kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 319 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| A szőlőfürt részei s a benne előforduló anyagok | 11 |
| A kocsány | 11 |
| A bogyók héja | 12 |
| A szőlőmagvak | 13 |
| A bogyók belseje | 13 |
| A szőlőben lévő cukor | 16 |
| A nádcukor | 17 |
| A szőlőben előforduló savak és ezek sói | 18 |
| Az almasav | 18 |
| A borkősav | 19 |
| A citromsav | 20 |
| Borostyánkősav | 20 |
| Oxálsav | 20 |
| Szalicilsav | 20 |
| Ecetsav | 20 |
| Csersav | 21 |
| A szőlőben előforduló nitrogéntartalmú anyagok | 22 |
| Gumi- és pektinanyagok | 22 |
| Inozit | 23 |
| Olaj | 23 |
| Viaszszerű anyag | 23 |
| A szőlő illat- és zamatanyagai | 24 |
| A szőlő festőanyagai | 25 |
| Ásványi vagy hamu alkatrészek | 27 |
| A szüret | 28 |
| A szőlő érése | 28 |
| A szüret ideje | 33 |
| Előkészület a szüretre | 35 |
| A termés leszedése | 35 |
| A válogatás | 37 |
| A termés behordása | 38 |
| A szőlő megzúzása és lebogyózása | 41 |
| Fehér borok készítése | 46 |
| Vörös borok készítése | 48 |
| A sajtolás és a sajtok | 56 |
| Az erjedés | 69 |
| Az erjedés elmélete | 69 |
| Az élesztő és szaporodása | 69 |
| Az élesztő származása és fajtái | 71 |
| Az élesztő táplálkozása és lélegzése | 72 |
| Az élesztő összetétele és életképessége | 74 |
| A fizikai hatások befolyása az élesztőre | 75 |
| A kémiai hatások befolyása az élesztőre | 77 |
| Az erjedésnél keletkező anyagok | 78 |
| Az élesztőkön kívül a mustban előforduló szervezetek | 80 |
| A tisztán tenyésztett vagy fajélesztők | 81 |
| A must kezelése az erjedés előtt, alatt és után | 82 |
| Az erjedés hatása a mustra | 86 |
| A bor fejlődése és érése | 89 |
| Az újbor átalakulása | 89 |
| Az utóerjedés | 90 |
| A természetes savcsökkenés | 94 |
| A levegő befolyása a bor érésére | 99 |
| A bor egyes alkatrészeinek egymásra való hatása | 101 |
| Az elpárolgás okozta változások | 102 |
| A hőmérséklet befolyása a bor fejlődésére | 103 |
| A bor fejlődésének tetőpontja és hanyatlása | 104 |
| Borgazdasági épületek | 106 |
| Az épületek felosztása | 106 |
| A sajtóház | 106 |
| Az erjesztő | 107 |
| A pince | 111 |
| Földalatti épített pincék | 114 |
| Földfeletti pincék | 118 |
| Sziklapincék és földpincék | 119 |
| Rossz pincék megjavítása | 120 |
| Nagyobb pincegazdaságok egyes helyiségei | 121 |
| A pince világítása | 124 |
| A pince ellátása vízzel | 125 |
| Boroshordók | 126 |
| A hordók felosztása | 126 |
| A hordók készítésére használt fanemek | 127 |
| A dongafa | 128 |
| A hordó részei s ezek elnevezése | 130 |
| A hordó nagysága és méretei | 131 |
| A hordó alakja | 132 |
| A hordó ürtartalmának kiszámítása | 134 |
| A hordó ürtartalmának változása | 136 |
| A hordók készítésének főbb munkái | 137 |
| Új hordók előkészítése | 139 |
| Az üres hordók gondozása | 141 |
| A hordók aszokra helyezése | 143 |
| A hordó megtöltése | 145 |
| A hordók elhelyezése a pincében | 146 |
| Cementhordók | 147 |
| A borok kezelése. Pinceműveletek | 150 |
| Tisztaság a borkezelés első feltétele | 150 |
| Fehérborok egyszerű kezelése | 151 |
| Vörösborok egyszerű kezelése | 156 |
| A borok iskolázása | 157 |
| A töltögetés | 158 |
| A fejtés | 161 |
| A fejtés célja és módja | 161 |
| Hordónyitó eszközök | 162 |
| A lopó | 163 |
| A fejtőcsövek | 164 |
| A fejtőcsapok | 164 |
| Fejtőedények | 166 |
| Fejtőszivattyúk | 168 |
| Fejtőtömlők | 171 |
| Fejtőfujtatók | 174 |
| Hordóemelők | 174 |
| Színborszívók | 174 |
| Állandó csővezetékek | 175 |
| A kénezés | 176 |
| A derítés | 183 |
| A vizahólyag | 184 |
| A zselatin | 186 |
| A csersav | 188 |
| A tojásfehérje | 189 |
| A tej és kazein | 189 |
| A sárga vérlúgsó (kékderítés) | 190 |
| Spanyol föld | 191 |
| Kaolin | 193 |
| A derítéshez szükséges eszközök | 193 |
| A próbaderítés | 194 |
| A szűrés | 195 |
| A zsákszűrők | 196 |
| A cellulóze-szűrők | 197 |
| Azbeszt-szűrők | 202 |
| Zenit-szűrő | 203 |
| Porcellánszűrők | 207 |
| Csírátlanító szűrők | 207 |
| A pasztőrözés | 208 |
| A házasítás | 208 |
| Palackborok | 217 |
| A must és a bor javítása | 226 |
| A must cukortartalmának pótlása | 226 |
| A bor szesztartalmának emelése | 227 |
| A savtompítás | 228 |
| A bor savtartalmának emelése | 230 |
| A fehérborok színének javítása | 230 |
| Színtelenítés | 231 |
| A vörösborok színének javítása | 232 |
| A bor áterjesztése friss törkölyön | 232 |
| Silány borok felöntése jobb borok seprőjére | 233 |
| A borok felfrissítése folyékony szénsavval | 233 |
| A bor fagyasztása | 234 |
| A must sűrítése befőzés útján | 234 |
| Desszertborok édes borok | 236 |
| Az édes borok felosztása | 236 |
| Aszú- és félaszúborok | 237 |
| Tokaji borok | 237 |
| Rajnai szemelt borok | 240 |
| Francia aszúborok | 240 |
| Szalmaborok | 241 |
| Mazsolaborok | 241 |
| Alkohol hozzáadásával készült édes borok | 242 |
| Alkohol és besűrített must hozzáadásával készült édes borok | 242 |
| Fűszerek hozzáadásával készült édes borok | 243 |
| Mesterségesen készített édes borok | 245 |
| A bor alkatrészei | 246 |
| Az alkatrészek felosztása | 246 |
| Illó alkatrészek | 246 |
| Víz | 246 |
| Alkohol. (Etilalkohol) | 246 |
| Más alkoholok | 248 |
| Illó organikus savak | 248 |
| Acetaldehid | 249 |
| Illat- és zamatanyagok | 250 |
| Légnemű testek | 251 |
| Nem illó alkatrészek | 252 |
| Vonatanyag. Extrakt | 252 |
| Cukor | 252 |
| Pentoz | 252 |
| Inosit | 252 |
| Pektin és gumi | 252 |
| Nem illó szerves savak | 252 |
| Borostyánkősav | 253 |
| Tejsav | 253 |
| Csersav | 253 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 254 |
| Glicerin | 254 |
| Mannit | 255 |
| Színanyagok | 255 |
| Ásványi anyagok | 255 |
| A must és a bor főbb alkatrészeinek meghatározása | 257 |
| A vizsgálat módjai | 257 |
| Mustmérők | 258 |
| Sűrűségmérők | 258 |
| Az Oechsle-féle mustmérő | 258 |
| Balling- és Brix-féle saccharometer | 259 |
| Babó vagy Klosterneuburgi mustmérő | 259 |
| Pillitz-féle mustmérő | 259 |
| Haas-féle mustmérő | 260 |
| Barth-féle normál mustmérő | 260 |
| Wagner-féle és Baumé-féle sűrűségmérő | 260 |
| Guyot-féle gleucometer | 260 |
| A must és a bor savtartalmának meghatározása | 261 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása | 263 |
| Salleron-féle szeszmeghatározó | 264 |
| Malligand-féle ebulioscop | 265 |
| Vinalcometer | 266 |
| A bor extrakttartalmának meghatározása | 266 |
| A bor fajsúlyának meghatározása | 267 |
| A must és a bor cukortartalmának meghatározása | 267 |
| A csersav meghatározása | 269 |
| A bor vastartalmának vizsgálata | 269 |
| A must és a bor kénessavtartalmának meghatározása | 270 |
| A kénsav kimutatása a borban | 270 |
| Illó savak kimutatása a borban | 271 |
| Salétromsav kimutatása a borban | 271 |
| Némely idegen anyag kimutatása | 271 |
| Ásványi anyagok meghatározása | 272 |
| Borbírálat a kémiai vizsgálat alapján | 272 |
| A borok osztályozása, ízlelése és bírálása | 275 |
| Borbetegségek és borhibák | 284 |
| Megkülönböztetés és általános feladatok | 284 |
| Borbetegségek | 285 |
| A borvirág | 285 |
| Az ecetesedés | 287 |
| A nyúlósság | 289 |
| A keseredés | 290 |
| A tejsavas erjedés | 291 |
| Baktériumok által okozott borkősav és glicerinbomlás | 293 |
| Baktériumok által okozott zavarosság | 293 |
| Az egéríz | 293 |
| A savcsökkenés | 294 |
| Borhibák | 294 |
| A feketetörés | 294 |
| Fehértörés | 295 |
| Barnatörés | 296 |
| A záptojásszag | 299 |
| A penészíz és dohosság | 299 |
| A faíz. A hordóíz. A zsákíz, kenderíz | 300 |
| Óíz, elvénülés. Avasíz. Levegőíz | 300 |
| Főtt íz, karamel íz | 301 |
| Fémíz, lugosíz | 301 |
| Kocsányíz, csutkaíz | 301 |
| Seprőíz és szag | 301 |
| Kénesíz. Talajíz. Füstíz | 301 |
| Idegen íz és szag | 302 |
| Fagyott borok | 302 |
| Fehérborok megkékülése | 302 |
| Rézgálicos must és újbor | 302 |
| Arzéntartalmú bor kezelése | 303 |
| A bor ipari feldolgozása és borgazdasági melléktermékek | 304 |
| Pezsgő és habzópor | 304 |
| Borpárlat | 309 |
| Borecet | 311 |
| Törkölypálinka | 312 |
| Seprőpálinka | 314 |
| Borkő | 315 |
| A szőlőtörköly mint takarmány | 317 |
| A szőlőtörköly mint trágya | 318 |
| A törköly ritkább felhasználásai | 318 |
| A szőlőmagvak | 318 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.