1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táncsics Mihály Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola Jubileumi Évkönyve 35

Szerkesztő

Kiadó: Táncsics Mihály Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola
Kiadás helye: Dabas
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím: Táncsics Mihály Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola Évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

35 év - ennyi idő telt el azóta, amikor iskolánk Dabasi Gimnázium néven megnyitotta kapuit a dabasi és a dabas környéki - az akkori dabasi járás - 14 éves fiataljai előtt. Új iskola, új... Tovább

Előszó

35 év - ennyi idő telt el azóta, amikor iskolánk Dabasi Gimnázium néven megnyitotta kapuit a dabasi és a dabas környéki - az akkori dabasi járás - 14 éves fiataljai előtt. Új iskola, új tantestület, új épület - új lehetőségek - a kezdés, az egzisztenciateremtés izgalmával indult a tanév - és azzal a közös akarattal, hogy itt Dabason olyan gimnáziumut kell megalapozni, amely versenyképes lesz a kecskeméti, ill. budapesti gimnáziumokkal, amely tanítványait felkészíti az érettségire, a felsőfokú tanulmányok végzésére, vagy szakmatanulásra, azon túl pedig arra, hogy képesek legyenek boldog emberként élni életüket.
35 év - rövid idő, ám elegendő ahhoz, hogy egy iskola megalapozza jövőjét, megtalálja, kimunkálja értékeit, normáit, kialakítsa szokásait, hagyományait, hogy azután azokat, ha kell módosítsa változó, rohanó világunk újabb kihívásai szerint, vagy megtartsa, biztosítva ezzel a tradíciót, az iskola szellemiségének stabilitását. Erre a 35 évre emlékeztünk ebben a tanévben az „öregdiák" találkozón, az iskolatörténeti kiállítással. A jubileumi évet pedig e Jubileumi évkönyv kiadásával zárjuk le.
Ezzel az évkönyvvel tiszteletünket kívánjuk kifejezni iskolánk alapító igazgatója, Szögi Ferenc igazgató úr, alapító tanárai: Gyurman Jánosné (Herodek Judit), Márai Péterné, Sztavinovszky Győzőné, Sztavinovszky Győző, Szeredi László, Osváth Tibor, Osváth Tiborné (Bárányi Judit), valamint az alapító „öregdiákok" előtt.
Szeretettel emlékezünk iskolánk volt tanáraira, dolgozóira, az itt végzett mintegy 2000 diákra mi, a ma itt tanító tanárok és diákok.
Régi tervünk és vágyunk valósul meg az évkönyv kiadásával, amelyet első alkalommal, tíz évvel ezelőtt Lippai Lajos tanár úr szerkesztésével, az ő gyűjtőmunkájával készítettünk elő - de halála és a „történelem" befejezetlenül hagyta e munkát, amely számunkra mára iránymutató és forrásértékű anyag maradt.
Egy jubileumi évkönyv anyaga - önkényes válogatás, nem tudományos alapon, nem metodikai elveken nyugszik, ötletszerű és esetleges - azt emeli ki, amit szerkesztője, kiadója a válogatás pillanatában fontosnak tartott - lehet, hogy fontos vagy még fontosabb események, tények, adatok maradtak ki a 35 év „anyagából" - kérem az érintetteket, nézzék el ezt nekünk azért, mert bennünket az őszinte tisztelet és az eredmények feletti büszkeség vezérelt.
Végezetül köszönöm kollégáimnak, elsősorban azoknak, akik diákként iskolánk tanulói voltak - az ünnepségsorozat szervezését, a sok munkát és lelkesedést.
Köszönöm Stangli Irénnek az öregdiák találkozó, Albertné Balázs Máriának az Iskolatörténeti kiállítás szervezését, Blahó Erzsébetnek a Jubileumi Évkönyv szerkesztését.
Búcsúzóul ajánlom e könyvet iskolánk volt és jelenlegi tanárainak, tanulóinak és mindenkinek, aki bármi módon érintett iskolánk eddigi történetében.
Vissza

Tartalom

Bevezető 5
35 éves találkozó 7
Névadónk 9
Adatok az iskola történetéhez 10
Diákemlékeimből 18
Az elmúlt évek történetéből 20
Táncsics Alapítvány, Táncsics-díjasaink 24
Szögi Ferenc - díj 26
A szakképzésről 27
Munkánkról, eredményeinkről 30
Történelem - versenyeredmények 30
Kémiai sikereink 31
Matematika, fizika - régen és most 33
Német munkaközösség 33
Angol munkaközösség 34
Különlegességeink 37
Dán-magyar diákcsere program 37
Pedagógusok Angliában 39
Jelképünk a Hold 41
Vázlatos könyvtártörténet 47
A gimnázium sportélete 49
Túrázz velünk! 52
DÖK, sulirádió, sulidiszkó, suliújság-történelem 54
így írtátok ti... így mondtuk mi... és így gondolták ők! 57
Műhely 63
Pillanatképek az iskola életéből 67
Adattár 79
Utószó 144
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv