kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 389 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-230-279-2 |
| Megjegyzés: | 145 fekete-fehér ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
| Előszó | 9 |
| Bevezető | 10 |
| A baktérium- és a gombanemzetségek rövidített nevei | 11 |
| A könyvben használt egyéb rövidítések jegyzéke (vegyületek, enzimek, folyamatok, mértékegységek) | 12 |
| A borászati mikrobiológia története (Edelényi M.) | 17 |
| A borászatban jelentős mikroorganizmusok (Deák T. - Novák E. K. - Zsolt J.) | 19 |
| A borászatban jelentős baktériumok | 20 |
| A baktériumok alaktana és csoportosítása | 21 |
| Az ecetsavbaktériumok | 26 |
| Általános jellemzés | 26 |
| A tejsavbaktériumok | 29 |
| A bélbaktériumok | 36 |
| A gombák | 39 |
| Definíció | 39 |
| Általános jellemzés | 39 |
| A gombák ivartalan szaporodási és ivari folyamatai | 41 |
| A gombák rendszerezése | 45 |
| Zygomycota | 46 |
| Ascomycota | 51 |
| Ustomycota | 58 |
| Basidiomycota | 59 |
| Élesztők és élesztőszerű gombák | 61 |
| Az élesztőtelepek és sejtek alaktana | 62 |
| Ivari folyamat | 66 |
| A sejtek funkcionális szerkezete | 70 |
| Átfogó anyagcsere-folyamatok | 86 |
| A táplálkozás, az anyagforgalom | 87 |
| Genetikai vonatkozások | 146 |
| A borászatban előforduló fontosabb élesztők | 148 |
| A borászati mikrobiológia gyakorlata (Edelényi M.) | 161 |
| A szőlő, a must és a bor mikroflórája | 161 |
| Rothadások a szőlőn | 165 |
| A szőlő nemesrothadása | 167 |
| A must erjedését befolyásoló tényezők | 172 |
| Az erjedési hőmérséklet | 173 |
| A must tisztasága | 177 |
| A cukortartalom | 179 |
| Az etilalkohol-tartalom | 180 |
| A szén-dioxid-tartalom | 180 |
| Az oxigén | 181 |
| A nitrogéntartalmú tápanyagok | 182 |
| A szervessav-tartalom | 184 |
| A cserzőanyagok | 184 |
| A fémtartalom | 185 |
| A kénessavtartalom | 186 |
| A fungicid szermaradványok | 188 |
| A biológiai tényezők | 190 |
| Spontán erjedés - irányított erjedés | 190 |
| A fajélesztők gyakorlati alkalamazása | 197 |
| Különleges erjesztési eljárások | 202 |
| A biológiai almasavbontás | 203 |
| A tejsavbaktériumok energia- és szénforrása | 203 |
| Az almasavbontó baktériumok nitrogénforrásai | 204 |
| A környezeti tényezők hatása | 204 |
| A biológiai almasavbontás szabályozása a gyakorlatban | 207 |
| A bor mikrobiológiai érlelése | 209 |
| Élesztőhártya alatti érlelés | 210 |
| A mikrobiológiai borérlelés | 219 |
| Az élesztőderítés | 220 |
| A palackozás mikrobiológiája | 220 |
| Palackmosás, tisztítószerek | 221 |
| A csírátlanító szűrés | 222 |
| A hideg-steril palackozás | 225 |
| A meleg-steril palackozás | 227 |
| Palackbor-pasztőrözés | 229 |
| A pezsgőgyártás mikrobiológiája | 229 |
| A palackos erjesztésű pezsgőgyártás | 231 |
| A tankpezsgőgyártás mikrobiológiája | 232 |
| A borbetegségek | 237 |
| A virágosodás | 237 |
| A tejsavas erjedés | 238 |
| Az egéríz | 239 |
| Az ecetesedés | 240 |
| A baktériumok által okozott egyéb borbetegségek | 240 |
| A mikroorganizmusok által okozott egyéb káros elváltozások | 241 |
| Pincegazdasági higiénia | 243 |
| Tisztítás - fertőtlenítés | 243 |
| A borászatban alkalmazott fertőtlenítőszerek | 246 |
| Az üzemi higiénia | 250 |
| Mikrobiológiai vizsgálati módszerek (Deák F. - Edelényi M. - Novák E. K. - Zsolt J.) | 255 |
| A mikroszkóp | 255 |
| A fénymikroszkóp felépítése és működése | 255 |
| A fénymikroszkóp használata | 257 |
| A különleges megvilágítások | 260 |
| Az elektronmikroszkóp | 262 |
| Az alaktani vizsgálatok | 266 |
| A rögzített, festett készítmények | 268 |
| A mikroszkópos mérés | 270 |
| Csíraszámolási módszerek | 261 |
| Az összcsíraszám meghatározása mikroszkópos módszerrel | 272 |
| A sejttömegmérés | 274 |
| Az élőcsíraszám meghatározása tenyésztéssel | 276 |
| A baktériumok meghatározása | 285 |
| Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa | 285 |
| A tejsavbaktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa | 288 |
| A bélbaktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa | 296 |
| Mikológiai eljárások | 302 |
| A tisztatenyészet-készítés | 302 |
| A szélesztés | 302 |
| A lemezöntés | 302 |
| Az egysejt-tenyészet készítése cseppkultúrával | 303 |
| Az egysejt-tenyészet készítése mikrolemezen | 303 |
| Az egysejt-tenyészet készítése mikromanipulátor segítségével | 303 |
| Az élesztők vizsgálata | 306 |
| Antimikrobás anyagok vizsgálata | 309 |
| A tartósítószer jelenlétének kimutatása | 309 |
| A fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata | 340 |
| A mikrobiológiai ellenőrzés a borászatban | 341 |
| A mintavétel | 342 |
| Az üzemi higiénia ellenőrzése | 344 |
| A palackozás ellenőrző vizsgálatai | 345 |
| A biológiai stabilitás vizsgálata | 347 |
| A Schanderl-módszer | 349 |
| A Staudenmayer-módszer | 349 |
| A borászati mikrobiológiai laboratórium berendezése | 354 |
| A laboratórium elhelyezése, fontosabb berendezési tárgyai | 354 |
| A fontosabb mikrobiológiai eszközök | 354 |
| Tápközegek és eszközök előkészítése, csírátlanítása | 356 |
| A tápközegek készítésének általános szempontjai | 356 |
| Irodalomjegyzék | 369 |
| Tárgymutató | 379 |
| Idegen nyelvű összefoglalók | 387 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.