kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 403 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| A BORÁSZATI KÉMIA ELMÉLETE | |
| A szőlőbogyó növekedése és érése | 13 |
| A szőlő érése alatt végbemenő kémiai folyamatok | 13 |
| A rothadás alatt végbemenő kémiai változások | 18 |
| A szőlőfürt részeinek kémiai összetétele | 24 |
| A kocsány | 24 |
| A szőlőbogyó | 25 |
| A szőlőhéj | 25 |
| A szőlőmag | 28 |
| A törköly | 30 |
| A must és a bor közös alkotórészei | 32 |
| A víz | 33 |
| A szénhidrátok | 33 |
| A glükóz (szőlőcukor) | 39 |
| A fruktóz (gyümölcscukor) | 40 |
| A szacharóz (nádcukor, glükóz-fruktóz anhidrid) | 41 |
| Az invertcukor | 41 |
| Akeményítő | 42 |
| A pektinanyagok | 42 |
| A pentózok | 44 |
| A pentozánok | 46 |
| A savak | 46 |
| A borkősav | 49 |
| Az almasav | 51 |
| A tejsav | 53 |
| A citromsav | 54 |
| Egyéb savak | 55 |
| A nitrogénvegyületek | 56 |
| A cserzőanyagok | 58 |
| A flobafének | 61 |
| A festékanyagok | 62 |
| Zöld és sárga festékanyagok | 62 |
| Vörös festékanyagok | 66 |
| A viasz és a zsírok | 70 |
| Az enzimek | 71 |
| A vitaminok | 71 |
| Az illatanyagok | 73 |
| Az ásványi anyagok | 74 |
| Kationok | 81 |
| Anionok | 84 |
| Az anionok és a kationok egymáshoz kötődésének módjai | 86 |
| Egyéb alkotórészek | 87 |
| Különböző sajtolású mustok összetétele | 88 |
| Az élesztősejt kémiai összetétele | 91 |
| Szénhidrátok | 91 |
| Nitrogénvegyületek | 92 |
| Enzimek | 94 |
| Hidrolázok | 96 |
| Dezmolázok | 100 |
| Vitaminok | 102 |
| Zsírok és zsírsavak | 102 |
| Szervetlen alkotórészek | 104 |
| Az alkoholos erjedés és termékei | 105 |
| Etilalkohol | 111 |
| Metilalkohol | 113 |
| Glicerin | 114 |
| 2,3-izobutilénglikol | 117 |
| Magasabbrendű egyértékű alkoholok (kozmaolajok) | 117 |
| Mannit | 120 |
| Borostyánkősav | 121 |
| Zsírsavak | 123 |
| Hangyasav | 123 |
| Ecetsav | 123 |
| Magasabbrendű zsírsavak | 126 |
| Észterek, acetálok | 127 |
| Aldehidek | 130 |
| Illatanyagok | 133 |
| Széndioxid | 134 |
| A bor többi alkotórésze | 137 |
| Az extrakt | 137 |
| A bor savfoka | 142 |
| A hidrogénion-koncentráció | 144 |
| A savak bázisokhoz kötődése | 146 |
| Oxidációs és redukciós jelenségek a borban | 150 |
| A redox potenciál | 151 |
| Az rH fogalma | 153 |
| A bor fejlődése folyamán végbemenő változások | 155 |
| A bor fejlődésével kapcsolatos kémiai folyamatok | 155 |
| Az élesztő önerjesztési és önemésztési folyamata | 155 |
| A levegő oxigénjének kémiai hatása | 157 |
| A bor oxidációjának mechanizmusa | 160 |
| Természetes és biológiai savcsökkenés | 169 |
| A mustnak borrá válásával kapcsolatos fizikai folyamatok | 172 |
| Fajsúlycsökkenés | 172 |
| Az erjedéskor képződött hő | 172 |
| Térfogatváltozás | 173 |
| Párolgás | 175 |
| Üledékek, kiválások, oldódások | 178 |
| A bor érésének elősegítésekor végbemenő kémiai változások | 180 |
| Kénezés | 180 |
| A kénezés alkalmazása | 182 |
| A kénezés kémiai hatása | 185 |
| Borjavítások | 190 |
| A savtartalom növelése | 190 |
| Savtompítás | 192 |
| Javítás sűrített musttal | 194 |
| Javítás borpárlattal | 202 |
| A nemes borpárlat | 205 |
| A borpárlat alkotórészei | 205 |
| A borpárlat raktározása | 206 |
| Az összehúzódás (kontrakció) fogalma | 210 |
| Zavarosodások és üledékek | 211 |
| A seprőpálinka | 211 |
| A törkölypálinka | 212 |
| A borélesztőolaj | 213 |
| A fagyasztott bor | 213 |
| A bor derítése | 215 |
| A bor kolloidjai | 216 |
| A derítőszerek | 233 |
| A szűrés | 238 |
| A must és a bor tartósítása közben történő változások | 239 |
| A BOR VIZSGÁLATI MÓDSZEREI | |
| A minta vétele és megítélése | 245 |
| Általános vizsgálatok | 248 |
| A fajsúly (sűrűség) mérése | 248 |
| Areométeres módszer | 248 |
| Piknométeres módszer | 249 |
| Hidrosztatikai mérleges módszer | 250 |
| A fénytörésmutató | 251 |
| A Zeiss-féle merülő refraktométer | 251 |
| A kézi refraktométer | 252 |
| Az optikai forgatóképesség | 252 |
| A fényabszorpció | 254 |
| Mérési módszer Pulfrich-fotométerrel | 255 |
| A Duboscq-koloriméter | 258 |
| A belső súrlódás (viszkózusság) mérése | 258 |
| A belső súrlódás meghatározása Ostwald-féle viszkoziméterrel | 259 |
| A pH mérése | 260 |
| A redox potenciál mérése | 263 |
| Potenciometrikus módszer | 263 |
| Az egyes alkotórészek meghatározása | 265 |
| A metilalkoholtartalom kimutatása és meghatározása | 265 |
| A metilalkoholtartalom kimutatása | 265 |
| A metilalkoholtartalom meghatározása | 266 |
| Az etilalkoholtartalom meghatározása | 266 |
| Ebulioszkópos módszer | 267 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása fajsúlymérés alapján | 270 |
| A glicerintartalom meghatározása | 273 |
| A 2,3-butilénglikol (CH3CHOH.CHOHCH3) kimutatása és meghatározása | 275 |
| A metilalcetilkarbinol (CH3CO.CHOH.CH3) kimutatása és meghatározása | 275 |
| A mannit meghatározása | 276 |
| A szorbit kimutatása és meghatározása | 276 |
| A cukrok | 277 |
| A pentózok meghatározása | 278 |
| A must cukortartalmának meghatározása mustfokmérővel | 279 |
| A redukáló cukor gyors meghatározása Reischauer módszerével | 284 |
| Cukormeghatározás Bertrand módszerével | 286 |
| Cukormeghatározás közvetlen titrálással | 290 |
| A nádcukor meghatározása | 291 |
| A glükóz-fruktóz arány polarimetrikus meghatározása | 291 |
| Polarizáció | 292 |
| A dextrin kimutatása és meghatározása | 294 |
| A dulcin kimutatása | 294 |
| A pektin meghatározása | 295 |
| A titrálható sav meghatározása | 295 |
| Titrálás indikátorok segítségével | 296 |
| Elektrometrikus titrálás | 296 |
| A borkősav | 297 |
| A borkősavtartalom acidimetrikus meghatározása (Halenke-Möslinger-módszer) | 298 |
| A borkősav meghatározása racemátos módszerrel (Kling-Peynaud-módszer) | 299 |
| A borkősav meghatározása a borgazdasági melléktermékekben | 299 |
| Borkőmeghatározás | 301 |
| A citromsav | 301 |
| A citromsav meghatározása Kogan-Peynaud módszerével | 301 |
| Az almasav | 303 |
| Az almasav meghatározása Ferré módszerével | 303 |
| A borostyánkősav | 304 |
| A borostyánkősav meghatározása Peynaud módszerével | 304 |
| A tejsav | 305 |
| A tejsav meghatározása baritos módszerrel (Bonifazi-Michel-módszer) | 305 |
| A tejsav és a glicerin egyidejű jodometrikus mikromeghatározása (Abagaljanc-Szavenkova-módszer) | 306 |
| A benzoesav kimutatása és meghatározása | 307 |
| A paraklórbenzoesav kimutatása és meghatározása | 308 |
| A szacharintartalom kimutatása | 308 |
| A szalicilsavtartalom kimutatása és meghatározása | 309 |
| A szalicilsavtartalom kimutatása | 309 |
| A szalicilsavtartalom meghatározása | 309 |
| Az illósavak | 310 |
| Illósavmeghatározás vízgőzdesztillációval | 311 |
| Illósavmeghatározás közvetlen desztillációval (Duclaux-Gayon-módszer) | 312 |
| A hangyasavtartalom kimutatása és meghatározása | 313 |
| A hangyasav kimutatása | 313 |
| A hangyasav meghatározása (Zäch szerint) | 313 |
| Az észterek | 313 |
| Az összes észterek meghatározása (Peynaud módszerével) | 314 |
| A közömbös észterek meghatározása | 314 |
| Az aldehidek meghatározása | 315 |
| Az összes aldehid meghatározása | 315 |
| A szabad aldehid meghatározása | 316 |
| A formaldehid kimutatása | 316 |
| Az acetaldehid meghatározása | 316 |
| Az etilacetát meghatározása desztillációs módszerrel | 317 |
| A cserző- és festékanyagtartalom meghatározása | 318 |
| Idegen festékanyagok kimutatása vörösborban | 319 |
| A vörösbor növényi festőanyagának kimutatása | 320 |
| A fehérborok festőanyaga | 321 |
| A kénessav | 321 |
| A szabad és összes kénessavtartalom meghatározása jodometrikus módszerrel | 322 |
| A szulfáttartalom meghatározása | 322 |
| A kénhidrogén kimutatása | 324 |
| A nitrogén meghatározása | 324 |
| A nitrát- és nitrittartalom kimutatása és meghatározása | 324 |
| Az ammónia meghatározása | 326 |
| Extraktmeghatározások | 326 |
| Az extrakttartalom közvetlen meghatározása | 327 |
| Az extrakttartalom meghatározása közvetett úton | 327 |
| Hamumeghatározás | 330 |
| A hamu lúgosságának meghatározása | 331 |
| A széndioxid meghatározása | 332 |
| A hamuban levő kötött széndioxid meghatározása | 333 |
| A kloridtartalom meghatározása | 333 |
| Foszfátmeghatározás | 334 |
| Nátriummeghatározás | 335 |
| Káliummeghatározás | 335 |
| Kalciummeghatározás | 336 |
| Magnéziummeghatározás | 336 |
| A mangántartalom meghatározása | 336 |
| Vasmeghatározás | 337 |
| Alumíniummeghatározás | 338 |
| A kovasav meghatározása | 339 |
| A réz kimutatása és meghatározása | 339 |
| Arzénkimutatás | 340 |
| A cink kimutatása és meghatározása | 341 |
| A seprőbor kimutatása | 341 |
| A szaponin kimutatása pezsgőben | 342 |
| Borderítés sárgavérlúgsóval | 342 |
| Möslinger vizsgálati módszere | 343 |
| Az Ampelológiai Intézet által módosított eljárás | 344 |
| A hidrogéncianidtartalom kimutatása és meghatározása | 345 |
| Egyes borgazdasági termékek vizsgálata | 348 |
| A sűrített must vizsgálata | 348 |
| A titrálható sav meghatározása | 348 |
| A fajsúly megállapítása | 348 |
| Cukormeghatározás | 349 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 349 |
| A borpárlat elemzése | 350 |
| A titrálható sav meghatározása | 350 |
| Az acetaldehid mennyiségi meghatározása | 350 |
| Az illó észterek meghatározása | 351 |
| A kozmaolaj mennyiségi meghatározása Komarovszky szerint | 351 |
| Koloriméteres meghatározás | 352 |
| A furfurol kimutatása és meghatározása | 352 |
| A borpárlat vizsgálata részleges (frakcionált) lepárlással | 353 |
| Kiadóssági vizsgálat (Wüstenfeld szerint) | 353 |
| Borecetelemzés | 354 |
| Az üzemi víz vizsgálata | 354 |
| A szőlőmag vizsgálata | 356 |
| A szőlőmag olajtartalmának vizsgálata | 356 |
| A szőlőmag cserzőanyagtartalmának meghatározása | 356 |
| A bor megítélésének kémiai vonatkozásai | 359 |
| Borgazdasági anyagok fizikai és kémiai vizsgálata | 360 |
| Széndioxid | 360 |
| Szénsavas mész | 360 |
| Kénszeletek vizsgálata | 361 |
| Kéntartalom meghatározása | 361 |
| Arzéntartalom meghatározása | 362 |
| Bitumen és hasonló szennyezések | 362 |
| Káliumpiroszulfit vizsgálata | 363 |
| Karamell, szaflór, festőotelló gyakorlati vizsgálata | 363 |
| Ammóniákszóda (Solvay-szóda) vizsgálata | 364 |
| Parafin, cerezin, műviasz vizsgálata | 364 |
| Faggyú vizsgálata | 364 |
| Vizahólyag vizsgálata | 364 |
| Zselatin vizsgálata | 365 |
| Cserzőanyag vizsgálata | 365 |
| Spanyolföld és kaolin vizsgálata | 365 |
| Azbeszt, cellulóz vizsgálata | 366 |
| Aktív szén vizsgálata | 367 |
| Káliumferrocianid vizsgálata | 367 |
| Függelék | 368 |
| Táblázatok | 368 |
| Irodalom | 389 |
| Névmutató | 390 |
| Tárgymutató | 393 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.