1.035.006

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sóvidék népi építészete

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Népi Építészeti Archívum-Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Kiadás helye: Szentendre
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím: A magyar népi építészeti archívum kiadványai
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7376-16-X
Megjegyzés: Megjelent 600 példányban. Fekete-fehér fotókkal, ilusztrációkkal. Angol és német nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Sóvidék népi építészetét még nem tanulmányozta senki behatóbban, mint ez dr. Kós Károly Eredmények és feladatok a romániai magyar népi építészet kutatásában című tanulmányából is kiviláglik, ahol a... Tovább

Előszó

Sóvidék népi építészetét még nem tanulmányozta senki behatóbban, mint ez dr. Kós Károly Eredmények és feladatok a romániai magyar népi építészet kutatásában című tanulmányából is kiviláglik, ahol a szerző megállapította, hogy a különböző néprajzi munkákban egyes vidékek és tájak nevével többször találkozunk, míg másokéval ritkábban vagy egyáltalán nem. Megjegyzi, hogy Székelyföldet, Torockót, Hétfalut vagy Kalotaszeget már régebben „fölfedezték", más térségeket azonban elkerültek a kutatók. Még Székelyföld népi építkezésének kutatásában is roppant nagy az aránytalanság az egyes tájak között, a legtöbb tanulmány Csíkból, Háromszékből jelent meg, míg a többiről sokkal kevesebb.
Ilyen tájegység a Sóvidék is, mely a hajdani székek idején Udvarhely és Marosszékhez, majd az 1876-os megyésítés után Udvarhely és Maros-Torda megyéhez tartozott. Jelenleg Sóvidék falvai közül Korond (Corund), Alsó- és Felsősófalva (Ocna de Jos, Ocna de Sus), Parajd (Paraid), Atyha (Atia) és Siklód (Siclod) Hargita megyéhez, míg Sóvárad (Sáráteni) Szováta (Sovata) és Szolokma (Solocma) Maros megyéhez tartozik. Sóvidék településtörténetéről Tófalvi Zoltán könyve2 alapján nyújtunk egy rövid áttekintést.
Korondot először az 1333-as pápai tizedjegyzék említi. Felsősófalva a múltban mindig nagyközségként szerepelt, 1857-ben 1533- an lakják. 1900-ra a lakosok száma 2318-ra emelkedett. Ettől az időtől azonban már csökken a népesség és 1977-ben már csak 1399-en vallották magukat felsősófalvi lakosnak.
Alsósófalva balszerencsés település, hol tatár, hol tűzvész kergette idegen tájakra lakóinak egy részét. A múltban és ma is a legfontosabb kenyérkereseti forrás a sóbánya. Lakóinak száma 1930-ban eléri a 2023-at, de az 1950-es évektől fokozatosan csökken.
Atyhában 1720-ban 384 lélek lakik. Ez a szám fokozatosan nő, és 1910-ben már 1609-en laknak itt. Ezután rohamos csökkenés következik be, 1977-ben már csak 413 lakosainak száma.
Parajdot már Orbán Balázs is városi rangot igénylő-érdemlő nagyközségként emlegeti. A középkori oklevelekben a sóbánya hol parajdi, hol sófalvi aknaként szerepelt. Szakszerű bányászatról azonban csak 1787-tól lehet beszélni. Vissza

Tartalom

Település 7
A ház 15
A ház építőanyaga és alaprajzi fejlődése 15
Bútorozás, bútorok 49
Gazdasági épületek 57
Csűrök 57
Búzaszínek 58
Egyéb épületek az udvaron 59
Az épületek díszítése 75
Kapuk 83
Temetők, sírjelek 91
Közösségi építmények 97
Irodalom 100
Vernacular Architecture in Sóvidék 101
Volksbaukunst des Sóvidék 102

Bíró Gábor

Bíró Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bíró Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv