| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 167 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-231-239-2 |
| Megjegyzés: | Megjelent 520 példányban. 47 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi szám: É-361/III. |
| A borok harmonizálása | 5 |
| A borok háziasítása | 6 |
| A háziasítás célja | 7 |
| A bortörvény előírásai | 7 |
| A háziasítás végrehajtása | 8 |
| A savtartalom szabályozása | 10 |
| A természetes savtartalom csökkentése | 10 |
| A savtartalom csökkentése szénsavas mésszel | 11 |
| A savtartalom szabályozása a biológiai almasavbomlás felhasználásával | 14 |
| A savtartalom emelése | 17 |
| A cukortartalom növelés | 17 |
| A bortörvény előírásai | 17 |
| A borok összhangja | 19 |
| Az alkoholtartalom megváltoztatása | 21 |
| A bortörvény előírásai | 21 |
| Szín- és ízjavítás | 23 |
| A borok tisztítása | 27 |
| A borok fejtése | 28 |
| Szeparálás | 32 |
| A borok derítése | 36 |
| A derítőanyagok hatása | 37 |
| A derítés módjai | 43 |
| Szűrés | 47 |
| A szűrés hatása | 49 |
| A szűrők kiválasztásának szempontjai | 50 |
| A borok stabilizálása | 59 |
| Melegkezelés | 60 |
| Hidegkezelés | 61 |
| Egyéb stabilizálóeljárások | 65 |
| A csemegeborok készítése | 69 |
| Tokaji borok | 69 |
| Tokaji szamorodni | 70 |
| Tokaji aszú | 70 |
| Tokaji eszencia | 72 |
| Tokaji máslás | 73 |
| Tokaji fordítás | 73 |
| Összeállított (típus-) csemegeborok | 74 |
| Külföldi csemegebor-különlegességek | 78 |
| Ürmösborok és fűszerezett borok | 80 |
| A szénsavtartalmú borok készítése | 85 |
| Szénsavtartalmú borok | 86 |
| Üdítő jellegű borok | 86 |
| Gyöngyözőbor | 86 |
| Habzóbor | 87 |
| Pezsgő | 88 |
| A palackos erjesztésű és a palackos érlelésű pezsgő készítése | 89 |
| Tankeljárással készülő pezsgő | 96 |
| Alkoholmentes szénsavas üdítő italok gyártása | 103 |
| Az üdítőital-készítés jelentősége | 103 |
| Szörpgyártás | 105 |
| Szaturálás | 107 |
| Az üdítő italok összetétele | 108 |
| A szénsavas üdítő italok palackozása | 110 |
| Gyártásközi feladatok | 114 |
| A bor- és az üdítőital-készítés mikrobiológiai ellenőrzése | 117 |
| A borászat mikroorganizmusai | 119 |
| Baktériumok | 119 |
| Gombák | 120 |
| Borbetegségek | 122 |
| Ecetesedés | 122 |
| Tejsavas erjedés erjesztés közben (mannitos erjedés) | 124 |
| Borkősav- és glicerinerjedés (a bor megfordulása) | 125 |
| Nyúlósodás | 126 |
| Egéríz | 127 |
| Virágosodás | 128 |
| Kén-hidrogén-szag | 128 |
| Élesztő és seprőíz | 129 |
| Borhibák | 130 |
| Fémek okozta törések | 130 |
| Vegyes borhibák | 131 |
| Az üdítő italok tartósságát veszélyeztető elváltozások | 134 |
| A higiénia szerepe | 135 |
| A borok és az üdítő italok forgalmazása | 139 |
| Az élelmiszertörvény | 139 |
| A bortörvény | 142 |
| Szabványok | 143 |
| A bor palackozása | 145 |
| A palackozóüzem részei | 145 |
| A palackozás munkamenete | 149 |
| Italismeret | 157 |
| A borok minősítése | 157 |
| A borok szerepe az étkezésben | 160 |
| A borok felszolgálása | 161 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.