1.034.795

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A pécsi egyetem történetéből

Szerző

Kiadó: Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Tudományos Bizottsága-Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 285 oldal
Sorozatcím: Jubileumi tanulmányok
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A gerincen a Pécsi jubileumi tanulmányok 1. sorozatcím szerepel. Orosz, francia és német nyelvű tartalomjegyzékkel, összefoglalókkal. Megjelent 1000 példányban. Tankönyvi szám: 64207. Néhány fekete-fehér reprodukcióval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1967. szeptember 1-én lesz 600 éve, hogy V. Orbán pápa megerősítette I. Lajos magyar király pécsi egyetemalapító levelét. A pécsi egyetemalapítás beilleszkedett a közép-európai egyetemalapítások... Tovább

Előszó

1967. szeptember 1-én lesz 600 éve, hogy V. Orbán pápa megerősítette I. Lajos magyar király pécsi egyetemalapító levelét. A pécsi egyetemalapítás beilleszkedett a közép-európai egyetemalapítások sorába, mely IV. Károly cseh király 1348. évi prágai egyetem alapításával vette kezdetét, s a krakkói (1364) és a bécsi (1365) egyetemek létrehozásával folytatódott. A közép-európai Maecenások versenyében a magyar király sem maradhatott el, s néhány évi előkészület után Pécsett, az ország egyik legnépesebb városában hozza létre az Universitast. Az egyetem anyagi létalapját - amint az oklevelek kimutatják - nem annyira a király, mint Vilmos pécsi püspök és káptalana biztosították, akik ezt annál könnyebben tehették, mert a pápai Liber taxarum hitelt érdemlő tanúsága szerint abban az időben a legtehetősebb püspökség volt a latifundiumokban egyébként sem szűkölködő magyarországi püspökségek, sőt érsekségek között is. Vilmos pécsi püspök az egyetem első tanárául barátját, Galvano di Bolognát hívta meg a páduai egyetemről, ahol akkor a dekretalisokat adta elő, aki az egyetem szervezésében az Alma Mater Bononiensis és a páduai egyetem jogi oktatási szokásait és módszereit ültette át a pannóniai egyetemre. Megindult a jogi oktatás, és vele együtt a septem artes liberales tanítása, amely már előbb is folyhatott Pécsett a káptalani vagy a városi iskolában. Talán orvosi fakultás is nyílt, ezt még dokumentumok nem támasztották alá, ellenben teológiai kar nem indulhatott, mert a pápa ez időben sem Krakkóban, sem Bécsben, sem Pécsett nem engedte a teológiai kar megszervezését.
A Lajos király halálát követő délvidéki polgárháborúban a pécsi püspökség is sokat szenvedett, s részben az anyagi problémák, részben az ország központjának az ország szívébe (Buda), majd nyugatra (császári expanzió) tolódása következtében az egyetem kiépítése megakadt. Itt, Dél-Magyarországon a jogi és később a teológiai oktatási igényeket egy főiskola is kielégítette, s számos adat van arra, hogy az egyetem elsorvadása mellett volt Pécsnek a mohácsi vészig működő felsőbb jogi, illetve teológiai iskolája is. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
ADAM VETULANI
egyetemi tanár, Krakow
A pécsi egyetem, valamint a krakkói és a bécsi testvéregyetemek alapításának
körülményeiről 21
MEZEY LÁSZLÓ
egyetemi docens, Budapest
A pécsi egyetemalapítás előzményei (A deákság és hiteleshely kezdeteihez) 53
FRANTISEK KAVKA
egyetemi tanár, Praha
A prágai Károly egyetem, a pécsi egyetem és Dél-Magyarország
a XIV. században és a XV. század elején 87
FÜGEDI ERIK
Budapest
Alsáni Bálint, a pécsi egyetem második kancellárja 97
CSIZMADIA ANDOR
egyetemi tanár, Pécs
Galvano di Bologna pécsi működése és a középkori magyar jogi oktatás
egyes kérdései 111
KARDOS TIBOR
egyetemi tanár, Budapest
A pécsi Egyetemi Beszédek és a humanizmus 129
PETROVICH EDE
levéltáros, Pécs
A pécsi egyetemi beszédgyűjtemény 163
BÓNIS GYÖRGY
levéltári osztályvezető, Budapest
Magyi János formuláskönyve és a gyakorlati jogtanítás 225
LENGYEL ALFRÉD
levéltári igazgató, Győr
A Pécsi Királyi Akadémia története (1785-1802) 261
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv