kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 275 oldal |
| Sorozatcím: | Falugazdász könyvek |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 13 cm |
| ISBN: | 978-963-286-294-1 |
| Török Sándor - Eperjesi Imre: Borszőlőfajták | 11 |
| Államilag elismert fajták | 11 |
| Fehérborszőlő-fajták | 11 |
| Vörösborszőlő-fajták | 19 |
| Termesztésben még ismert és egykori szőlőfajták | 22 |
| Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták | 25 |
| Fehérborszőlő-fajták | 25 |
| Vörösborszőlő-fajták | 27 |
| Török Sándor - Eperjesi Imre: Nevezetesebb borok és borvidékek | 31 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: Hatósági előírások, szabványok | 57 |
| A borkészítés során leggyakrabban használt fogalom-meghatározások | 57 |
| A bor mint jövedéki termék | 59 |
| A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok | 61 |
| Adalékanyagok | 61 |
| A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások | 633 |
| Borászati szabványok | 65 |
| Különféle mustok és borok jellemzőinek követelményei | 68 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: A must és a bor összetétele | 77 |
| Cukrok | 77 |
| Alkoholok | 77 |
| Szerves savak | 78 |
| Ásványi anyagok | 80 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 81 |
| Illatanyagok | 82 |
| Fenolszármazékok (polifenolok) | 82 |
| Pektinanyagok | 83 |
| Enzimek | 83 |
| Vitaminok | 83 |
| Szén-dioxid (CO2) | 83 |
| Borok és borászati anyagok alkohol- és savösszetétele | 84 |
| Török Sándor - Magyar Ildikó: A must és a bor mikroorganizmusai | 89 |
| Élesztőgombák | 89 |
| Baktériumok | 91 |
| Penészgombák | 93 |
| Török Sándor - Eperjesi Imre: Must- és borkezelés | 95 |
| Kénezés | 95 |
| Kénezési módszerek | 95 |
| A szőlő és a must kénezése | 97 |
| Nyálkázás | 97 |
| Borok kénezése | 98 |
| A must cukortartalmának növelése | 99 |
| Átszámítási táblázatok | 101 |
| A must erjesztése | 109 |
| Erjesztés fajélesztővel | 110 |
| Az erjedés irányítása és ellenőrzése | 111 |
| Térfogatcsökkenés | 112 |
| Vörösborkészítés | 112 |
| Musttartósítás | 113 |
| Kénessavval tartósított must | 114 |
| Szeszezett must (misztella) | 114 |
| Töményített must | 114 |
| Sűrített must | 116 |
| Cukorral töményített must | 116 |
| Feltöltés | 116 |
| Fejtés | 117 |
| Szeparálás | 117 |
| Házasítás | 118 |
| Derítés | 119 |
| Bentonitos derítés | 120 |
| Csersav-zselatinos derítés | 120 |
| Kovasav-zselatinos derítés | 121 |
| Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés) | 122 |
| Szűrés | 123 |
| Kovaföld | 124 |
| Perlit | 125 |
| Cellulóz | 125 |
| Szűrőlapok | 125 |
| Szűrőmembránok | 126 |
| Hidegkezelés | 127 |
| Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására | 128 |
| Melegkezelés | 130 |
| Pasztőrözés | 130 |
| Tartós melegkezelés | 131 |
| Melegtöltés | 131 |
| Borstabilizálás kémiai szerekkel | 131 |
| Metaborkősav | 131 |
| Szorbinsav, káliumszorbát | 131 |
| L-aszkorbinsav (C-vitamin) | 132 |
| A savtartalom szabályozása | 132 |
| Savcsökkentés szénsavas mésszel | 132 |
| Kettős sós savtompítás | 133 |
| Savcsökkentés biológiai almasavbontással | 133 |
| A savtartalom növelése | 134 |
| Az alkoholtartalom növelése (avinálás) | 134 |
| Párlási bor (Brennwein) | 135 |
| A cukortartalom szabályozása | 135 |
| A bor színezése | 136 |
| Borkezelés aktív szénnel | 136 |
| Szénsavas borok | 136 |
| Pezsgőgyártás | 137 |
| Alapborkészítés | 137 |
| Likőrök | 137 |
| Élesztő | 137 |
| A töltőbor összeállítása | 138 |
| Erjesztés, érlelés | 139 |
| Tisztítás, likőrözés | 139 |
| A pezsgőpalackban mért nyomás | 140 |
| Habzóbor | 142 |
| Gyöngyözőbor | 143 |
| Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor | 144 |
| Ízesített borok és likőrborok | 144 |
| Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása | 144 |
| Fűszerek | 145 |
| A borkezeléssel kapcsolatos adatok | 147 |
| Borbetegségek és borhibák | 150 |
| A bor tárolása | 157 |
| Fahordók | 157 |
| Vasbeton tartályok | 159 |
| Műanyag tartályok | 160 |
| Alumínium tartályok | 161 |
| Saválló acél tartályok | 161 |
| Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához | 161 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: Must- és borvizsgálatok | 165 |
| Mustfokolás | 165 |
| Az alkoholtartalom mérése | 169 |
| A titrálhatósav-tartalom meghatározása | 170 |
| A borban előforduló savak adatai | 172 |
| A cukortartalom meghatározása | 173 |
| A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása | 176 |
| A borok sűrűsége | 178 |
| A kénessavtartalom meghatározása | 180 |
| Az állóképesség vizsgálata | 181 |
| Levegőpróba | 181 |
| Melegpróba | 181 |
| Hidegpróba | 181 |
| Rázópróba | 181 |
| Török Sándor -Magyar Ildikó: Sejtszám-meghatározás | 181 |
| Sejtszám meghatározás Bürker-kamrával | 182 |
| Az élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel | 183 |
| Az élősejt-szám meghatározása membránszűréssel | 183 |
| Üledékvizsgálat | 183 |
| Határozókulcs az üledékanyagok vizsgálatához | 186 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: Borbírálat | 188 |
| A borbírálat feltételei | 190 |
| Borbírálati módszerek | 192 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: Gazdasági adatok | 197 |
| A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége | 197 |
| Veszteségek | 198 |
| Melléktermékek és hulladékok | 198 |
| Borveszteség-normák | 199 |
| Költségek | 199 |
| Munkaerő-gazdálkodás | 200 |
| Csomagolási és raktározási adatok | 201 |
| Anyaggazdálkodás | 202 |
| Árkalkuláció | 203 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: Technikai adatok | 205 |
| Mértékek | 205 |
| SI nemzetközi egységrendszer | 205 |
| Régi magyar mértékek | 209 |
| Angol-amerikai mértékek | 211 |
| Egyéb folyadék- (bor-)űrmértékek | 212 |
| Bibliai űrmértékek folyadékokra | 213 |
| Antik római folyadékűrmértékek | 213 |
| Kémiai adatok | 214 |
| Egyes anyagok sűrűsége | 215 |
| Török Sándor - Eperjesi Imre: Borászati szótár | 217 |
| Török Sándor - Eperjesi Imre: Statisztikai adatok | 241 |
| Török Sándor - Kállay Miklós: Magyarország borvidékei | 259 |
| Borvidékek, bortermőhelyek | 259 |
| Szőlőtermő tájak | 259 |
| Borvidékek | 259 |
| Bortermő helyek | 265 |
| Borvidékeink jellemző borszőlőfajtái | 265 |
| Török Sándor - Eperjesi Imre: Ételek - borok | 269 |
| Irodalom | 271 |
| Folyóiratok | 271 |
| A magyar borászati irodalom néhány jeles alkotása | 273 |
| Ajánlott irodalom | 275 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.