1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kiutak 2011 Budaörs - Sorsok és remények

Interjúkötet a társadalmi megbékélés jegyében

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Budaörsi Tanoda Közhasznú Alapítvány
Kiadás helye: Budaörs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 264 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Miközben fennen hirdették, hogy „nálunk minden hatalom a dolgozó népé", őket senki sem sorolta a dolgozó nép soraiba. Így maradtak ki a földosztásból, a korábban elnyomott osztályok tanulását,... Tovább

Előszó

Miközben fennen hirdették, hogy „nálunk minden hatalom a dolgozó népé", őket senki sem sorolta a dolgozó nép soraiba. Így maradtak ki a földosztásból, a korábban elnyomott osztályok tanulását, értelmiségivé válását, politikai karrierjét felkaroló mozgalmakból, a társadalmi mobilitásból. 1957-ig még személyi igazolványuk is megkülönböztette őket a többi magyar állampolgártól. A távolság így egyre nőtt. A beilleszkedés egyetlen eszköze az állandó munkaviszony volt. Ezen, a kor politikájának megfelelően, kizárólag állami szektorban végzett munka volt értendő, amely az alacsony presztízsű, tanulatlan, egészségtelen, nehéz fizikai munkát jelentette. Megjelentek a munkástoborzók a cigánytelepeken, megteltek a „fekete vonatok" és a munkásszállók. A vállalatok nem ismerték el őket egyenrangú félként, kihasználták tájékozatlanságukat. Hozzájuk nem jutottak el a vállalati kedvezmények, üdülések.
A cigányok tömeges munkába állításának gyakorlata egyértelműen jelezte azt a ki nem mondott közmegegyezést, amely a cigányságot a társadalmi munkamegosztás hierarchiájának legalsó fokán kívánta asszimilálni, minél messzebb a dolgozó nép elfogadott életszínvonalától.
A rendszerváltás után a cigányság korábbi, majdnem teljes foglalkoztatottsága rohamosan apadt. Minden, addiginál nagyobb mértékű felvándorlás indult meg a fővárosba most már családostól valamiféle munkalehetőség reményében.
A cigányok munkanélküliségét előidéző tényezők közül a legsúlyosabb az iskolázatlanság, de a nagyarányú munkanélküliséget nem magyarázza, hiszen a rendszerváltás előtt például az építőipar nagy tömegeket tudott foglalkoztatni, most viszont alig. Hozzájárul a munkanélküliséghez az is, hogy a cigányok többsége falvakban és az ország válság sújtotta körzeteiben lakik, és korábban azokban dolgozott, amelyek azóta bajba jutottak. Vissza

Tartalom

8 Aranyosiné R. Szeréna: A magyarországi cigányság jelenlegi helyzete és megítélésének változásai
45 Gazsi Judit: Örömek, vágyak, bánatok és tenni akarás női szemmel
48 Horváth Krisztina és Bogdán Péter: Gondolatok a harminc történetről
55 Dr. Noszkai Gábor: „Teljesen más ez a környezet"
65 Boreczky Ágnes: Útközben? Honnan hová?
74 Családinterjúk
Készítették: Bogdán Péter és Horváth Krisztina
255 Az előítéletesség az értelmiségi romákat sem kíméli
Interjúk cigány értelmiségi fiatalokkal
Az interjúkat készítette: Aranyosi Fanni
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kiutak 2011 Budaörs - Sorsok és remények
Állapot:
3.480 Ft
1.740 ,-Ft 50
14 pont kapható
Kosárba
konyv