| Bevezetés | 3 |
| Fotometria | 4 |
| NAD+ és NADH oldat spektrumának felvétele, moláris abszorptivitás kiszámítása | 11 |
| p-nitro-fenol pKa értékének meghatározása spektrofotometriás titrálással | 12 |
| Fehérjék | 17 |
| Fehérjék kvantitatív meghatározása | 18 |
| A fehérjemeghatározás Nessler szerint | 19 |
| Fehérjemeghatározás ninhidrin reakcióval | 20 |
| Fehérjemeghatározás Folin-reagenssel Lowry és munkatársai szerint | 22 |
| Fehérjemeghatározás nikrobiuret reakcióval | 23 |
| Fehérjék koncentrációjának meghatározása ultraibolya fényelnyelésük alapján | 23 |
| Fehérjemeghatározás biuret módszerrel Cornall és munkatársai szerint | 24 |
| Fehérjék tisztítása dialízissel | 25 |
| Fehérjék tisztítása és elválasztása gélszűréssel | 27 |
| Szérumfehérjék elválasztása ioncserével | 32 |
| Fehérjék tisztaságának ellenőrzése poliakrilamid gélelektroforézises (PAGE) módszerekkel | 39 |
| Szérumfehérjék PAGE vizsgálata | 47 |
| Enzikaktivitás mérés akrilamid gélben. LDH izoenzimek kimutatása | 50 |
| Fehérjék molekulatömegének meghatározása SDS-PAGE segítségével | 54 |
| A centrifugálás | 60 |
| Enzimek | 64 |
| A fehérjék kivonása a sejtekből | 64 |
| A fehérje extraktum töményítése | 66 |
| Kicsapási eljárások | 66 |
| Adszorpciós eljárások | 67 |
| Ioncserés eljárások | 68 |
| Homogén fehérje előállítása | 68 |
| A fehérjetisztítási eljárás lépéseinek vizsgálata, a tisztítás hatékonyságának kimutatása | 70 |
| Az enzimek denaturálódásának elkerülése a preparálás során | 71 |
| Enzimek előállítása | 73 |
| Alpiráz enzim előállítása burgonyából | 73 |
| LDH előállítása nyúlizomból | 75 |
| Izomfehérjék előállítása nyúl vázizomból | 77 |
| Mitokondrium preparálása patkánymájból | 82 |
| Enzimek aktivitásának mérése | 84 |
| Az enzimaktivitás mérés feltételeinek kidolgozása - A hőmérséklet, pH, idő, enzimkoncentráció hatása az apiráz enzim aktivitására | 89 |
| Enzimek aktivitásának mérése | 93 |
| Proteáz (tripszin) aktivitásmérés különböző módszerekkel | 103 |
| Enzimaktivitás mérés kapcsolt enzimreakcióval | 107 |
| Az izomkontrakció során lejátszódó alapvető biokémiai folyamatok vizsgálata, izommodellek | 108 |
| Mitokondrium légzés vizsgálata oxigén elektróddal | 113 |
| Nukleinsavak | 120 |
| RNS előállítása spenót levélből | 122 |
| RNS kvantitatív meghatározása orcinnal | 124 |
| Nukleinsavak gélelektroforézises vizsgálata | 125 |
| RNS gélelektroforézise | 125 |
| DNS előállítása lépből | 127 |
| DNS meghatározás difenil-aminos reakcióval | 128 |
| DNS emésztése DN-áz enzimmel | 129 |
| DNS oldat hiperkróm effektusának ("olvadáspont") mérése | 130 |
| Nukleinsavak bázisösszetételének vizsgálata | 131 |
| DNS bázisösszetétel vizsgálat ioncserés vékonyréteg-kromatográfiával | 132 |
| DNs bázisöszetételének kvantitatív meghatározása kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfiával | 133 |
| Nukleotidok elektroforézise | 136 |
| Lipidek kinyerése és frakcionálása | 139 |
| Lipidek kinyerése | 139 |
| Állati szövet és mikroorganizmustenyészet, sejttenyészet extrakciója | 140 |
| A lipidextrakt tárolása | 140 |
| A lipidextrakt frakcionálása | 141 |
| Oldószeres megoszlás | 141 |
| Oszlopkromatográfia | 141 |
| Rétegkromatográfia | 144 |
| Gázkromatográfia | 151 |
| Trigliceridek hidrolízise és a képződött bomlástermékek elválasztása | 153 |
| Lipáz készítmény kinyerése és tisztítása | 154 |
| Étolajgliceridek hidrolízisének követése | 154 |
| A részlegesen hidrolizált étolaj összetevőinek elválasztása | 155 |
| Fehérje-lipid kölcsönhatás vizsgálata | 157 |
| A fehérje-lipid kölcsönhatások jelentősége | 157 |
| Fehérje-lipid kölcsönhatások fajtái | 159 |
| Fehérje-lipid kölcsönhatások vizsgálati módszerei | 160 |
| Fehérje-lipid kölcsönhatás tényének megállapítása | 162 |
| A fehérje és lipidrész mennyiségi arányainak megállapítása | 164 |
| A kötődés helyének felderítése | 164 |
| A búzaliszt lipoproteinjei | 165 |
| Purotionin-lipid kölcsönhatás vizsgálat gyakorlat | 167 |
| Búzaolaj előállítása | 168 |
| Purotionin előállítása sósavas hasítással (Balls-módszer) | 168 |
| Lipopurotionin előállítása metilacetátos kicsapással (Redman és Fischer módszer) | 168 |
| Lipopurotionin FOLCH mosása | 169 |
| Lipidek Floriziles oszlopkromatográfiája | 169 |
| Lipidek rétegkromatográfiás elválasztása | 169 |
| Modellkísérletek purotioninnal | 170 |
| Purotionin oldalláncok módosítása (blokkolás) | 171 |
| A gyakorlat értékelése | 172 |
| Biopolimerek vizsgálata analitikai ultracentrifugával | 173 |
| Ultracentrifuga alkalmazási területei | 173 |
| Elméleti alapok | 174 |
| A szedimentációs állandó definíciója | 174 |
| Transzport folyamatok oldatokban ultracentrifugálás során | 178 |
| MOM 3170/b ultracentrifuga ismertetése | 181 |
| Egyes anyagi jellemzők mérése ultracentrifugával | 188 |
| Szedimentációs állandó mérése Schlieren optikával | 189 |
| Molekulatömeg meghatározása szedimentációs egyensúlyi módszerrel, interferencia-optikával | 192 |
| Szénhidrátok és származékaik elválasztása és meghatározása | 197 |
| Szénhidrátok és szénhidrát-származékok biokémiai szerepe | 197 |
| Szénhidrátok kinyerése és szénhidráttartalmú oldatok tisztítása | 198 |
| Szénhidrátok elválasztása és mennyiségi meghatározása | 199 |
| Papír- és vékonyréteg kromatográfiás módszerek | 199 |
| Oszlopkromatográfiás módszerek | 200 |
| Gázkromatográfiás módszerek | 202 |
| Szénhidrátkeverék szétválasztása gél-oszlopkromatográfiás módszerrel | 202 |
| Gyakorlat keményítő lebontási termékek elválasztására Sephadex-G-25-ös gélen | 203 |
| Rezorcin-kénsavas módszer CONTIFLO elemző automatában szénhidrátok meghatározására | 203 |
| Redukáló cukortartalom közvetlen meghatározása CONTIFLO elemző berendezésben (Neokuproinos módszer) | 205 |
| Természetes anyagok redukáló cukortartalom meghatározása CONTIFLO automata elemzőben | 206 |
| Zöldségfélék redukáló cukortartalom meghatározása | 207 |
| Tej laktóz tartalmának meghatározása | |
| Vitaminok vizsgálata intenzív folyadékkromatográfiával | 208 |
| Az intenzív folyadékkromatográfia elvi alapjai | 208 |
| Adszorpciós kromatográfia | 209 |
| Megoszlásos kromatográfia | 209 |
| Ioncserés kromatográfia | 209 |
| Gélkromatográfia | 210 |
| Az alkalmazható töltetek | 210 |
| Hagyományos oszlopkromatográfiás töltetek | 210 |
| Porózus felületű töltetek | 210 |
| Kis átmérőjű porózus hordozók | 211 |
| Az eluciós kromatogram és kvantitatív értékelése | 211 |
| A felbontás | 214 |
| Az intenzív folyadékkromatográfia gyakorlata | 215 |
| A folyadékkromatográf felépítése | 215 |
| Zsíroldható vitaminok vizsgálata | 218 |
| K vitamin meghatározása | 219 |
| D és E-vitaminok meghatározása | 220 |
| Vízoldható vitaminok vizsgálata | 221 |
| B-vitaminok kinyerése és elválasztása | 222 |
| C-vitaminok meghatározása | 223 |
| Ásványi komponensek vizsgálata biológiai rendszerekben | 225 |
| Minta előkészítési eljárások a fémkomponensek meghatározásához | 225 |
| Minta előkészítése hamvasztással | 226 |
| Minta előkészítése nedves roncsolással | 226 |
| Mintaelőkészítés savas kivonással | 226 |
| Fémkomponensek dúsítása oldószeres kivonással | 226 |
| Atomabszorpciós és emissziós eljárás fémkomponenseinek meghatározása | 227 |
| Atomabszorpciós eljárás | 227 |
| Atomemissziós eljárás | 228 |
| A berendezés előkészítése mérésre | 229 |
| Zavaró hatások, kiküszöbölésük | 232 |
| Feladatok | 232 |
| Tej ásványi komponenseinek meghatározása | 232 |
| Spenót klorofiltartalmának meghatározása | 233 |
| Vérminta vastartalmának meghatározása | 233 |
| Fehérje kalciumkötő képességének meghatározása | 234 |
| Bioenergetikai számítások | 235 |
| Entrópia és biológia | 235 |
| Egyensúlyi termodinamikai alapok | 235 |
| Nemegyensúlyi termodinamikai alapok | 246 |
| Néhány kidolgozott példa | 258 |
| Anyagcsere utak vizsgálata az ATP-egyenérték segítségével | 271 |
| Analitikai eredmények matematikai-statisztikai értékelése | 275 |
| A hiba | 276 |
| A pontatlanság jellege | 277 |
| Tapasztalati eloszlások jellemzőinek meghatározása | 278 |
| A statisztikus biztonság és a hiba becslése | 279 |
| Hibabecslés kevés adat esetén | 280 |
| Hipotézis vizsgálata | 281 |
| Átlagértékek vizsgálata | 283 |
| Szórások összehasonlítása | 285 |
| Változók összefüggésének értékelése | 286 |
| A tapasztalati összefüggés alakjának meghatározása | 286 |
| Grafikus módszer az állandók meghatározására | 287 |
| A legkisebb négyzetek módszere | 287 |
| Kísérletek tervezése és értékelése | 289 |
| Függelék | 295 |
| Ionos és nemionos detergensek | 297 |
| Pufferek, pufferek készítésének receptjei | 297 |
| Nukleotidok moláris abszorptivitása | 306 |
| Ioncserélők, molekulaszűrők | 306 |
| Reagensek készítésének receptjei | 309 |
| Koncentrált oldatok jellemző adatai | 310 |
| Sav-bázis indikátorok | 310 |
| Hűtőkeverékek | 311 |
| Táblázat ammónium-szulfát telítés kiszámítására I. | 312 |
| Táblázat ammónium-szulfát telítés kiszámítására II. | 313 |
| A leggyakrabban használt vegyületek molekulatömege I. | 314 |
| A leggyakrabban használt vegyületek molekulatömegei II. | 315 |
| Nomogram nehézségi gyorsulás becsléséhez centrifugálásnál | 316 |
| Kalibrációs görbe Lowry-féle fehérje meghatározásához | 317 |
| A standard normális eloszlás eloszlás-függvénye | 318 |
| A Student-féle t-eloszlás kritikus értékei | 319 |
| F kritikus értékei 95 %-os statisztikus biztonságnál | 320 |
| Néhány vegyület hidrolízisének standard szabadenergia változása | 321 |
| Biokémiailag fontos standard redox-potenciálok | 324 |
| Tartalomjegyzék | 326 |