| Bevezetés | 3 |
| Analitikai gyakorlatok | 5 |
| Kolorimetria és fotometria | 5 |
| Réz meghatározása réztetramin formájában kolorimetriásan | 8 |
| Metilénkék oldal spektrumának felvétele | 9 |
| A koncentráció és fényelnyelés közötti összefüggés vizsgálata | 9 |
| Kormatográfia | 10 |
| Al2O3 adszorbens aktivitásának meghatározása | 12 |
| Papirkromatográfia | 13 |
| Vékonyréteg kromatográfia | 15 |
| Gázkromatográfia | 16 |
| Kis szénatomszámu zsirsavak elválasztása gázkromatográfiával | 18 |
| Ioncserélő kromatográfia | 19 |
| Erősen bázikus ioncserélő gyanta (Dowex-1) kapacitásának meghatározása | 23 |
| Differenciál centrifugálás | 25 |
| DNS és RNS eloszlásának meghatározása a differenciál centrifugálással nyerhető sejtmag és felüluszó frakcióban. Májszövet DNS és RNS tartalmának meghatározása | 26 |
| Redoxpotenciál mérése | 27 |
| Aspergilus niger felületi tenyészetének redox mérése | 29 |
| Kismolekuláju anyagok kimutatása és meghatározása biológiai anyagból | 31 |
| Anorganikumok meghatározása | 31 |
| Vér kation tartalmának meghatározása | 31 |
| Az állati szövetek foszfortartalmu vegyületeinek vizsgálata | 35 |
| Szénhidrátok vizsgálata | 41 |
| Növényi kivonat készitése cukormeghatározáshoz | 41 |
| Kvalitativ cukor kimutatások | 42 |
| Kvalitativ cukormeghatározás vizeletben | 45 |
| Aszkorbinsav kvalitativ és kvantitativ meghatározása | 47 |
| Tejcukor kimutatása | 50 |
| Poliszaharidok kimutatása | 50 |
| Redukáló cukrok meghatározása Bertrand szerint | 51 |
| Jodometriás kvantitativ cukormeghatározás | 53 |
| A cukor polarimetriás kvantitativ meghatározása | 56 |
| Összcukor tartalom meghatározása biológiai objektumokban | 58 |
| Lipidek vizsgálata | 60 |
| Lipidtartalom meghatározása biológiai anyagból | 63 |
| Olaj, szappan, sav, észter és jódszámának meghatározása | 64 |
| Koleszterin kimutatása agyban | 67 |
| Lecitin kimutatása tojás sárgájában | 68 |
| Koleszterin és koleszterinészterek elválasztása oszlopkromatográfiával | 69 |
| Növényi szinanyagok elválasztása és spektrumának felvétele | 71 |
| Egyéb biológiai anyagok vizsgálata | 73 |
| Acetontestek kimutatása vizeletben | 73 |
| Epe vizsgálata | 74 |
| Izom ATP tartalmának meghatározása | 77 |
| Fehérjék vizsgálata | 81 |
| Fehérjék kicsapása | 81 |
| Fehérjék kisózása | 81 |
| Fehérjék kicsapása alkohollal | 82 |
| Fehérjék kicsapása nehézfémsókkal | 83 |
| Fehérjék kicsapása alkaloida reagensekkel | 84 |
| Fehérjék kicsapása ásványi savakkal | 85 |
| Fehérjék kicsapása szerves savakkal | 85 |
| Fehérjék kicsapása melegitéssel | 86 |
| Fehérjék izoelektromos pontjának mérése | 87 |
| Zselatin izoelektromos pontjának mérése | 87 |
| Fehérjék tisztitása dializissel | 88 |
| NaCl-t tartalmzó tojásfehérje dializise | 89 |
| Fehérjék szinreakciói, jellegzetes oldalláncok kimutatása és kvantitativ meghatározása | 89 |
| Fehérjék kvalitativ szinreakciói | 92 |
| SH csoportok meghatározása p-klormerkuribenzoáttal | 94 |
| SH csoportok meghatározása Ellman reakcióval | 95 |
| Hisztidin meghatározása diazoszulfanilsavval | 96 |
| Hisztidin meghatározása diazo-1-H-tetrazollal | 97 |
| Tirozin meghatározása fehérjékben jódozással | 98 |
| Fehérjék szabad aminocsoportjának meghatározása dinitrofluorobenzollal | 99 |
| Fehérjék mennyiségi meghatározása | 100 |
| Fehérjemeghatározás N tartalom alapján | 100 |
| Fehérjemeghatározás biuret módszer segitségével | 104 |
| Fehérjemeghatározás Folin reakcióval | 105 |
| Kvantitativ ninhidrin reakció | 106 |
| Fehérjék savanyu hidrolizise | 107 |
| Vérsavó fehérjéinek hidrolizise | 108 |
| Aminocsoportok meghatározása formoltitrálással | 108 |
| Fehérjehidrolizátum aminosavjainak szétválasztása kétdimenziós vékonyréteg kromatográfiával | 110 |
| Nukleinsavak vizsgálata | 113 |
| RNS savas és lugos hidrolizise | 113 |
| RNS savas és lugos hidrolizátumának elválasztása papirkromatográfia és papirelektroforézis segitségével | 114 |
| Ribonukleinsav lugos hidrolizátumának elválasztása Dowex-1 Cl oszlopon | 121 |
| Nukleinsavak felépitésében részt vevő nukleotidok, nukleozidok és bázisok elválasztása papir- illetve vékonyréteg kromatográfiával | 123 |
| Nyulmájból készült RNS preparátum analizise | 126 |
| Hugysav kimutatása | 128 |
| Kvalitativ Feulgen reakció DNS kimutatására | 129 |
| Preparativ gyakorlatok | 131 |
| Fehérjék előállitása biológiai anyagból | 131 |
| Apiráz előállitása burgonyából | 131 |
| Tejsavdehidrogenáz előállitása | 133 |
| Citokróm-c előállitása | 134 |
| Borostyánkősav-oxidáz előálllitása | 137 |
| Glutamin-szintetáz előállitása | 138 |
| Nukleinsavak előállitása | 139 |
| RNS előállitása májból | 139 |
| DNS előállitása borju timuszból | 143 |
| Enzimológiai gyakorlatok | 147 |
| Enzimaktivitás kvalitativ kimutatása | 147 |
| Tirozináz kimutatása | 147 |
| Peroxidáz kimutatása | 148 |
| Dehidrogenázok kimutatása | 149 |
| Enzimaktivitás mérése és az aktivitást befolyásoló tényezők vizsgálata | 152 |
| Keményitő savas és enzimatikus hidrolizise | 152 |
| A hőmérséklet befolyása a nyálamiláz aktivitására | 154 |
| Amiláz aktivitás kvantitativ meghatározása | 155 |
| Az enzimaktivitás mérése feltételeinek kidolgozása. Az apiráz aktivitásának mérése | 157 |
| Az apiráz maximális reakciósebességének (Vm) és Michaelis konstanságnak (Km) meghatározása | 159 |
| Borostyánkősav-dehidrogenáz aktivitásának mérése és a kompetitiv gátlás tanulmányozása | 162 |
| Zsirok emésztése (Lipáz aktivitás) | 167 |
| Lipáz kvantitativ meghatározása | 168 |
| Vérkataláz kvantitativ meghatározása | 169 |
| Fehérjék enzimatikus bontása, tripszin aktivitás mérése | 171 |
| Tejsavdehidrogenáz aktivitás mérése | 176 |
| Glutaminszintetáz aktivitásának mérése | 179 |
| Összetett biológiai rendszerek és folyamatok vizsgálata | 183 |
| Sejtlégzés vizsgálata | 183 |
| Légzés vizsgálata borostyánkősav-oxidáz rendszerrel | 183 |
| Fermentáció vizsgálata és fermentativ szintézisek | 189 |
| Fermentáció vizsgálata manometriás módszerrel | 189 |
| Citromsav előállitása fermentációval | 192 |
| Tejsavas erjedés vizsgálata | 193 |
| Etilalkohol készitése cukor erjesztésével | 195 |
| Izolált szervek és modellrendszerek vizsgálata | 199 |
| Tejsav és glükogénszint változása müködő izomban | 199 |
| Izommodellek készitése | 201 |
| Izommodellek vizsgálata | 205 |