1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gasztronómia története

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 182 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-16-6013-5
Megjegyzés: Tankönyvi szám: MK-6013-3. Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

„Csak a balgák nem ínyencek" Guy de Maupassant
Az emberiség történetével párhuzamosan fejlődött a gasztronómia története. A világtörténelem jeles személyiségei nemcsak a történelem menetét befolyásolták, hanem gyakran nagy hatással voltak az étkezési kultúrára is. Könyvünk átfogja a jelentős ókori népek étkezési szokásait, a korai középkor lakomáit. Amerika felfedezése addig nem ismert zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel gazdagította a „vén kontinens" éléskamráit. Természetesen részletesen szó esik a méltán híres francia konyhaművészet kezdeteiről, a forradalom korának étkezéseiről és a francia szakácsművészet kiemelkedő egyéniségeiről. A hazai gasztronómiát a honfoglalás előtti magyarok étkezési szokásaival kezdi bemutatni a könyv. A magyar konyha fejlődését is befolyásolta hazánk történelme. A hagyományos magyaros ételek kialakulásán túl a kötet részletezi hazánk tájegységeinek jellegzetes ételeit, ételkészítési eljárásait. Az ételek mellett szó esik a „borok királyáról, a... Tovább

Fülszöveg

„Csak a balgák nem ínyencek" Guy de Maupassant
Az emberiség történetével párhuzamosan fejlődött a gasztronómia története. A világtörténelem jeles személyiségei nemcsak a történelem menetét befolyásolták, hanem gyakran nagy hatással voltak az étkezési kultúrára is. Könyvünk átfogja a jelentős ókori népek étkezési szokásait, a korai középkor lakomáit. Amerika felfedezése addig nem ismert zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel gazdagította a „vén kontinens" éléskamráit. Természetesen részletesen szó esik a méltán híres francia konyhaművészet kezdeteiről, a forradalom korának étkezéseiről és a francia szakácsművészet kiemelkedő egyéniségeiről. A hazai gasztronómiát a honfoglalás előtti magyarok étkezési szokásaival kezdi bemutatni a könyv. A magyar konyha fejlődését is befolyásolta hazánk történelme. A hagyományos magyaros ételek kialakulásán túl a kötet részletezi hazánk tájegységeinek jellegzetes ételeit, ételkészítési eljárásait. Az ételek mellett szó esik a „borok királyáról, a királyok boráról", a tokajiról is. Könyvünket ajánljuk minden ínyencnek, hobbiszakácsnak és történelem iránt érdeklődőnek. Az oktatásban a Gasztronómiai alapismeretek tantárgyhoz javasoljuk szakiskolás és szakközépiskolás tanulók számára, valamint az OKJ-s képzésekben részt vevőknek is segítséget nyújt a vizsgára felkészülés során. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A gasztronómiáról általában 9
A gasztronómia fogalma 9
A gasztronómia társszavai 10
A vendéglátásban dolgozók 11
Menü és étrend 13
Az étrend összeállításának legfontosabb szempontjai 15
Az őskor emberének étkezési szokásai 18
Mezopotámia-Babilon 22
Az ókori Egyiptom 24
Az ókori görögök étkezési szokásai 29
A rómaiak étkezési kultúrája 35
Borkultúra 39
Híres római ínyencek 41
A patríciusok étkezési szokásai 42
A plebejusok étkezése 44
A kelták és a gallok ételei 47
A honfoglalás előtti magyarok szokásai és étkezése 53
Olvasmány: Honfoglalás kori ételek sütő- és főzőversenye 59
A francia konyhaművészet kezdetei 63
Taillevent munkássága 63
A franciák étkezési szokásai 65
Az itáliai reneszánsz és Mátyás király korának étkezési szokásai 67
A magyar reneszánsz étkezési kultúra 70
Híres szakácsok 72
Olvasmány: Nagyszakácsi nemzetközi királyi szakácsverseny 75
Amerika színre lép 80
Kukorica 80
Paradicsom 82
Paprika 83
Burgonya 85
Napraforgó 87
Kakaó 90
Dohány 91
Pulyka 91
XIV. Lajos és korának étkezési kultúrája 93
XIV. Lajos, a Napkirály 93
A köznép étkezése 97
A francia konyha az 1600-1700-as években 99
A kor híres ínyencei 101
A nagy francia forradalom kora 103
Bonaparte Napóleon étkezési szokásai 108
Brillat-Savarin élete és munkássága 112
Marié Antoine Careme - a konyhák királya 116
A francia konyha további neves személyei 120
A magyar konyha a XVI-XX. században 126
A magyar konyha általános jellemzői 134
Jellegzetes magyar ételek 135
A magyar konyha tájegységenként 139
Alföld 140
Észak-Magyarország 144
A főváros és környéke 145
A Balaton és környéke 146
Dunántúl 147
A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék 153
A tokaji aszú készítése 155
Hírességek, irodalmárok véleménye a tokaji borról 158
A tokaji borvidék borainak felhasználása, kínálatuk a vendéglátásban 158
1. függelék - A Venesz József díj 161
2. függelék - A Schnitta Sámuel díj 165
3. függelék - Idézetek, szólások a gasztronómia területéről 168
4. függelék - Hazai és nemzetközi gasztronómiai szakkifejezések 171
Irodalomjegyzék 181

Bódiné Fekete Éva

Bódiné Fekete Éva műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bódiné Fekete Éva könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv