1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szántóföldi zöldségtermesztés gyakorlata

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 489 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-023-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Általános rész
A szántóföldi zöldségtermesztési ágazat sajátosságai7
Művelési módok a zöldségtermesztésben8
A zöldségtermesztés üzemtípusai8
Zöldségfélék csoportosítása felhasználásuk alapján9
A szántóföldi zöldségtermesztés mérete, szerkezete10
A termékmennyiség alakulása, összetétele, forrásai14
A termékfelhasználás irányai16
A szántóföldi zöldségtermesztés színvonala18
A hozamok alakulása19
A termelési színvonal egyéb tényezői21
A szántóföldi zöldségtermesztés ökonómiai sajátosságai24
Szaporítás26
Mitől függ a vetőmag gazdasági értéke?26
A vetőmagvak kezelése27
A csávázás27
A pillírozás28
Az előcsíráztatás28
A hőkezelés28
A jarovizálás29
Az apró magvak keverése29
A sugárkezelés29
Az inkrusztálás29
A vetőszalagos vetés29
A koptatott magvak30
Palántanevelés30
A szabadföldi palántanevelés termesztőberendezései32
Fóliasátras szabadföldi palántanevelés (általános) technológiája33
A vetésváltás39
A vetésforgó összeállításának irányelvei39
Talajművelés44
Alap-talajművelési rendszer44
Vetés előtti talajművelés47
Tavaszi vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése47
Nyári vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése48
Őszi vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése49
Ápolási munkák50
A talajápolás50
A növényápolás52
Trágyázás56
A tápanyagpótlás talajtani vonatkozásai56
A talajtényezők hatása a növény táplálkozási viszonyaira57
A talaj nitrogénforgalma60
A talaj foszforforgalma62
A talaj káliumforgalma63
A talaj kalcium- és magnéziumforgalma63
Mikrotápanyagok64
Műtrágyák65
Nitrogéntartalmú műtrágyák65
Foszfortartalmú műtrágyák66
Káliumtartalmú műtrágyák66
Többféle hatóanyagot tartalmazó műtrágyák67
A trágyázásra ható tényezők68
A termesztett növény tápanyagigénye68
Az elővetemény és az istállótrágya hatása68
A műtrágyázás módja69
Öntözés72
Az öntözés talajtani vonatkozásai73
A növények vízigénye76
Az öntözés mint agrotechnikai művelet77
Az öntözés műszaki feltételei81
A gépesített áttelepítésű öntözőberendezések84
Növényvédelem89
A nagyüzemi zöldségtermesztés növényvédelmének sajátosságai89
A növényvédelem technikai követelményei91
Talajfertőtlenítés92
Csávázás94
Gyomirtás95
A növényi károsítókról általában97
A védekezések tervezése101
A szántóföldi zöldségtermesztés géprendszere104
Az erőgépek rendszere105
A termőterületek kijelölése106
A szerves- és műtrágyázás gépei107
A talajfertőtlenítés gépei108
A talajművelés gépei109
Az alapvető talajművelés gépei109
Ágyásos művelésű területek gépei113
A vegyszeres gyomirtás gépei115
A vetés és az ültetés gépei118
Vetőgépek120
A palántázás gépei123
A növényápolás gépei124
A növényvédelem gépei126
A betakarítás gépei128
A manipulálás gépesítése131
Zöldségértékesítés133
A termőterület és az átadásra kerülő áru134
Az áruszállítás feladata és a göngyölegellátás135
Ár, költség, fizetés136
Teljesítés, áruátadás-átvétel137
A feldolgozó iparokkal való együttműködés138
Együttműködés a kereskedelemmel139
Zöldségfélék tárolása140
Részletes rész
Paradicsom141
Növénytani és biológiai jellemzése142
Fajták142
Fajta, időzítés146
A csányi FMC technológia147
Az SPR paradicsomtermelési rendszer technológiája166
A hagyományos, palántázott paradicsomtermesztés173
Hüvelyesek
Zöldborsó177
Növénytani jellemzése178
Biológiai igénye178
Talaj-előkészítés180
Trágyázás181
Vetés183
Növényápolás192
Növényvédelem195
Öntözés199
Betakarítás200
Zöldbab211
A termesztés jelentősége és helyzete211
Növénytani jellemzése212
Biológiai alapok212
A termőhely megválasztása213
Tápanyagellátás214
Talaj-előkészítés214
A fajta megválasztása215
Vetés219
Növényápolás222
Növényvédelem222
Öntözés224
Betakarítás227
Burgonyafélék
Étkezési paprika230
Növénytani és biológiai jellemzése231
Vetésváltás232
Talaj-előkészítés233
Trágyázás235
Palántanevelés236
Kiültetés240
Öntözés240
Növényápolás241
Betakarítás242
Fűszerpaprika243
A fűszerpaprika növénytani és biológiai jellemzése, a fajta szerepe244
A termesztés biológiai alapjai245
Talajművelés248
Trágyázás251
Termesztési módok252
Növényápolás257
Növényvédelem258
Érésgyorsítás259
Betakarítás260
Hagymafélék
Vöröshagyma266
Növénytani jellemzés267
Biológiai jellemzés267
A vöröshagyma termesztéstechnológiája269
Talajművelés272
Vetés274
Szaporítás dughagymáról275
Gyomirtás280
Növényvédelem283
Öntözés284
Betakarítás285
Feldolgozás, tárolás, értékesítés 288
Dughagymáról történő termesztés291
Területkiválasztás291
Tápanyag-utánpótlás295
Talajművelés295
Vetés296
Gyomirtás296
Növényvédelem297
Betakarítás298
Osztályozás299
A dughagyma csávázása300
Hőkezelés, tárolás301
Termesztésre ajánlott fajták301
Áttelelő hagyma303
Káposztafélék
Korai káposztafélék307
A korai káposztafélék palántanevelése308
Vetésváltás, trágyázás, talaj-előkészítés309
Palántázás310
Növényvédelem312
Növényápolás, talajmunkák314
Fejtrágyázás314
Öntözés315
A korai káposztafélék fajtái316
Betakarítás, áru-előkészítés319
Fejes káposzta324
Növénytani jellemzése325
Biológiai alapok325
Termesztett fajták328
Növényápolás330
Öntözés330
Növényvédelem331
Betakarítás333
Karfiol335
Biológiai jellemzése336
A termesztett fajták337
A karfiol termesztéstechnológiája339
Növényápolás340
Betakarítás, árukikészítés342
Kelkáposzta343
Biológiai jellemzése343
Termesztett fajták344
Szaporítás345
Növényápolás345
Növényvédelem346
Karalábé347
Brokkoli349
Bimbóskel352
Növénytani jellemzése352
Biológiai igénye353
Tápanyag-utánpótlás355
Talajművelés356
Szaporítás356
Növényápolás358
Növényvédelem358
Betakarítás359
Árukikészítés361
Kínai kel362
Növénytani jellemzése362
Biológiája363
Trágyázás363
Szaporítás363
Növényápolása364
Betakarítása364
Kabakosok
Dinnye366
Növénytani jellemzése367
Biológiai igénye369
Talaj-előkészítés371
Trágyázás371
A fajták374
Szaporítás377
Kiültetés382
Növényápolás384
Az érés jelei386
Betakarítás387
Uborka388
Talaj-előkészítés, talajápolás390
Trágyázás391
Vetés391
Öntözés392
Növényvédelem392
Betakarítás395
Válogatás, osztályozás395
Gyökérzöldségek
Sárgarépa399
Növénytani és biológiai jellemzése399
A termesztett fajták400
Területkiválasztás403
Növényi sorrend403
Talaj-előkészítés404
Trágyázás404
Talajművelés405
Vetés406
Növényápolás408
Növényvédelem409
Öntözés413
Betakarítás413
Tárolás419
Feldolgozás422
Petrezselyem423
Növénytani jellemzése423
Biológiai igénye424
Termesztett fajták424
A petrezselyem termesztéstechnológiája425
Zeller430
Növénytani jellemzése430
Biológiai igénye430
A zeller termesztéstechnológiája432
Pasztinák439
Növénytani jellemzése439
Biológiai igénye440
A pasztinák termesztéstechnológiája440
Csemegekukorica
Származása, a termesztés helyzete441
Éghajlati és talajigény443
Elővetemény, vetésforgó444
Trágyázás445
Talajművelés446
Vetés447
Növényápolás454
Öntözés455
Növényvédelem456
Betakarítás458
A feldolgozás módjai459
Levélzöldségnövények
Fejes saláta461
Növénytani jellemzése461
Biológiai igénye462
A fejes saláta termesztéstechnológiája462
Egyéb salátafélék467
Spenót469
Új-Zélandi spenót472
Sóska475
Ajánlott irodalom475
Függelék476
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv