kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Egészségügyi Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 562 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Kézirat gyanánt. Fekete-fehér és néhány színes ábrával. |
| Előszó a magyar kiadáshoz | 3 |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A szervezet legfontosabb anyagainak kémiája | |
| A fehérjék kémiája | 20 |
| A fehérjék általános jellemzése | 22 |
| A fehérjék fiziko-kémiai tulajdonságai | 24 |
| A fehérjék kémiai összetétele | 35 |
| A fehérjék felépítése | 49 |
| A fehérjék szintézisének problémája | 53 |
| A fehérjék osztályozása | 55 |
| A fontosabb egyszerű fehérjék (proteinek) | 56 |
| Szénhidrátok kémiája | 72 |
| Monoszaharidok | 74 |
| d és l-sorbeli hexózok | 77 |
| Diszaharidok | 85 |
| Poliszaharidok | 87 |
| Mukopoliszaharidok | 90 |
| Fotoszintézis | 92 |
| A lipidek kémiája (zsírok és zsírszerű anyagok) | 98 |
| Általános jellemzés | 98 |
| A zsírok és szerkezetük | 100 |
| Lipoidok | 105 |
| Biológiailag aktív anyagok | |
| Fermentek | 117 |
| A fermentek, mint biológiai katalizátorok hatásának elmélete | 120 |
| A fermentek, mint biológiai katalizátorok tulajdonságai | 125 |
| A fermentek kémiai természete | 129 |
| A fermentek mennyiségi meghatározásának legfontosabb módszerei | 132 |
| Fontosabb módszerek a fermentek előállítására | 134 |
| A fermentek osztályozása | 137 |
| Vitaminok | 143 |
| A vitaminok osztályozása | 146 |
| Az avitaminozis és hipovitaminózis okai | 147 |
| A tápanyagok vitamintartalmának meghatározása | 148 |
| A-vitamin (Antixerophtalmiás vitamin) | 149 |
| D-vitamin (Antirachitiszes vitamin) | 156 |
| E-vitamin (toferol, antisterilitási vitamin, szaporodási vitamin) | 162 |
| K-vitamin (Antihemorrágiás vitamin) | 165 |
| B1-vitamin (antineuritiszes vitamin, aneurin, tiamin) | 170 |
| B1-vitamin (riboflavin) | 176 |
| PP-vitamin (antipellagrás vitamin, niacin) | 178 |
| B6-vitamin (adermin, piridoxin) | 181 |
| D-vitamin (aszkorbinsav) | 183 |
| P-vitamin (permeabilitási vitamin, citrin) | 188 |
| Pantoténsav (pantotén) | 189 |
| biotin (H-vitamin) | 191 |
| p-aminobenzoesav | 193 |
| Inozit | 196 |
| Fólsav | 197 |
| B12-vitamin (antianémiás vitamin) | 198 |
| Avitaminózisok és hipovitaminozisok létrejöttének mehanizmusa | 199 |
| A hormonok | 200 |
| A hormonokról általában | 200 |
| Az anyagcsereszabályozás humorális-hormonális mechanizmusa | 200 |
| A pajzsmirigy hormonjai | 202 |
| A parathyreoidák (mellékpajzsmirigyek) hormonjai | 205 |
| A mellékvesék hormonjai | 205 |
| A hasnyálmirigy hormonja | 209 |
| A nemi mirigyek hormonjai | 211 |
| A hipofizis hormonjai | 215 |
| A csecsemőmirigy hormonjai | 218 |
| Növekedési hormonok | 218 |
| Anyagcsere | |
| Az anyagcsere általános fogalma | 220 |
| Az anyagcsere és a külső környezeti feltételek közti kapcsolat | 221 |
| A kémiai energia átalakulása a szervezetben | 222 |
| A szervezet intermediér anyagcseréje és annak tanulmányozására szolgáló módszerek | 229 |
| Az idegrendszer szerepe az anyagcserében | 234 |
| A táplálkozás és az emésztés | 238 |
| Oxido-redukciós folyamatok a szervezetben (szövetlégzés) | 243 |
| A biológiai oxidációról szóló tanítás fejlődése | 243 |
| A szövetlégzés korszerű elmélete | 248 |
| A szövetlégzés fermentjei | 254 |
| Atomcsoportok intermolekuláris átviteli reakciói | 266 |
| Szénhidrátok anyagcseréje | 273 |
| A szénhidrátok emésztése | 274 |
| A szénhidrátok intermediér anyagcseréje | 280 |
| A szénhidrát anyagcsere zavara | 294 |
| A lipidek (zsírok és lipoidok) anyagcseréje | 298 |
| A lipidek szerepe a táplálkozásban | 298 |
| A zsírok és lipoidok emésztése | 299 |
| A zsírok és lipoidok intertmediér anyagcseréje | 306 |
| A zsír és lipoid anyagcsere zavarai | 316 |
| Fehérje anyagcsere | 321 |
| A fehérjék átalakulása a szervezetben | 330 |
| Az aminosavak sorsa a felszívódás után | 343 |
| Az aminosavak intermediér anyagcseréje | 345 |
| Az összetett fehérjék anyagcseréje | 370 |
| A nitrogén anyagcsere zavarai | 380 |
| A fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréje közti összefüggések | 390 |
| Vízháztartás | 394 |
| A víz mennyisége és szerepe a szervezetben | 394 |
| A vízháztartás szabályozása | 398 |
| A vízháztartás zavarai | 400 |
| Só anyagcsere | 401 |
| Egyes szövetek és testnedvek biokémiája | |
| Idegszövet | 413 |
| Az idegszövet kémiai összetétele | 413 |
| Az idegrendszer anyagcseréje | 419 |
| Izomszövet | 425 |
| Az izom kémiai összetétele | 426 |
| Az izomösszehúzódás kémiája | 435 |
| Néhány adat a kifáradás és a tréning biokémiájához | 439 |
| Hullamerevség | 440 |
| A vér | 442 |
| A vér kémiai összetétele | 444 |
| A nyirok (limfa) | 452 |
| A vér szerepe a légzésben | 452 |
| A vér ozmotikus nyomásának állandósága és ennek jelentősége | 459 |
| A sav-bázis egyensúly | 460 |
| A véralvadás | 462 |
| A nyálmirigyek és a nyál | 464 |
| A gyomor és a gyomornedv | 467 |
| A pankreász és a pankreásznedv | 472 |
| A bélrendszer, a bélnedv és a bélsár | 475 |
| Máj és epe | 479 |
| A máj biokémiai funkciói | 481 |
| Epe | 484 |
| A tej mirigy és a tej | 488 |
| A vese és a vizelet | 494 |
| A vizelet fiziko-kémiai tulajdonságai | 495 |
| A vizelet kémiai összetétele | 499 |
| A vizelet kóros alkatrészei | 504 |
| Befejezés | 508 |
| Függelék | 513 |
| Irodalomjegyzék | 521 |
| Tárgymutató | 525 |
| Tartalomjegyzék | 523 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.