| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 180 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-231-578-2 |
| Megjegyzés: | Megjelent 520 példányban. 47 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi szám: É-361/II. |
| Szüret | |
| A szüret előkészítése | 8 |
| A szőlő szedése | 10 |
| A szőlő szállítása | 14 |
| A fehér szőlő feldolgozása | |
| A szőlőfeldolgozó üzem | 19 |
| A szőlőszállítmány átvétele | 22 |
| A szőlő zúzása, bogyózása | 25 |
| Kocsánysajtolás | 29 |
| A cefre kezelése | 29 |
| Léelválasztás | 31 |
| Sajtolás | 36 |
| Szakaszos üzemű sajtók | 38 |
| Folytonos üzemű sajtók | 43 |
| Törkölyszállítás | 45 |
| A mustok osztályozása | 45 |
| A kék szőlő feldolgozása | |
| A technológia megválasztásának szempontjai | 50 |
| A színkioldás módjai | 51 |
| Vörös bort előállító üzemek berendezései és technológiái | 55 |
| Nyílt erjesztés | 55 |
| Zárt erjesztés | 56 |
| Folyamatos működésű vörösbor-erjesztők | 65 |
| Erjesztőtornyok | 65 |
| Melegítéses eljárások | 66 |
| Erjedés | |
| Az erjesztőhelyiség berendezése | 75 |
| A szőlő és a must mikroorganizmusai | 78 |
| Élesztőgombák | 79 |
| A borgazdaság jelentősebb penészgombái | 86 |
| Baktériumok | 89 |
| Erjedések | 89 |
| Az élesztők életkörülményeit befolyásoló tényezők | 91 |
| A must természetes erjedése | 96 |
| Irányított erjesztés | 99 |
| A must kénezése | 99 |
| A must tisztítása | 99 |
| A must összetételének javítása | 107 |
| A must hőkezelése | 109 |
| Az anyaélesztő használata | 110 |
| A mustok kezelése erjedés alatt | 112 |
| Szabályozott erjesztés | 113 |
| A különleges összetételű mustok erjesztése | 116 |
| Az erjedés folyamán bekövetkező változások | |
| Kémiai változások | 121 |
| Cukrok | 121 |
| Alkoholok | 122 |
| Savak | 124 |
| Észterek | 125 |
| Egyéb anyagok | 126 |
| Fizikai változások | 127 |
| Térfogatváltozás | 127 |
| Sűrűségváltozás | 129 |
| Hőmérséklet-változás | 130 |
| Kiválások | 130 |
| A mustok és a borok diszperz rendszerei | |
| Valódi oldatok | 134 |
| Diffúzió | 136 |
| Ozmózis | 138 |
| Forráspont-emelkedés | 139 |
| Fagyáspontcsökkenés | 140 |
| Kémiai egyensúly | 141 |
| Elektrolitos disszociáció | 143 |
| pH-érték | 146 |
| Redoxijelenségek, rH | 151 |
| Kolloid oldatok | 155 |
| A kolloidok jellegzetes tulajdonságai | 160 |
| A must és a bor kolloidjai | 162 |
| A kolloidok kicsapása, derítések | 163 |
| Védőkolloidok | 165 |
| Durva diszperz rendszerek | 166 |
| A mustok és a borok durva zavarosító anyagai | 166 |
| Borkezelő üzemek | |
| Hegyvidéki pincék | 171 |
| Sík vidéki pincék | 173 |
| Korszerű nagyüzemek | 174 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.