A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Vigilia 1940. október

Szépirodalmi és kritikai havi folyóirat - VI. évf.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím: Vigilia
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Don Bosco Nyomda, Rákospalota. Megjelenik havonta 15-én, évi 800-1000 oldal terjedelemben. További kapcsolódó személyek a tartalomjegyzékben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A magyar népművészet tarkaságát, rendkívüli változatosságát és eredetiségét annak a sok keleti néptörzsnek is köszönhetjük, amely a magyar honfoglalás után nálunk hazát nyert. Ezek a... Tovább

Előszó

Részlet:
"A magyar népművészet tarkaságát, rendkívüli változatosságát és eredetiségét annak a sok keleti néptörzsnek is köszönhetjük, amely a magyar honfoglalás után nálunk hazát nyert. Ezek a törzsek, bár fegyverrel indultak hazánk ellen, bölcs politikát folytató Árpádházi királyaink megértése folytán rendre otthont nyerhettek a Kárpátok övezte országban. A nagy keleti népvándorlás utóhullámai mindig Magyarország erején törtek meg, de aki ezekből a nomád népekből megmenekült az öldöklő csaták után és felvette a keresztséget, az Hungária védelme és anyai palástja alá került. Az előbb még vad népek sorra letelepültek. Az Árpádok, különösen Szent László és Könyves Kálmán még a mohamedán izmaelita falvakat is megkeresztelték, de falvaik felét magyar falvak lakosságával cserélték ki és megtiltották, hogy ezek az izmaeliták egymást között házásodjanak. A végvári életre rendelt magyarság örökösen fogyott a rettentő csatákon, míközben Európa bástyája volt nyugat felé. A fogyó magyarság népi erejét azonban a tudatos faji politikát űző Árpádok a keleti néptöredékek beolvasztásával állandóan erősítették és napkelet népének magyarsága, arcának barnasága, művészetének pompája nem halványulhatott el a sok nyugati vérelem beszivárgása közben sem az okos telepítések folytán. Erdély magyarságának még tarkabb az arca, mint az anyaországénak. A hegyes völgyes táj számtalan apró medencére, völgységre, folyómentére oszlik s csak az tudja, mennyi külön pompája, színe, íze van a bihari, szilágysági, kalótaszegi, mezőségi, torockói, udvarhelyi, háromszéki, csiki, brassói csángó és végül a moldovai magyarság népművészetének, beszédének, jellemének, aki járt ezeken a vidékeken.."
Vissza

Tartalom

Possonyi László : A keleti magyarság keresztapja401-407 
Magyar barokk humanisták408-411 
Mécs László : Versek412-414 
Charles Péguy : Gondolatok415-418 
Sík Sándor : Versek419-420 
Bóka László : József Attila élete és életműve421-426 
G. K. Chesterton : Versek427-428 
Végh György : Mint a zsenge ozsutának428 
Kürthy Miklós : A kalauz429-432 
Holló Ernő : Dés432 
Ijjas Antal : Külvárosi éjszaka433-436 
Holló Ernő : Beszterce436 
Könyvek437-440 
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vigilia 1940. október Vigilia 1940. október Vigilia 1940. október Vigilia 1940. október Vigilia 1940. október

A borító és a lapélek kissé foltosak.

Állapot:
940 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv