1.034.977

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági alapismeretek

A közgazdasági technikumok számára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 401 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 249 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 2134.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdaság népgazdaságunknak igen fontos ága. A mezőgazdaság szolgáltatja az emberiség táplálékát, s részben azokat a fontos nyersanyagokat, amelyek ruházatához, lakásához és életfenntartásához... Tovább

Előszó

A mezőgazdaság népgazdaságunknak igen fontos ága. A mezőgazdaság szolgáltatja az emberiség táplálékát, s részben azokat a fontos nyersanyagokat, amelyek ruházatához, lakásához és életfenntartásához szükségesek. A népgazdaságot alkotó gazdasági ágak egymással szorosan összefüggnek, s ha egy-egy gazdasági ág nem teljesítené tervfeladatát, ez károsan hatna az egész népgazdaságra, mert más termelési ágak tervteljesítésének akadályozójává válnék. A mezőgazdaság termelését nagyon sok tényező befolyásolja, és a mezőgazdasági szakember csak akkor tud feladatának megfelelni, ha ezeket a tényezőket ismeri. A mezőgazdaságban dolgozóknak feladatuk, hogy tudásukkal segítsék a mezőgazdaságot, hogy az mindig jobban és mindig nagyobb mértékben járuljon hozzá népgazdaságunk termeléséhez. A mezőgazdasági termelés alapfeltételeit nemcsak a mezőgazdaság termelésben közvetlenül résztvevőknek, hanem azoknak is ismerniük kell, akik csak közvetve vesznek részt abban. Ebből az következik, hogy nekünk is ismernünk kell ezeket az alapfeltételeket. A mezőgazdasági alapismeretek keretében legelsősorban a növénytermesztésre ható tényezőkkel foglalkozunk. Ezeket megismerve rátérünk a növénytermesztésre, mint mezőgazdaságunk kiinduló és legfontosabb üzemágára. A továbbiakban az állattenyésztés, a kertészet, a szőlő- és gyümölcstermesztés, valamint az erdészet alapvető kérdéseit tárgyaljuk. A mezőgazdasági alapismeretek első részében - a növénytermesztésre ható tényezők tanulmányozása előtt - vizsgálni fogjuk a növények szerepét. Megnézzük, hogy a növényeknek mi a feladatuk, a földünkön található élőszervezetek által alkotott életközösségben. Ezután megvizsgáljuk a növények táplálkozását, szaporodását és termését. Az időjárásnak is nagy szerepe van a növények életében, ezért foglalkozni fogunk az éghajlat tényezőivel és Magyarország éghajlatával. Külön fejezetben beszélünk a talajról mint növénytermesztésünk alapjáról, majd a talajok műveléséről, trágyázásáról, a növényi magvak vetéséről és a növények ápolásáról, végül az egyes növények termesztéséről. Az élőszervezetek közösségét a mikroorganizmusok világa, a növény- és állatvilág, továbbá az emberi élet alkotja. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
Növénytermesztés
I. A növény 5
Sejttani alapfogalmak 5
Szövettani alapfogalmak 6
A mag 7
A gyökér 8
A szár 10
A levél 12
A virág 14
II. Az időjárás és éghajlat szerepe mezőgazdaságunkban 17
Az éghajlat tényezői 17
Magyarország éghajlata 20
III. Talajtan 24
A talaj 24
A talajok osztályozása 29
IV. Földművelési rendszerek 39
A földművelési rendszerek története 39
Viljamszi gyepes vetésforgó 42
V. Mezőgazdaságunk vízgazdálkodása 47
Helyi érdekű vízgazdálkodási megoldások 47
Az egész országra kiterjedő vízgazdálkodási megoldások 50
VI. A talaj művelése 56
A talajművelés fontossága 56
Őszi mélyszántás 58
A talajok tavaszi művelése 62
Nyári talajművelés 64
A gyepes szakaszok feltörése - Szélsőséges talajok művelése 69
VII. A talaj termékenységének fenntartása és fokozása 72
Istállótrágya 72
Műtrágyák 75
Fekáltrágya, keveréktrágya 77
Zöldtrágyázás 77
A vetőmag 78
A vetés ideje 81
A vetőágy előkészítése 85
A vetések ápolása 90
Védekezés a gyomok ellen 93
Állataink szálas takarmányának biztosítása 94
VIII. Szántóföldi növények termesztése 100
Szántóföldi takarmánytermesztésünk 100
Gabonafélék 120
Gabonafélék ipari feldolgozása 130
Gyökér és gumós növények termesztése 136
Ipari növények termesztése 141
IX. Terményeink tárolása 149
X. Mezőgazdaságunk fejlesztése 156
A gépesítés jelentősége 157
Növénytermesztés további fejlesztése 160
Állattenyésztés
I. Állatbonctan és élettan 164
Az állattenyésztés jelentősége 164
Az állati test felépítése 165
Az állati test beosztása és tájai 166
Az élő szervezet dialektikus egysége 168
II. Általános állattenyésztés 177
Bevezetés 177
Háziállataink értékmérő tulajdonságai 179
Örökléstani alapfogalmak 184
Tenyészcél kitűzése, megfelelő fajta és egyed kiválasztása 185
Tenyésztési módok 186
Háziállataink szaporodása 189
Az utód fejlődését befolyásoló tényezők 191
III. Takarmányozástan 192
Bevezetés 192
A takarmányok összetétele 193
A takarmányok emészthetősége 197
A takarmányok tápláló értékének megjelölése 198
Háziállataink tápanyagszükséglete 199
A takarmányok ismertetése 200
A takarmányok előkészítése 206
Az állatok etetésének és itatásának alapelvei 207
Takarmányadagok összeállítása 208
Gazdasági állatok takarmányozásának gyakorlati szabályai 209
Takarmányozási előirányzatok 212
IV. Lótenyésztés 231
A lótenyésztés jelentősége 231
A ló testalkatának megítélése 231
Fontosabb lófajták ismertetése 234
Tenyészállat-kiválasztás, takarmányozás és szaporítás 239
A lovak elhelyezése, ápolása és használata 241
V. Sertéstenyésztés 241
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége 241
A sertés testalkatának megítélése 242
Fontosabb sertésfajtáink 243
Tenyészállat-kiválasztás, takarmányozás és szaporítás 246
A sertések elhelyezése és ápolása 250
Sertéshizlalás 251
VI. Juhtenyésztés 255
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége 255
A juhok testalkatának megítélése 255
A juh korának meghatározása 255
Gyapjúismeret 256
Fontosabb juhfajták 257
Tenyészállat-kiválasztás, takarmányozás és szaporítás 260
A juhok gyapjú-, tej- és hústermelése 262
VII. Szarvasmarha-tenyésztés 264
A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági jelentősége 264
A szarvasmarha testalakulásának megítélése 264
Fontosabb szarvasmarhafajtáink 269
Tenyészállat-kiválasztás, takarmányozás és szaporítás 272
Szarvasmarha-hizlalás 277
A szarvasmarha tejtermelése 277
VIII. Baromfitenyésztés 278
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége 278
A baromfiak külseje és bírálata 279
Termelési irányok és fajták 280
A baromfiak elhelyezése és takarmányozása 284
Baromfihizlalás és szaporítás 285
IX. Állategészségügyi ismeretek 286
Nem fertőző betegségek 288
Fertőző betegségek 290
Állategészségügyi intézkedések 292
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztő üzemek feladatai 293
A zöldségfélék csoportosítása 294
A zöldségfélék tenyészfeltételei 295
Talajművelés 296
Trágyázás 297
A vetésforgó fogalma és jelentősége 298
Füves vetésforgó 298
Füves szakasz nélküli forgók 299
A zöldségfélék szaporítása 299
A zöldségfélék ápolási munkát 303
A termények betakarítása 304
Zöldségfélék tárolása 305
A zöldségfélék kártevői és betegségei 306
Öntözéses zöldségtermesztés 309
A zöldségfélék magtermelése 315
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége és gazdasági jellemzői 320
A gyümölcstermő növények szaporítása 323
A gyümölcsös telepítése 327
A gyümölcsös talajművelése, trágyázása és a köztes termesztés 330
A még nem termő és a termő fák gondozása 332
A gyümölcsösök növényvédelme 335
A gyümölcs szedése és az áru kezelése 338
Az egyes gyümölcsfajok termesztési jellegzetessége 339
Szőlőművelés
A szőlőművelés jellemzői 344
A szőlőművelés története 346
A szőlőművelés tagozódása 348
A szőlő részei; a szőlő életműködése 349
A szőlő szaporítása 351
A szőlő telepítése 354
A szőlő évi munkái 350
Védekezés a szőlő kártevői és betegségei ellen 356
Élettani betegségek 357
Időjárás okozta károsodások 357
A szőlő gombabetegségei 358
A szőlő állati kártevői 359
A szőlő szüretelése és feldolgozása 359
Az étkezési szőlő szüretelése és eltartása 359
A borszőlő szüretelése és feldolgozása 360
Erdőgazdálkodás
L Az erdők jelentősége a népgazdaságban 362
II. Fontosabb erdei fáink és felhasználhatóságuk 364
Fenyőfélék 364
Lombfák 365
III. Erdőgazdasági termelőfolyamatok 367
Maggazdálkodás 369
Csemetetermelés 370
Erdősítés 373
Az erdő ápolása 375
Erdővédelem 377
Fakitermelés 378
Erdőgazdasági termelvények 384
Közlekedés jellegű termelés az erdőgazdaságban 386
A fa feldolgozása 391
Erdei melléktermékek 393
IV. Erdőbecslés 396
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv