1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikroszámítógépek

Felhasználói kézikönyv az oktatósorozathoz

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Novotrade Rt.-Deltasoft
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 147 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvünk a „MIKROSZÁMÍTÓGÉPEK" című oktatócsomag része, amely a Tudományszervezési és Informatikai Intézet, a MAFILM Népszerű-tudományos és Oktatófilm Stúdió, az Országos Oktatástechnikai Központ... Tovább

Előszó

Könyvünk a „MIKROSZÁMÍTÓGÉPEK" című oktatócsomag része, amely a Tudományszervezési és Informatikai Intézet, a MAFILM Népszerű-tudományos és Oktatófilm Stúdió, az Országos Oktatástechnikai Központ és a Magyar Diafilmgyártó Vállalat közreműködésével készült.
Ez az oktatócsomag a mikrogépek és a BASIC programozás világába bevezető oktatófilmekből áll, amelyek 16 mm-es hangosfilm, videokazetta, illetve diafilmsorozat formájában kaphatók.
A filmsorozat összesen 13 filmből áll, és a BASIC nyelvű programozás alapjait mutatja be, amennyire csak lehetséges, géptől függetlenül. Ennek ellenére a példák bemutatásához kellett valamilyen gépet használnunk. Azonban az ilyen esetekben is csak a hazai oktatásban és egyéni tanulásban leginkább elterjedt ABC 80, HT-1080Z, SINCLAIR ZX81, SINCLAIR SPECTRUM, COMMODORE 64 mikrogépek valamelyikét használtuk.
Könyvünk elsősorban tanári, de egyben hallgatói segédanyag is. Minden fő fejezete egy-egy film anyagával foglalkozik, mintegy kiegészíti, magyarázza azt. A filmben látottak kipróbálásához mintaprogramokat is ad. Ugyanakkor a film illusztrálja a könyvet.
Ezért a könyvet mindig csak a filmekkel, illetve diafilmekkel együtt használjuk. Célszerű minden egyes film megtekintése előtt a vonatkozó fejezetet elolvasni, és a film után a fejezetre és a diasorozatra alaposabb elmélyülés céljából újra visszatérni.
Az oktatócsomag a számítástechnika területén teljesen kezdő hallgatóknak - gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt - készült, és célja, hogy megismertesse őket a mikrogépek használatával, a programozás és a BASIC programnyelv elemeivel. Az oktatócsomag kitér a programozás különféle fázisaira: a programtervezésre, amikor a leendő program szerkezetét, végrehajtási folyamatát meghatározzuk, a kódolásra, amikor a tervet valamelyik konkrét programnyelvre (a mi esetünkben BASIC-re) ültetjük át, és a tesztelésre, amikor meggyőződünk arról, hogy a program valóban a kitűzött feladatot oldja meg.
Noha az oktatócsomag kezdőknek szól, a szerzők igyekeztek olyan szemléletet belevinni, amely túlmutat a „hobby computerek" és a játékprogramok világán, feltételezve, hogy a ma amatőr felhasználóiból lesznek a holnap profi programozói. Ezért a filmben és a könyvben bemutatott példák, programozási és programtervezési módszerek mind profi módszerek egyszerűsített változatai. Aki ezeket elsajátítja, zökkenőmentesen fog átállni az amatőr felhasználás szintjéről a profi színvonalra. De ha örökre megmarad is amatőrnek, akkor sem szégyen, ha profi módon dolgozik.
Minthogy az oktatócsomag a mikrogépek használatának, a programozásnak, és a BASIC-nek csak az alapjaival foglalkozik, aki egy meghatározott gép kezelési szabályait kívánja megismerni, ezt a géphez adott gépkönyvből kell megtanulnia.
Ugyanez vonatkozik a BASIC nyelvre is, ami nem okoz problémát, ha valaki már tud programozni, és ismeri valamely másik gép BASIC nyelvét. A programozással és a BASIC-kel ismerkedők viszont, mielőtt a gépük BASIC nyelvi leírásához fordulnának, tanulmányozzák Bodor Tibor és Gerő Péter „A BASIC PROGRAMOZÁS TECHNIKÁJA" című könyvét.
Ismételten hangsúlyozzuk, hogy oktatócsomagról lévén szó, annak egyik eleme sem helyettesítheti a másikat, inkább kiegészíti azt. A filmek és diák elsődleges célja nem a BASIC nyelv szabályainak ismertetése, hanem a BASIC programozás alapjainak, valamint az alapvető programelemek illetve a mikrogépek működésének, végrehajtási folyamatának szemléltetése. Ne is keressük a filmben azokat az (egyébként lényeges) információkat, amelyek táblán krétával könnyedén megmagyarázhatók, vagy éppen minden szemléltetés nélkül is megérthetők és megtanulhatók.
Noha egy mikrogép és valamilyen vetítőeszköz birtokában a videokazetta illetve a mozifilmsorozat, a diaképekkel, a segédkönyvvel, a géphez adott gépkönyvvel és nyelvi leírással kiegészítve egyéni (autodidakta) tanulásra is alkalmas, oktatócsomagunkat elsősorban szakképzett tanár által vezetett csoportos munkára terveztük - számítunk tehát az oktató felkészültségére, szakismeretére, szakmai tapasztalataira és kiegészítő magyarázatára. Vissza

Tartalom

Előszó 3
A mikroszámítógépek szerkezete I. 5
Elemi műveletek II. 15
Programelágazások III. 23
Ciklusok IV. 35
Tömbök V. 41
Adatállományok VI. 55
Programszerkezet VII. 69
Tesztelés VIII. 81
Grafika IX. 91
Interaktivitás X. 103
A programvégrehajtás szervezése XI. 111
Mágneslemez XII. 119
Speciális szolgáltatások XIII. 125
Gépi sajátosságok 131
Programozási tanácsok 137
Utószó 141
Függelék 143
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv