérjék lebontása | 147 |
| Az aminosavak anyagcseréje | 148 |
| Dekarboxilképződés | 150 |
| Transzaminálás | 151 |
| Oxidatív dezaminálás | 154 |
| Aminosav oxidázok | 154 |
| Nem oxidatív dezaminálás, ammónia liázok | 155 |
| Az ammónia ürítése (Urea-, karbamid ciklus) | 156 |
| Az aminosavak lebomlása | 158 |
| Az aminosavak bioszintézise | 159 |
| Nitrogén fixálás | 160 |
| Nitrát redukció | 162 |
| A nukleinsavak anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 164 |
| A nukleinsavak lebomlása | 164 |
| A nukleinsavak bioszintézise | 164 |
| A dezoxiribonukleinsavak bioszintézise, a replikáció | 166 |
| A ribonukleinsavak bioszintézise, a transzkripció | 168 |
| A fehérjék bioszintézise (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 170 |
| A membránok szerkezete és funkciója (Dr. Fehér Illés) | 173 |