| Borszőlőfajták | 11 |
| A szőlőfajták borászati jellemzése | 13 |
| Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták | 22 |
| Egykori szőlőfajtáink | 29 |
| Nevezetes borok és borvidékek | 33 |
| Hatósági előírások, szabványok | 67 |
| A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok | 69 |
| A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások | 72 |
| Borászati szabványok | 73 |
| Termékszabványok | 73 |
| Vizsgálati szabványok | 73 |
| A must és a bor összetétele | 83 |
| Cukrok | 85 |
| Alkoholok | 86 |
| Szerves savak | 87 |
| Ásványi anyagok | 88 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 90 |
| Illatanyagok | 91 |
| Fenolszármazékok | 91 |
| Pektinanyagok | 92 |
| Enzimek | 92 |
| Vitaminok | 92 |
| Szén-dioxid (CO2) | 93 |
| A must és a bor mikroorganizmusai | 97 |
| Borélesztők | 99 |
| Borbaktériumok | 103 |
| Ecetbaktériumok (Acetobacter fajok) | 103 |
| Tejsavbaktériumok | 103 |
| Penészgombák | 105 |
| Must- és borkezelés | 107 |
| A bor tárolása | 110 |
| Fahordók | 111 |
| Vasbeton tartályok | 113 |
| Műanyag tartályok | 115 |
| Fémtartályok | 115 |
| Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához | 115 |
| Kénezés | 119 |
| Kénezési módszerek | 119 |
| A szőlő és a must kénezése | 121 |
| Borok kénezése | 121 |
| Nyálkázás | 124 |
| A must cukortartalmának növelése | 125 |
| A must erjesztése | 135 |
| Erjesztés fajélesztővel | 136 |
| Az erjedés irányítása és ellenőrzése | 137 |
| Térfogatcsökkentés | 138 |
| Vörösborkészítés | 139 |
| Musttartósítás | 141 |
| Fojtott must | 141 |
| Szeszezett must (misztella) | 141 |
| Sűrített must | 142 |
| Cukorral töményített must | 143 |
| Fejtés | 145 |
| Szeparálás | 147 |
| Feltöltés | 149 |
| Háziasítás | 150 |
| Derítés | 151 |
| Bentonitos derítés | 152 |
| Csersavas-zselatinos derítés | 152 |
| Kovasavas-zselatinos derítés | 154 |
| Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés) | 154 |
| Szűrés | 158 |
| Kovaföld | 158 |
| Perilt | 161 |
| Cellulóz | 161 |
| Azbeszt | 161 |
| Szűrőlapok | 161 |
| Szűrőmembránok | 162 |
| A savtartalom szabályozása | 165 |
| Savcsökkentés szénsavas mésszel | 165 |
| Kettős sós savtompítás | 166 |
| Savcsökkentés biológiai almasavbontással | 167 |
| A savtartalom növelése | 167 |
| Hidegkezelés | 168 |
| Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására | 170 |
| Melegkezelés | 172 |
| Pasztőrözés | 172 |
| Tartós melegkezelés | 172 |
| Melegtöltés | 172 |
| A bor színezése | 173 |
| Borkezelés aktív szénnel | 174 |
| Avinálás | 175 |
| Párlási bor (Brennwein) | 176 |
| A borok szénsavazása | 177 |
| A borok frissítése | 177 |
| Üdítő jellegű szénsavas bor és gyöngyözőbor készítése | 177 |
| Habzóbor gyártása | 178 |
| Pezsgőgyártás | 179 |
| Alapborkészítés | 179 |
| Likőrök | 180 |
| Élesztő | 181 |
| A töltőbor összeállítása | 181 |
| Erjesztés, érlelés | 182 |
| Tiszítás, likőrözés | 183 |
| A pezsgőspalackban mért nyomás | 184 |
| A szén-dioxid oldhatósága borban | 185 |
| Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok | 187 |
| Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása | 187 |
| Fűszerek | 189 |
| A borkezeléssel kapcsolatos adatok | 191 |
| Borbetegségek és borhibák | 195 |
| Must- és borvizsgálatok | 203 |
| Mustfokolás | 205 |
| Különféle mustmérők összehasonlító adatai | 209 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 210 |
| A titrálható savtartalom meghatározása | 214 |
| A borban előforduló savak adatai | 217 |
| A cukortartalom meghatározása | 218 |
| A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása | 222 |
| A borok sűrűsége | 225 |
| A kénessavtartalom meghatározása | 227 |
| Az állóképesség vizsgálata | 229 |
| Levegőpróba | 229 |
| Melegpróba | 229 |
| Hidegpróba | 229 |
| Rázópróba | 230 |
| Sejtszám-meghatározás | 231 |
| Sejtszám-meghatározás Bürker-kamrával | 231 |
| Élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel | 232 |
| Élősejt-szám meghatározása membránszűréssel | 232 |
| Üledékvizsgálat | 234 |
| Borbírálat | 241 |
| Gazdasági adatok | 251 |
| A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége | 253 |
| Veszteségek | 254 |
| Melléktermékek és hulladékok | 255 |
| Borveszteségek | 256 |
| Költségek | 257 |
| Munkaerő-gazdálkodás | 258 |
| Csomagolási és raktározási adatok | 259 |
| Anyaggazdálkodás | 262 |
| Árkalkuláció | 263 |
| Technikai adatok | 265 |
| Mértékek | 267 |
| Régi magyar mértékek | 272 |
| Angol-amerikai mértékek | 274 |
| Egyéb folyadék-(bor-) űrmértékek | 275 |
| Antik római folyadékűrmértékek | 276 |
| Bibliai űrmértékek folyadékokra | 277 |
| Kémiai adatok | 278 |
| Egyes anyagok sűrűsége | 280 |
| Borászati szótár | 281 |
| Statisztikai adatok | 313 |
| A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben, 1986 | 315 |
| A világrészek borfogyasztásának változása | 315 |
| A világ bortermése | 315 |
| A világ országainak szőlőterülete és bortermelése, 1986 | 316 |
| A világ országainak borexportja | 317 |
| Nagyobb mennyiségű bort importáló országok | 319 |
| Az egy főre jutó borfogyasztás a világ országaiban, 1986 | 319 |
| Magyarország bortermelése | 320 |
| Magyarország borexportja (pezsgő nélkül) | 322 |
| Pezsgőexportunk | 323 |
| Az egy főre jutó borfogyasztsá Magyarországon | 323 |
| Alkoholtartalmú italok belföldi kiskereskedelmi forgalma | 323 |
| Magyarország 1985. évi borexportja | 324 |
| A szőlőterület és a bortermelés megyénként, 1986 | 325 |
| Szőlő- és bortermelés szektork szerint, 1986 | 326 |
| A bortermelés bruttó termelési értéke (hordósborként), 1986 | 326 |
| Szőlőfajták területe és részaránya a nagyüzemekben, 1986 | 327 |
| Magyarország borvidékei, 1986 | 328 |
| Függelék | 337 |
| Irodalom | 341 |