kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 351 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 3 |
| Borgazdasági üzemek létesítése és berendezése | 5 |
| Borgazdasági épületek, helyiségek | 5 |
| Szőlőfeldolgozó | 6 |
| Erjesztő | 12 |
| Pince | 15 |
| A palackozó | 21 |
| Borgazdasági melléküzemrészek | 22 |
| Borgazdasági üzem típusterve | 23 |
| Boroshordók (bortartályok) | 29 |
| Fahordók | 29 |
| Cementhordók | 46 |
| Fémhordók | 49 |
| Agyag- és üvegedények | 52 |
| A szőlő érése és a szőlőfürt összetétele | 53 |
| A szőlő érése | 53 |
| A szőlőfürt összetétele | 56 |
| A szüret | 59 |
| Szüreti terv | 59 |
| Szüreti előkészületek | 61 |
| A szüret ideje | 62 |
| A termés szedése és válogatása | 66 |
| A termés behordása | 68 |
| A szőlő kezelése | 72 |
| A termés feldolgozása | 74 |
| Fehér borok készítése | 74 |
| A szőlő zúzása | 75 |
| Mustelválasztás | 78 |
| Sajtolás- sajtolók | 79 |
| A szőlőfeldolgozás segédgépei | 85 |
| Vörös borok készítése | 86 |
| Bogyózás | 87 |
| A törkölyös must kénezése | 88 |
| A szín- és cserzőanyagok kioldása | 89 |
| Sajtolás | 95 |
| Sillerborok készítése | 95 |
| A szőlőfeldolgozás nyeredékei | 96 |
| A must összetétele és minősítése | 97 |
| A must alkotórészei | 97 |
| A must minőségének megállapítása | 101 |
| A must erjedése és kezelése | 105 |
| A borászatban előforduló mikroorganizmusok | 106 |
| Élesztőgombák | 107 |
| Penészgombák | 110 |
| Baktériumok | 110 |
| A természetes erjedés | 111 |
| Fajélesztő (kultúrélesztő) alkalmazása | 111 |
| Használati utasítás a fajélesztővel történő erjesztéshez | 113 |
| A must kezelése | 116 |
| Az irányított erjesztés | 119 |
| Különleges erjesztési eljárások | 120 |
| A must erjedésével kapcsolatos változások | 121 |
| Kémiai változások | 121 |
| Fizikai változások | 124 |
| A bor kezelése | 125 |
| A bor fejlődése és érése | 125 |
| Biológiai változások | 125 |
| Kémiai változások | 128 |
| Fizikai változások | 129 |
| A bor kezeléséről általában | 129 |
| A borgazdasági tisztaság | 131 |
| A bor egyszerű kezelése | 132 |
| Töltögetés | 133 |
| Fejtés | 137 |
| Kénezés | 153 |
| Az iskolázó borkezelés | 161 |
| Derítés | 162 |
| Szűrés | 177 |
| A bor szeparálása | 189 |
| Pasztőrözés | 191 |
| Házasítás | 194 |
| A must és bor különleges kezelése | 196 |
| A bor palackozása | 200 |
| A must és a bor javítása | 211 |
| A must cukortartalmának pótlása | 212 |
| A bor szesztartamának növelése | 215 |
| Savtompítás (savcsökkentés) | 219 |
| Színtelenítés, szagtalanítás, színezés | 223 |
| A bor felfrissítése folyékony szénsavval | 225 |
| Továbbfejlesztés, újraerjesztés (áterjesztés) | 226 |
| Édes borok, csemegeborok | 228 |
| Aszú és aszúhoz hasonló borok | 229 |
| Tokaji eszencia | 230 |
| Tokaji aszú | 231 |
| Fordítás és másiás | 232 |
| Tokaji szamorodni | 233 |
| Készített csemegeborok | 234 |
| A csemegebor alapanyagai | 234 |
| A csemegebor készítéséhez felhasznált alapanyagok mennyisége | 239 |
| Ürmösborok | 243 |
| A bor kémiai összetétele és vizsgálata | 245 |
| A bor alkotórészei | 245 |
| A bor egyszerű kémiai vizsgálata | 253 |
| Mintavétel | 253 |
| A bor fajsúlyának meghatározása | 255 |
| Alkoholmeghatározás | 255 |
| Extrakttartalom meghatározása | 262 |
| Savmeghatározás | 264 |
| A kéndioxid-tartalom meghatározása | 266 |
| A kékderítéssel kapcsolatos kémiai vizsgálatok | 268 |
| A borok osztályozása, bírálása és ízlelése | 272 |
| A borízlelés általános szabályai | 273 |
| A részletes borbírálat | 276 |
| A must és a bor szállítása | 286 |
| Szőlő- és borgazdasági termékek hasznosítása | 292 |
| A borgazdasági termékek értélkesítési lehetőségei | 292 |
| A must sűrítése | 294 |
| A sűrítési hányados | 294 |
| A mustsűrítés előmunkálatai | 295 |
| Mustsűrítés légritkított térben (vákuumos sűrítés) | 297 |
| Pálinkafőzés | 302 |
| A lepárlás elmélete | 302 |
| Finomítás - Rektifikálás - Deflegmálás | 304 |
| A pálinkafőzés nyersanyagai | 305 |
| A lepárló készülékek és tartozékaik | 306 |
| Pálinkafőzés kisüstön | 309 |
| Alkoholometria | 310 |
| A törköly egyéb hasznosítása | 312 |
| A borpárlat készítése | 314 |
| A bor fagyasztása | 317 |
| A seprő felhasználása | 318 |
| Seprőbor készítése | 318 |
| A seprő egyéb feldolgozása | 319 |
| A seprő korszerű feldolgozása | 321 |
| Pezsgő- és habzóbor-gyártás | 321 |
| A bor rendellenes elváltozásai | 325 |
| Borbetegségek | 326 |
| A bor virágosodása | 326 |
| A bor ecetessége | 326 |
| Tejsavas-manitos erjedés | 327 |
| Egéríz | 328 |
| Biológiai almasavcsökkenés | 329 |
| A bor megfordulása (borkősav- és glicerinerjedés) | 330 |
| Keserédes vagy glicerinerjedés | 330 |
| Nyúlósodás | 330 |
| A bor záptojás szaga | 331 |
| Barnatörés | 331 |
| Borhibák | 332 |
| Feketetörés | 332 |
| Fehértörés | 333 |
| Penészíz és dohosság | 333 |
| Seprőíz | 334 |
| Egyéb borhibák | 334 |
| Magyarország borai és borvidékei | 336 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.