| Statisztikai táblázatok | 11 |
| A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben és -fogyasztásban | 11 |
| A világ országainak szőlőterülete és bortermése | 12 |
| A világ összes bortermése (1963-1975) | 13 |
| Borexport és -import | 14 |
| Az egy főre jutó borfogyasztás a Föld országában | 15 |
| A bor, a sör és a tömény szesz részesedése az összes alkoholfogyasztásból | 16 |
| Magyarország borexportja | 16 |
| Magyarország bortermése | 18 |
| A magyar borkivitel iránya | 19 |
| Magyarország szőlőültetvényeinek fajtaösszetétele | 20 |
| Magyarország szőlőterületének megoszlása borvidékek szerint | 21 |
| Magyarország borvidékei | 24 |
| Borvidékekbe nem sorolt jó bortermő helyek | 25 |
| Borvidékeink főbb szőlőfajták | 26 |
| Magyarország szőlőterületének megoszlása termelő szektorok szerint | 27 |
| Magyarország szőlőterületének megoszlása megyénként | 28 |
| Bortároló-kapacitás megyénként | 29 |
| A szőlőágazat bruttó termelési értéke | 29 |
| A bor kiskereskedelmi forgalma | 29 |
| Szabványok | 31 |
| Must és bor készítése és kezelése során felhasználható anyagok és alkalmazható eljárások | 31 |
| Fontosabb borászati szabványok | 33 |
| A termékszabványok fontosabb előírásai | 35 |
| A must és bor kémiája | 43 |
| Cukrok | 43 |
| Alkoholok | 43 |
| Szerves savak | 45 |
| Ásványi anyagok | 47 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 50 |
| Illatanyagok | 53 |
| Fenolszármazékok | 54 |
| Poliszacharidok | 55 |
| Enzimek | 57 |
| Vitaminok | 57 |
| Szén-dioxid | 58 |
| A must és a bor mikroorganizmusai | 61 |
| Élesztők | 61 |
| Baktériumok | 63 |
| Penészgombák | 65 |
| Must- és borkezelés | 67 |
| Kénezés | 67 |
| Nyálkázás | 70 |
| A must cukortartalmának növelése | 70 |
| A must erjesztése | 78 |
| Vörösbor-készítés | 83 |
| Musttartósítás | 84 |
| Szeparálás | 88 |
| Töltögetés | 88 |
| Fejtés | 89 |
| Derítés | 90 |
| Borkezelő anyagok | 95 |
| Szűrés | 99 |
| Házasítás | 100 |
| A savtartalom szabályozása | 103 |
| Avinálás | 105 |
| Borkezelés aktív szénnel | 106 |
| A bor színezése | 107 |
| Hidegkezelés | 111 |
| Borok szénsavazása | 111 |
| Pezsgőgyártás | 114 |
| Tokaji borkülönlegességek készítése | 117 |
| Párlási célra szolgáló szeszezett bor (Brennwein) készítése | 119 |
| Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok összeállítása | 119 |
| Must- és borvizsgálatok | 123 |
| Mustfokolás | 123 |
| Az alkoholtartalom mérése | 127 |
| A cukortartalom meghatározása | 134 |
| Vonadékanyag (extrakt) meghatározása | 140 |
| Titrálhatósav-tartalom meghatározás | 143 |
| Illósav-tartalom meghatározása | 144 |
| Kénessavtartalom és a reduktonanyagok meghatározása | 145 |
| Az állóképesség vizsgálata | 147 |
| Csíraszám-meghatározás | 149 |
| Üledékvizsgálat | 151 |
| Borbírálat | 153 |
| A 20 pontos borbírálati rendszer | 153 |
| A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) borbírálati rendszere | 154 |
| Borbírálati lap | 155 |
| A bor hőmérséklete | 155 |
| A borok sorrendje | 156 |
| Ízlelőpohár | 156 |
| Környezeti feltételek | 156 |
| A bor tulajdonságainak jellemzésére használt szakkifejezések | 157 |
| A bor helye az étrendben | 159 |
| Borbetegségek és borhibák | 161 |
| Borbetegségek és borhibák jelei, okai és gyógyítása | 168 |
| Borbetegségek és borhibák gyógyítására ajánlott kezelési eljárások | 168 |
| Technikai adatok | 171 |
| A hordó űrtartalmának kiszámítása | 171 |
| Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő hordóban | 171 |
| Kulcsszámon darabban levő hordó folyadéktartalmának kiszámításához | 172 |
| Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő fekvőhengeres tartályban | 173 |
| Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 174 |
| Szállítóhordók méretei | 175 |
| A borpalackozás energia- és vízszükséglete | 175 |
| Hűtőkopmresszorok elektromosenergia- és hűtővízszükséglete | 175 |
| Borospalackok méretei | 176 |
| Csomagolóanyagok méretei | 176 |
| Termelékenység, munkaerő-szükséglet | 176 |
| Rakodásiterület-igény | 178 |
| Gazdasági fogalmak és adatok | 179 |
| Költségek | 179 |
| Veszteségek | 186 |
| Árak | 188 |
| Adók | 191 |
| Szubvenció | 193 |
| Fizikai, kémiai, technikai táblázatok | 195 |
| A mértékegységek törvényes többszörösei és törtrészei | 195 |
| Közhasználatú rövidítések és betűjelek | 196 |
| Technikai mértékegységek | 196 |
| Régi magyar (osztrák, német) mértékegységek | 201 |
| Angol-amerikai mértékegységek | 202 |
| Különböző fokbeosztású hőmérők összehasonlítása | 203 |
| Fontosabb elemek vegyjele, atomsúlya, és vegyértéke | 204 |
| Oldatok töménységi adatainak átszámítása | 205 |
| Egyes anyagok sűrűsége | 206 |
| Borászati folyóiratok | 207 |
| Felhasznált irodalom | 209 |
| Tárgymutató | 211 |