1.035.083

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápióságtól Tápióságig

Tisztelgés Papp Károly geológus emléke előtt

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tápióság Barátainak Köre
Kiadás helye: Tápióság
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 66 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-04-7069-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Halála után negyedszázaddal, 1989. január 10-én emlékeztünk meg először községünk, Tápióság kiváló szülöttjéről, Papp Károly geológusról, a magyar földtan kiemelkedő személyiségéről,... Tovább

Előszó

Halála után negyedszázaddal, 1989. január 10-én emlékeztünk meg először községünk, Tápióság kiváló szülöttjéről, Papp Károly geológusról, a magyar földtan kiemelkedő személyiségéről, geológus-nemzedékek oktatójáról és nevelőjéről. Az ünnepség keretében megkoszorúztuk Papp Károly és felesége, Balogh Margit sírját, valamint emlékkiállításon és egy előadás révén mutattuk be a nagy tudós életét és munkásságát. Folytatva a tisztelgést, 1991. november 9-én felavattuk a szobrát és ezzel egyidőben az általános iskola felvette Papp Károly nevét. Ezen események, előzmények után most jutottunk el ahhoz a gondolathoz, hogy egy olyan kiadványt hozzunk létre, amelyben a méltatlanul elfeledett kutató geológust, tudóst és tanárt megidézzük.
E kiadványban Bogsch László professzornak nyomtatásban egyszer már megjelent két tanulmányát (Dr. Papp Károly emlékezete [1873-1963], Földtani Közlöny 1965. XCV. köt. 3. füz. pp. 270-273.; Emlékezés Papp Károlyra születésének 100. évfordulóján, Földtani Közlöny 1974., CIV. köt 4. füz. pp. 432-437.) tesszük újra közzé; és ezeken kívül műveinek az eddigieknél pontosabb és bővebb, teljességre törekvő bibliográfiáját; az életét és munkásságát bemutató tanulmányok és cikkek jegyzékét; valamint tanítványainak és tisztelőinek visszaemlékezéseit közöljük. Végezetül huszonhat, Papp Károlyt ábrázoló, illetve vele kapcsolatos fényképet / mutatunk be, amelyeket a Magyar Állami Földtani Intézet Tudománytörténeti Gyűjteményében őrzött felvételek közül válogattunk ki.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a kiadvány létrejöttéhez írásaikkal, munkájukkal, adatszolgáltatásaikkal és tanácsaikkal hozzájárultak. Név szerint Csíky Gábor, Korim Kálmán és Kőrössy László nyugalmazott geológusoknak, Papp Károly egykori tanítványainak; Hála Józsefnek, a Magyar Állami Földtani Intézet Országos Földtani Múzeuma tudományos főmunkatársának és a Magyarhoni Földtani Társulat Tudománytörténeti Szakosztálya titkárának; Horváth Csaba gyüjteménykezelőnek, a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára munkatársának; Srágli Lajos történésznek, a Magyar Olajipari Múzeum igazgató-helyettesének; Tiefenbacher Ildikónak, a Magyar Állami Földtani Intézet munkatársának; 9 Pellérdy Lászlónénak, a Magyar Állami Földtani Intézet nyugalmazott fényképészének; valamint Kun László biológia-földrajz szakos tanárnak és Uhereczky Pálné rajz szakos tanárnőnek, tápiósági pedagógusoknak. Köszönet illeti Bogsch Ilmát is, amiért édesapja tanulmányainak újraközléséhez hozzájárult.

Tóth György
Tápióság Barátainak Köre Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ (Tóth György) 5
PAPP KÁROLY ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA 7
BOGSCH LÁSZLÓ: Papp Károly (1873--1963) 7
Horváth Csaba: Papp Károly irodalmi munkássága 18
Hála József - Horváth Csaba: Tanulmányok és cikkek Papp Károly életéről és munkásságáról 35
EMLÉKEZÉS PAPP KÁROLYRA 42
CSÍKY GÁBOR: Emlékeim Papp Károlyról 42
Korim Kálmán: Papp Károly egyetemi tanárral kapcsolatos emlékeim 44
KŐRÖSSY LÁSZLÓ: Papp Károly professzor úr, ahogy egy hálás tanítványa
emlékében él 45
Kun László - Tóth György: A tápiósági Papp Károly 48
ÁBRÁK 51
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv