1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Móradomb és környéke

Tanulmány a szegedi tanyavilágból

Szerző

Kiadó: Árpád Nyomda
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 6 szövegközti fotóval és 1 kihajtható térképmelléklettel. A Magyar Kir. Ferencz József-Tudományegyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karához benyujtott doktori értekezés. Bíráló: Dr. Kogutowicz Károly egy. ny. r. tanár, társbíráló: Dr. Erdélyi László egy. ny. r. tanár. Az Árpád nyomda nyomása, Szeged.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Munkámban Szeged város tanyavilágának egy kisebb területéről (kb. 10 km2) lesz szó. Nem külön táj ez, hiszen a Duna-Tisza közének természetes tájegységéhez tartozik, mégis földrajzi szempontokból... Tovább

Előszó

Munkámban Szeged város tanyavilágának egy kisebb területéről (kb. 10 km2) lesz szó. Nem külön táj ez, hiszen a Duna-Tisza közének természetes tájegységéhez tartozik, mégis földrajzi szempontokból vizsgálva fontosnak tartom a kisebb terület-egységeknek a pontos ismeretét, a tájnál kisebb területek kölcsönhatásainak alapos vizsgálatát. Mennyivel tökéletesebben, biztosabban, a földrajzi szempontoknak inkább megfelelően állíthatom össze egy tájegység földrajzát, ha annak a tájnak apróbb-nagyobb töredékeit, azok kölcsönhatásait teljesen tisztán látom.
A kisebb területek megismerésének fontossága talán legelsősorban a magyar tanyavilág földrajzára vonatkozhat, amely nagy részben még ismeretlen. Ez a munka is ezt a célt kivánja szolgálni, amelynek eredményei, noha csak kis területre vonatkoznak, gondos adatgyűjtésen alapulnak.
Bevallom, kezdetben magam sem gondoltam arra, hogy mennyi probléma merülhet fel egy olyan kis területen, mint amennyi kb. 10 négyzetkilóméter, később azonban a rendszeres tanyalátogatások során, mialatt több mint 160 tanya sorsával, életkörülményeivel megismerkedtem, már láttam, hogy fáradozásom nem lesz hiábavaló.
Dolgozatomban az ember lesz előtérben, összetett cselekvéseinek átalakító hatásával, cselekvéseit befolyásoló vagy irányító jelenségek sorozatával, azonban a tisztán természeti jelenségek (a talaj, éghajlat, növényzet) behatóbb tárgyalást nem nyernek. Ezekről csak olyan mértékben történik említés, amennyiben döntő jelentőségük lehetett a településre és az emberek életére. A mai gazdasági helyzet, a több és minőségi termelés gondolatának állandó hangoztatása, a kialakuló okszerű tájgazdálkodás különböző szempontjai kötelességemmé teszik, hogy részletesen foglalkozzam a tanya gazdasági életével, mint olyan jelenséggel, amely hazánk boldogulásának és jólétének egyik kútforrása lehet. Ez a célja az agrárpolitikának is, ez pedig helyesen csak földrajzi ismeretek alapján folytatható. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés5
Kb. 10 négyzetkilóméternyi terület a Szeged-mórahalmi kapitányságból7
Természeti viszonyok7
Helyzete, fekvése és a felszín7
Talajviszonyok8
Időjárási viszonyok és a víz10
Növényzet és állatvilág13
A terület települése és a lakás13
Lakóház, udvar, melléképületek16
Az ember31
Egészségügy32
Foglalkozások36
Jellemzés és életmód38
Nevelés, iskolaügy és társadalmi élet49
Népszokások53
Közbiztonság - Közigazgatás55
Közlekedés, útügy56
Gazdasági élet - Mezőgazdálkodás57
A szántóföldi termelés64
Rétművelés és takarmánytermelés67
Gyümölcs és szőlő68
Erdősítés-fásítás72
Állattenyésztés73
Ló, szarvasmarha, sertés, juh75
Aprójószág, méhek75
Kereskedelem, értékesítés76
Irodalom78
Térképmelléklet

Bokor István

Bokor István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bokor István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv