1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségfajtáink

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 390 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-255-x
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A zöldségtermesztés fejlődése és fajtahasználat (dr. Kapás Sándor)6
A zöldségfajták betegségei elleni küzdelem (dr. Kapás Sándor)11
A betegségek fellépését befolyásoló környezeti tényezők (dr. Kapás Sándor)14
Az alkalmazott agrotechnika jelentősége14
A zöldségnövények fajtaválasztéka (dr. Kapás Sándor)16
A fajtaválaszték kialakulása16
Az igények változása a fajtákkal szemben18
A nemesítőmunka fejlesztésének szükségessége20
Gondok a hazai és külföldi fajtákkal20
A fajtaválaszték fejlődésének tervezése és felmérése (dr. Tomcsányi Pál, Tuza Sándor)21
A zöldségfajok választékszerkezete22
A választék fejlődése, a fajtaváltás időbeli folyamata26
Néhány fontosabb zöldségfaj fajtaválasztékának fejlesztési iránya és gyakorlati feladata33
Zöldbab34
Étkezési paprika34
Fűszerpaprika35
Paradicsom36
Uborka37
Sárgarépa38
Hónapos retek38
Vöröshagyma39
A fajtakísérletezés és a fajtaminősítés (dr. Kapás Sándor)40
A fajta bizalmi cikk40
A fajtaminősítés kialakulása41
A fajtaminősítési eljárás42
A fajtavizsgálat43
Zöldségnövények fajtáinak fenntartása és szaporítása47
A fajtafenntartás47
Az öntermékenyülők fajtafenntartása48
Idegentermékenyülők fajtafenntartása50
Különleges fenntartásmódok53
Vetőmagtermesztés55
Burgonyafélék59
A paradicsom (dr. Győri Lajosné)59
Származása és elterjedése59
A hazai nemesítés fejlődése60
Termesztésének sajátosságai61
Konzervipari célra való termesztés61
Korai szabadföldi termesztés64
Hajtatás64
Fontosabb nemesítési célkitűzések65
Üveg és fűtött fólia alatti hajtatás66
Fűtés nélküli fóliás és korai szabadföldi termesztés66
A konzervparadicsom termesztése66
Fajtaválasztékunk helyzete67
Paradicsomfajták69
Étkezési paprika (Tuza Sándor)85
Származása és elterjedése85
Termesztésének sajátosságai86
Hajtatás87
Szabadföldi tömegtermesztés89
Helyrevetéses termesztés91
Fajtaválasztékunk helyzete92
Nemesítési feladatok92
Étkezésipaprika-fajták93
Fűszerpaprika (Gerendás Károly)119
Származása és elterjedése119
Termesztésének sajátosságai120
A fűszerpaprika alaktana120
Fajtaválasztékunk helyzete121
Fűszerpaprika-fajták122
Tojásgyümölcs (Győri Lajosné)133
Származása és elterjedése133
Tojásgyümölcsfajták134
Hüvelyesek137
Zöldborsó (dr. Kapás Sándor - Schmalcz Lászlóné)137
Származása és elterjedése137
Termesztésének sajátosságai138
Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon140
A fajtaválasztás szempontjai140
Fajtacsoportok és jellemzésük141
Fajtaválasztékunk helyzete143
Zöldborsófajták144
Zöldbab160
Származása és elterjedése160
Termesztésének sajátosságai160
Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon162
A fajtaválasztás szempontjai163
Fajtacsoportok és jellemzésük164
Fajtaválasztékunk helyzete164
Zöldbabfajták165
Kabakosok173
Uborka (Tuza Sándor)173
Származása és elterjedése173
Termesztésének sajátosságai173
Nemesítési feladatok175
Fajtacsoportok és jellemzésük177
Uborkafajták178
Dinnye- és tökfélék (Zatykó Lajosné dr. - Tuza Sándor)190
Származásuk és elterjedésük190
Termesztésük sajátosságai192
Fajtaválasztékunk helyzete194
Görögdinnyefajták195
Sárgadinnyefajták203
Tökfajták211
Káposztafélék (dr. Faragó László)219
Származásuk, elterjedésük219
A termesztés szempontjai és sajátosságai220
Nemesítési feladatok224
Fejeskáposzta-fajták225
Kelkáposztafajták236
Vöröskáposzta-fajták241
Karfiolfajták242
Karalábéfajták246
Gyökérzöldségek (Bogdán Istvánné - dr. Kapás Sándor)255
Sárgarépa255
Származása és elterjedése255
Termesztésének sajátosságai255
A fajtaválasztás szempontjai256
Sárgarépafajták257
Petrezselyem266
Származása és elterjedése266
Termesztésének sajátosságai266
A fajtaválasztás szempontjai267
Petrezselyemfajták268
Pasztinák271
Származása és elterjedése271
Termesztésének sajátosságai271
A fajtaválasztás szempontjai272
Pasztinákfajta272
Zeller273
Származása és elterjedése273
Termesztésének sajátosságai273
A fajtaválasztás szempontjai274
Zellerfajták274
Cékla280
Származása és elterjedése280
Termesztésének sajátosságai280
A fajtaválasztás szempontjai281
Céklafajták281
Retek283
Származása és elterjedése283
A fajtaválasztás szempontjai284
Termesztésének sajátosságai285
Retekfajták286
Levélzöldségek (Tuza Sándor)293
Fejes saláta293
Származása és jelentősége293
Termesztésének sajátosságai294
A naphosszúság jelentősége295
Nemesítési feladatok295
Fejessaláta-fajták297
Kötözősaláta304
Metélő- vagy tépősaláta305
A metélő- vagy tépősaláta termesztése305
Spenót306
Származása és elterjedése306
Termesztésének sajátosságai306
Spenótfajták308
Sóska310
Származása és elterjedése310
Termesztésének sajátosságai310
Nemesítési feladatok311
Sóskafajta311
Hagymafélék (Tuza Sándor - Fehér András)313
Vöröshagyma313
Származása és elterjedése313
Termesztésének sajátosságai313
Nemesítési feladatok314
Vöröshagymafajták317
Fokhagyma324
Származása és elterjedése324
Termesztésének sajátosságai324
Nemesítési feladatok325
Fokhagymafajták325
Póréhagyma325
Származása, elterjedése326
Termesztésének sajátosságai326
Nemesítési feladatok328
Póréhagymafajták328
Kukorica (Mártonffy Béla)331
Csemegekukorica331
Származása és elterjedése331
Nemesítési feladatok334
Csemegekukorica-fajták336
Pattogatni való kukorica343
Származása és elterjedése343
Nemesítési feladatok344
Pattogatni való kukoricafajták344
Gombafélék (dr. Szabó István)347
Fogyasztásuk és termesztésük347
Csiperkefélék349
Termesztésének sajátosságai351
Csiperkefajták353
Laskafélék355
Termesztésének sajátosságai357
Laskafajták359
Harmatgomba362
Termesztésének sajátosságai362
Harmatgombafajták363
Különleges zöldségfélék (Tuza Sándor)367
Brokkoli367
Származása és elterjedése367
Termesztésének sajátosságai367
Brokkolifajták368
Kínai kel370
Származása és elterjedése370
Termesztésének sajátosságai370
Kínaikel-fajták371
Bimbóskel372
Származása és elterjedése372
Termesztésének sajátosságai372
Bimbóskefajták373
Fodros kel375
Származása és elterjedése375
Termesztésének sajátosságai375
Fodroskel-fajták376
Cukkini377
Származása és elterjedése377
Termesztésének sajátosságai377
Cukkinifajták377
Endíviasaláta379
Származása és elterjedése379
Termesztésének sajátosságai379
Endíviasaláta-fajták380
Irodalomjegyzék381
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Zöldségfajtáink Zöldségfajtáink

Megkímélt állapotú példány.

Állapot:
1.690 Ft
1.180 ,-Ft 30
11 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Zöldségfajtáink Zöldségfajtáink Zöldségfajtáink Zöldségfajtáink

A borító foltos, gerince sérült. A lapélek foltosak.

Állapot:
1.690 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv