1.035.046

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológia kozmetikusoknak

Biológia (anatómia) kozmetikus tanulók számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-16-6023-0
Megjegyzés: Átdolgozott kiadás. Színes illusztrációkkal. Tankönyvi száma: MK-6023-0.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. A SEJT ÉS ALKOTÓRÉSZEI 7
1.1. A SEJTALKOTÓK FELÉPÍTÉSE ÉS SZEREPE 8
1.1.1. A sejthártya 8
1.1.2. A sejthártya alkotórészei 9
A lipid kettősréteg 9
Az integráns fehérjék 11
A perifériás membránfehérjék 12
1.1.3. Sejtplazma (citoplazma) 15
Anyagszállítás a citoplazmában 16
1.1.4. A sejtmag 17
1.1.5. Az endoplazmatikus hálózat, a Golgi-készülék és a riboszóma 17
1.1.6. A mitokondrium 18
1.1.7. A peroxiszóma, a lizoszóma és a sejtközpont 21
1.1.8. A sejtek szaporodása 22
1.1.9. A sejtek öregedése, pusztulása 23
2. A SZÖVETEK 25
2.1. A HÁMSZÖVET 25
2.1.1. A fedőhámok 27
2.1.2. A mirigyhám és az érzékhám 30
2.2. A KÖTŐ- ÉS TÁMASZTÓSZÖVETEK 31
2.2.1. A kötőszövetek 32
A lazarostos kötőszövet sejtes állománya 32
A lazarostos kötőszövet sejtközötti állománya 33
A tömöttrostos kötőszövet 36
2.2.2. A zsírszövet 36
2.2.3. A porcszövet 37
2.2.4. A csontszövet 38
2.2.5. A vér 39
2.2.6. Az immunitás 41
A bőr mint immunszerv 42
2.3. AZ IZOMSZÖVET 43
2.4. AZ IDEGSZÖVET 45
2.4.1. A neuron 45
2.4.2. Az ingerületvezetés 46
3. AZ EMBER SZERVRENDSZEREI 48
3.1. A MOZGÁS SZERVRENDSZERE 48
3.1.1. A csontrendszer 49
A csontok összekapcsolódása 50
A koponya csontjai 51
A törzs csontjai 52
A végtagok csontjai 53
3.1.2. Az izomrendszer 53
Az izmok tulajdonságai 54
A fej izmai 56
A törzs izmai 58
A végtagok izmai 60
3.2. AZ ANYAGCSERE SZERVRENDSZERE 61
3.2.1. Az asszimiláció és a disszimiláció 61
3.2.2. A légzés és hangadás szervrendszere 62
3.2.3. A keringés szervrendszere 63
A vérérrendszer 63
A szív felépítése 64
A vérerek jellemzése 65
A vérerek összeköttetései 66
Vérkörök 67
A nyirokérrendszer 68
3.2.4. Az emésztő szervrendszer 71
A felső szakasz 72
A középső szakasz 73
Az alsó szakasz 75
3.2.5. A kiválasztó szervrendszer 76
3.3. A SZAPORODÁS SZERVRENDSZERE 77
A férfi nemi szervek 78
A női nemi szervek 79
3.4. A SZERVEZŐ SZERVRENDSZER 80
3.4.1. Az idegrendszer 80
A szomatikus idegrendszer 82
A vegetatív idegrendszer 84
3.4.2. A belső elválasztású mirigyek 85
A hormonkiválasztás szabályozása 86
A belső elválasztású mirigyek jellemzése 87
3.4.3. Az érzékszervek 94
A látószerv 95
A halló- és egyensúlyozó szerv 97
A szaglószerv 98
Az ízérzékelő szerv 98
A bőr mint érzékszerv 98
4. BIOKÉMIAI ALAPISMERETEK 100
4.1. A VÍZ SZEREPE 101
4.2. A SZERVETLEN SÓK 106
A komplex vegyületek 106
A legfontosabb sók 107
4.3. AZ AMINOSAVAK 110
4.4. A FEHÉRJÉK 112
4.4.1. A fehérjék biológiai funkciói 114
Az enzimek 115
A biológiai szabályozás 117
A fehérjék mint építőkövek 119
Szállító (transzport) fehérjék, tároló anyagok 123
A sejtek és izmok mozgásának biztosítása 123
A védekezés fehérjéi 123
Ingerületátvivő és receptorfehérjék 123
Mérgek 124
4.4.2. Fehérjék beépülése a szervezetbe 124
4.5. A NUKLEINSAVAK 125
A génsebészet 129
A nukleinsavak származékai 129
4.6. A SZÉNHIDRÁTOK 130
A monoszacharidok 131
A diszacharidok 133
Az oligoszacharidok 133
A poliszacharidok 134
4.7. A ZSÍROK ÉS ZSÍRSZERŰ ANYAGOK 135
4.7.1. A zsírsavak 136
4.7.2. Zsírok, olajok (gliceridek) 137
A zsírok keletkezése és lebontása 138
A viaszok 138
4.7.3. Zsírkísérő anyagok 138
A szteroidok 139
A foszfolipidek 140
A szfmgolipidek 141
Egyéb lipidek 142
A sejt és a sejten belüli membránok működésének
molekuláris alapjai 142
4.8. A VITAMINOK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 144
4.8.1. A zsírban oldódó vitaminok 144
A-vitamin (axeroftol) 144
A D-vitaminok (kalciferol) 146
Az E-vitamin (tokoferol) 147
Az F-vitamin - létfontosságú (esszenciális) zsírsavak
csoportja 148
A K-vitamin (fillokinon) 149
Az ubikinonok 150
4.8.2. A vízben oldódó vitaminok 150
A B-vitamin (tiamin, aneurin) 150
A B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin) 151
B3-vitamin (nikotinsav, nikotinsav-amid, pellagra elleni
vitamin) 152
A B5-vitamin (pantoténsav) 152
A B6-vitamin (adermin, piridoxin) 153
A B12-vitamin (ciano-kobalamin) 154
A folsav 154
Az inozit 155
A C-vitamin (aszkorbinsav) 155
A H-vitamin (biotin) 155
A paraamino-benzoesav (PABA) 156
A P-vitamin (rutin) 157
Az U-vitamin (fekély elleni vitamin) 157
A tioktánsav (liponsav) 158

Bodor Ferencné

Bodor Ferencné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bodor Ferencné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv