Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

956.798

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Huon-öböli fej- és melldíszek

Head and Chest Ornaments from Huon Gulf - Bíró Lajos gyűjteménye 1./Lajos Bíró's Collection 1.

Szerző
Lektor
Fotózta
Kapcsolódó személy

Kiadó: Néprajzi Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 245 oldal
Sorozatcím: A Néprajzi Múzeum tárgykatalógusai
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-9540-81-1
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egészen unikális kötetet tart kezében az olvasó, melynek megjelentetésével a Néprajzi Múzeum sok évtizedes adósságát törleszti. Egyik legrégebben létrejött gyűjteményének legértékesebb anyagából... Tovább

Előszó

Egészen unikális kötetet tart kezében az olvasó, melynek megjelentetésével a Néprajzi Múzeum sok évtizedes adósságát törleszti. Egyik legrégebben létrejött gyűjteményének legértékesebb anyagából Bíró Lajos 19. század végi óceániai gyűjtéséből, a gazdag ékszeranyagból a fej- és melldíszek csoportját kiemelve mutat be egy részt ez a katalógus, amelyet - reményeink szerint - továbbiak követnek majd.
A Néprajzi Múzeum tárgykatalógus-sorozatának megszokott szerkezetét, tartalmi és közlési módját követi ez a kötet is. A témát, a gyűjteményt és a gyűjtőt bemutató bevezető tanulmányt a kiválasztott gyűjteményrész teljes halmazát felölelő egyes tárgyak fényképpel ellátott leírása követi. E kötet különlegessége és tudománytörténeti jelentősége abban rejlik, hogy a katalógusok szerkezetében megszokott tárgyleírásokat megelőzik Bíró Lajos egyes tárgyakhoz, tárgycsoportokhoz tartozó leírásai, kiegészítései.
A sorozat szerkesztési elvei, tartalmi és formai struktúrája az oka annak, hogy a teljes - több ezer tárgyat magában foglaló tárgyi anyagú - Bíró-gyűjtemény katalogizálása helyett „mindössze" 400 tárgy közlését vállalhatta fel ez a kötet. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy ebben az esetben a kevés is nagyon sok, hiszen a kiválasztott anyagrész teljességre törekvő prezentációja - Bíró Lajos saját jegyzeteivel kiegészítve - rendkívüli jelentőségű, s a további tárgycsoportok bemutatásával lehetőség nyílik majd e páratlan anyag teljes közreadására.
A szerző, Biró Anna munkáját kutatásainak témavezetőjeként s a kötet lektoraként Vargyas Gábor segítette, akinek hasznos észrevételeit, tanácsait, kritikus, ámde konstruktív javaslatait ezúton is köszönjük.
Ez a kötet és a hátterében lévő nagyszabású kutatómunka nem jöhetett volna létre Richárd de Unger mecénás nagyvonalú segítsége nélkül. A támogatás 2006 óta biztosítja az Óceánia-gyűjtemény legkiemelkedőbb alcsoportja, a Bíró Lajos által gyűjtött anyag tudományos feldolgozásának pénzügyi hátterét. E gyűjteményi katalógus megjelenésével a de Unger Chair támogatásának első jelentős eredményét tarthatja kezében az olvasó. Köszönet a nagyvonalú segítségért! Vissza

Biró Anna

Biró Anna műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Biró Anna könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Huon-öböli fej- és melldíszek Huon-öböli fej- és melldíszek Huon-öböli fej- és melldíszek Huon-öböli fej- és melldíszek
Állapot:
4.380 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba