1.027.423

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Köztetek lettem én bolond..."

Sors és vers József Attila utolsó éveiben

Szerző
Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 201 oldal
Sorozatcím: Jak-füzetek
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-271-979-4
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Az nyilvánvaló, hogy egyedülálló és eredeti munka lesz mind a József Attila-irodalomban, mind pedig a hazánkban, sajnos, nagyon szegényes irodalompszichiátriai írások között" - írja a még kéziratban áttanulmányozott kötetről a neves pszichológus, dr. Buda Béla.
A három tanulmány témája a kései - már "beteg" - József Attila emberi alakja és költői személyisége. A közös témát azonban a szerzők különböző oldalról és módon közelítik meg. Az első a költő műveit és más szövegeit állítja középpontba és értelmezi a személyiségfejlődés szempontjából. A második a művészi személyiség és sors összefüggéseit elemzi, az emberi és költői magatartás által kiváltott közösségi reakció (a kitaszító megbélyegzés, az ún. stigmatizáció) szemszögéből. A harmadik írás József Attila kezelőorvosa - a később Amerikába kivándorolt, s ott jelentős szakmai hírnevet szerzett - Bak Róbert pszichiáter készítette kóresetleírásokat (pathográfiákat) dolgozza fel, arra a kérdésre keresve választ, milyen betegségben... Tovább

Fülszöveg

"Az nyilvánvaló, hogy egyedülálló és eredeti munka lesz mind a József Attila-irodalomban, mind pedig a hazánkban, sajnos, nagyon szegényes irodalompszichiátriai írások között" - írja a még kéziratban áttanulmányozott kötetről a neves pszichológus, dr. Buda Béla.
A három tanulmány témája a kései - már "beteg" - József Attila emberi alakja és költői személyisége. A közös témát azonban a szerzők különböző oldalról és módon közelítik meg. Az első a költő műveit és más szövegeit állítja középpontba és értelmezi a személyiségfejlődés szempontjából. A második a művészi személyiség és sors összefüggéseit elemzi, az emberi és költői magatartás által kiváltott közösségi reakció (a kitaszító megbélyegzés, az ún. stigmatizáció) szemszögéből. A harmadik írás József Attila kezelőorvosa - a később Amerikába kivándorolt, s ott jelentős szakmai hírnevet szerzett - Bak Róbert pszichiáter készítette kóresetleírásokat (pathográfiákat) dolgozza fel, arra a kérdésre keresve választ, milyen betegségben szenvedett a költő.
A tárgy és a szemlélet közössége, illetve a közelítés eltérő volt, így szerencsésen egyenlítődik ki a kötetben, s a három írás egységes művé áll össze. Mint ahogy a nem azonos szakmában tevékenykedő három szerző (egy irodalmár és két pszichiáter) is nemcsak jól kiegészíti, de jótékonyan kontrollálja is egymást.
Elemzéseik céljára a szerzők a legújabb tudományos eredményeket is hasznosító komplex vizsgálati módszert alakítottak ki. Ennek is köszönhetően a kötet irodalomelméleti és pszichológiai tekintetben egyaránt rendkívül gondolatébresztő írás. És - amint az a Valóságban közzétett egyik részlete körül támadt ingerültségből is következtethető - bizonyára vitát kavar majd, ezzel is elősegítve a felvetett problémák jobb tisztázását. Vissza

Tartalom

Bevezetés: Költészet - élet - pszichológia7
Sors és vers - eszmény és valóság17
A kiteljesedett ember eszménye19
Költői én és költői eszmény19
A felnőtt "a meglett ember"21
Az értelem és az érzelem kétféle valósága35
Az élet személyes rétege47
A gyermek eszménye54
A kivetített vágy: az anya és a gyermek54
A kivetített rend: az apa és a gyermek64
Belsővé vált létellentmondás: felnőtt és gyermek77
Forma és pszichológia85
Önsors - projekciók: az életrajz változatai88
Sors és betegség: a költő és orvosa117
Sors és betegség: A költő és társai153
Összegzés: sorsmodellek185
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv