| Előszó | 3 |
| Általános módszerek | 5 |
| Kolorimetria, fotometria | 5 |
| Unifot fotométer leírása és használati utasítása | 8 |
| Spektromom 360-as fotométer leírása és használati utasítása | 10 |
| Spektromom 201-es fotométer leírása és használati utasítása | 12 |
| Kromatográfia | 14 |
| Gázkromatográfia | 15 |
| Gázkromatográfia alkalmazási területei | 17 |
| A készülék felépítése | 17 |
| Elektroforezis | 19 |
| Analitikai gyakorlatok | 24 |
| Szénhidrátok | 24 |
| Növényi kivonat készítése cukor meghatározásához | 24 |
| Kvalitatív cukor kimutatások | 25 |
| Kvalitatív cukor meghatározások a vizeletben | 28 |
| Az aszkorbinsav kimutatása és kvanitatív meghatározása | 30 |
| Poliszacharidok (keményítő és glokogén) kimutatása | 32 |
| Redukáló cukor meghatározása Bertrand szerint | 33 |
| Jodometriás kvantitatív cukor meghatározás (Schorl és Regenbogen szerint) | 35 |
| Glükóz polarimetriás meghatározása vizeletben | 38 |
| Redukáló cukrok meghatározása Somogyi-Nelson-féle módszerrel | 39 |
| Összcukor tartalom meghatározása biológiai objektumokban (Anthron módszer) | 40 |
| Monoszaharidok, diszaharidok és alditolok meghatározása vérben gázkromatográfiás úton | 41 |
| Lipidek | 42 |
| Lipidtartalom meghatározása biológiai anyagból | 42 |
| Étolaj; szappan-, sav-, észter és jódbróm számának meghatározása | 44 |
| A koleszterin kimutatása az agyban | 46 |
| A lecitin kimutatása tyújtojás sárgájában | 47 |
| A koleszterin és koleszterin észterek meghatározása szövetekben, oszlopkromatográfiával | 48 |
| 17-oxo-szteroidok meghatározása vizeletből | 50 |
| Gyors ösztrogén meghatározás, terhes vizeletből | 52 |
| Növényi színanyagok elválasztása és spektrumának felvétele | 55 |
| Fehérjék és aminosavak | 56 |
| A fehérjék meghatározása nitrogén tartalom alapján | 56 |
| Fotometriás fehérje meghatározási módszerek | 60 |
| A fehérjék savanyú hidrolízise | 63 |
| Nukleinsavak és alkotórészei; nukleotid foszfátok | 67 |
| Nukleinsavak előállítása | 67 |
| Különféle analízisek | 82 |
| Rézmeghatározás réztetramin formájában kolorimetriásan | 82 |
| Metilénkék oldat spektrumának felvétele | 83 |
| A koncentráció és fényelnyelés közti összefüggés vizsgálata metilénkék oldatban | 83 |
| Foszformeghatározás Fiske-Subbarow szerint | 84 |
| A vér katon tartalmának meghatározása | 84 |
| Az állati szövetek foszfortartalmú vegyületeinek vizsgálata | 89 |
| Aceton testek kimutatása a vizeletben | 93 |
| Az epe vizsgálata | 94 |
| Kis szénatom számú zsírsavak elválasztása gázkromatográfiával | 97 |
| Dohánylevél illó fenol tartalmának meghatározása gázkromatográfiás módszerrel | 98 |
| Fehérjék vizsgálata | 99 |
| Előállítás és tisztítás | 99 |
| Fehérjék kisózása | 99 |
| Fehérjék kicsapása alkohollal | 100 |
| Fehérjék kicsapása nehéz fémsókkal | 101 |
| Fehérjék kicsapása alkaloida reagensekkel | 102 |
| Fehérjék kicsapása ásványi savakkal | 102 |
| Fehérjék kicsapása szerves savakkal | 103 |
| Fehérjék kicsapása melegítéssel | 104 |
| Fehérjék kicsapása dialízissel | 104 |
| Fehérje oldatok sómentesítése gélszűréssel | 105 |
| Apiráz enzim preparálása | 107 |
| Tejsav dehidrogenzás előállítása | 109 |
| Citokróm-c preparálása és koncentrációjának mérése | 110 |
| Borostyánkősav oxidáz (Keilin-Hatree) preparátum készítése | 112 |
| Glutamin szintetáz előállítása | 113 |
| Fehérjék kémiai vizsgálata | 115 |
| Fehérjék szinreakciói, jellegzetes oldalláncok kimutatása | 117 |
| Fehérjék fizikai-kémiai vizsgálata | 128 |
| Az analitikai ultracentrifuga | 143 |
| Kísérletek összetett rendszerekkel | 158 |
| Fermentáció vizsgálata manometriás mérőmódszerrel | 158 |
| Tejsavas erjedés vizsgálata | 160 |
| Mitokondriumok légzésének tanulmányozása Clarke-féle oxigén elektród segítségével | 162 |
| Tejsav és glikogénszint változása működő izomban | 170 |
| Enzimológiai gyakorlatok | 173 |
| Enzimaktivitások kvalitatív kimutatása | 173 |
| Tirozináz polifenol oxidáz kimutatása | 173 |
| Peroxidáz aktivitás kimutatása | 174 |
| Dehidrogenzás aktivitás kimutatása | 175 |
| Enzimaktivitás mérése és az aktivitást befolyásoló tényezők vizsgálata | 177 |
| Keményítő hidrolízise | 177 |
| Az enzimaktivitás mérés feltételeinek kidolgozása | 181 |
| Az apiráz aktivitásának mérése | 181 |
| Az apiráz maximális reakció sebessége (Vm) és Michaelis konstansának (KM) meghatározása | 184 |
| Borostyánkősav dehidrogenáz aktivitás mérése és a kompetitív gátlás tanulmányozása | 186 |
| Zsírok emésztése (lipáz aktivitás) | 188 |
| Lipás kvantitatív meghatározása | 189 |
| A vér kataláz kvantitatív meghatározása | 190 |
| Tejsav dehidrogenáz aktivitásának mérése | 193 |
| Denaturált és natív hemoglobin emésztése tripszinnel | 196 |
| Tripszin aktivitás mérése spektrofotometriásan szintetikus szubsztráttal | 198 |
| Glutamin szintetáz aktivitásának mérése | 199 |
| D-aminosav oxidáz enzimaktivitásának mérése kapcsolt enzimreakcióval | 202 |
| Függelék | |
| Reagensek | 204 |
| Clarke-féle oxigén elektród készítése | 209 |