| Általános rész - laboratóriumi alapismeretek | |
| A gyakorlatok célja | 3 |
| Bevezetés a laboratóriumi munkába | 3 |
| Munkarend | 3 |
| Elővigyázatossági rendszabályok | 4 |
| Laboratóriumi munkaeszközök és használatuk | 6 |
| Tömegmérés | 12 |
| Térfogatmérés | 13 |
| Hőmérsékletmérés | 14 |
| Részletes rész | |
| Nedvesség és hamutartalom meghatározás | 16 |
| Magvak nedvességtartalmának meghatározása | 16 |
| Hamutartalom meghatározása | 16 |
| Diffúzió, oldás, ozmózis | 17 |
| Gázok diffúziója | 17 |
| Oldott anyag diffúziója | 18 |
| A hőmérséklet hatása a diffúziósebességre | 18 |
| A közegsűrűség hatása a diffúzióra | 19 |
| Megadott töménységű oldat készítése oldással | 20 |
| Megadott töménységű oldat készítése higítással | 20 |
| Különböző anyagok oldhatóságának vizsgálata | 21 |
| Jód oldása különböző oldószerekben | 22 |
| Vizes jódoldat kirázása szén-tetrakloriddal | 22 |
| Hidrofil és hidrofol anyagok viselkedése | 22 |
| Ozmózis | |
| Szőlőszem duzzasztása | 23 |
| Tyúktojás duzzasztása | 23 |
| Kolloidok | 24 |
| Kolloidoldat készítése oldószecserével | 24 |
| Kolloidoldat készítése kémiai reakcióval | 24 |
| Különböző színű ezüstszólok előállítása | 25 |
| Az elektroforázis tanulmányozása | 25 |
| Kolloid oldat dializálása | 26 |
| Adszorpció | |
| Adszorpció kimutatása | 27 |
| Szelektív adszorpció vizsgálata | 27 |
| Gélek | |
| Gélképződési idő és koncentráció vizsgálata | 28 |
| Gél duzzadásánál jelentkező hő kimutatása | 28 |
| Diffúzió gélekben | 28 |
| pH mérés, pufferoldatok | 29 |
| Indikátorok színének vizsgálata | 29 |
| Oldatok pH-jának meghatározása univerzálindikátorral | 30 |
| Bázis titrálása savval | 30 |
| Pufferhatás és pufferkapacitás vizsgálata | 31 |
| A zselatin izoelektromos pontjának meghatározása | 32 |
| Az élőlényeket felépítő legfontosabb ionok kimutatása | 33 |
| Alkáli-fémkationok kimutatása papírkromatográfiával | 33 |
| Ionok kimutatása lángfestésük alapján | 34 |
| Egyes ionok kimutatása növényi hamuban | 35 |
| Ionok meghatározása nedves úton | 36 |
| Szénhidrátok és származékaik | 37 |
| Trommer próba | 37 |
| Fehling reakció | 38 |
| Nylander reakció | 38 |
| Ezüsttükrö próba | 39 |
| Molisch-Udránszky próba | 39 |
| Seliwanoff-próba | 39 |
| Monoszacharid kimutatása sárgarépából | 39 |
| Redukáló és nem redukáló oligoszacharid megkülönböztetése | 40 |
| Forgatóképesség mérése | |
| A répacukor fajlagos forgatóképességének meghatározása | 41 |
| Répacukor koncentrációjának meghatározása | 41 |
| C-vitamin kimutatása | 41 |
| Poliszacharidok | |
| Keményítő oldása | 42 |
| Jódpróba keményítővel | 42 |
| A keményítő savanyú hidrolízise | 43 |
| Jódpróba dextrinnel | 43 |
| Jódpróba glükogénnel | 43 |
| Cellulóz hidrolízise | 43 |
| Klór-cink-jód-próba | 44 |
| Molisch-próba cellulózzal | 44 |
| Lignin | |
| Anilinszulfát-próba | 45 |
| Sósavas fluoroglucinos próba | 45 |
| Mäule-reakció | 45 |
| Lipidek | 45 |
| Zsíradékok | 45 |
| A zsírok oldása | 46 |
| Emulgeálás | 46 |
| Elszappanosítás | 46 |
| Zsírsav kiválasztása erősebb savval | 46 |
| Akrolein-reakció | 47 |
| Telített és telítetlen zsírsavak megkülönböztetése | 47 |
| Jódszám meghatározása | 48 |
| Karotinoidok | 49 |
| A-vitamin kimutatása | 49 |
| Szterinek | 49 |
| Koleszterin oldása | 49 |
| Koleszterin kimutatása Salkowsky-próbával | 49 |
| Liebermann-Burchardt próba | 50 |
| Fehérjék és nukleinsavak | 50 |
| Kicsapásos reakciók | 50 |
| Fehérje kisózására könnyű fémsókkal, alkohollal | 50 |
| Kicsapás nehéz fémsókkal | 51 |
| Kicsapás ásványi savakkal | 51 |
| Kicsapás szerves savval | 51 |
| Kicsapás alkaloid-reagensekkel | 52 |
| Kicsapás melegítéssel | 52 |
| Színreakciók | 52 |
| Biuret reakció | 52 |
| Xantoprotein reakció | 52 |
| Millon reakció | 53 |
| Fehérje kéntartalmának kimutatása | 53 |
| Fehérje kimutatása vizeletben | 54 |
| Nuleinsavak | |
| Nukleinsav hidrolízise | 54 |
| Purinbázis kimutatása a nukleinsavban | 55 |
| Foszforsav kimutatása a nukleinsavban | 55 |
| Pentóz kimutatása a nukleinsavban | 55 |
| Alkaloidok | 55 |
| Kísérletek nikotinnal | 56 |
| Kísérletek morfinnal | 56 |
| Kísérletek kininnel | 57 |
| Enzimek | 57 |
| A keményítő fermentetív hidrolízise | 57 |
| Enzim pH optimumának vizsgálata | 58 |
| A hemoglobin spektroszkópiai vizsgálata | 58 |
| Szén-monoxid-hemoglobin spektroszkóp vizsgálata | 59 |
| Néhány enzim működésének kimutatása | |
| Vér-kataláz kimutatása | 60 |
| Guajak próba | 60 |
| Purpurogallin próba | 61 |
| Proteáz működésének vizsgálata | 61 |
| Ureáz működésének vizsgálata | 62 |
| Táblázatok | 63 |
| Irodalom | 67 |