| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| Az állati nyersbőr | 6 |
| Az állati bőr anatómiája | 6 |
| Bőrbeosztás (Topográfia) | 11 |
| A nyersbőr vegyi tulajdonságai | 12 |
| A felhám | 15 |
| A kórium | 16 |
| A nyersbőrök konzerválása, tartósítása | 19 |
| Az egyes nyersbőr fajták ismertetése | 25 |
| Marhabőr (Kipbőrök 33. Bivalybőr 35) | 27 |
| Lóbőr | 35 |
| Juhbőr | 36 |
| Kecskebőr | 38 |
| Disznóbőr | 39 |
| Egyéb nyersbőrök | 40 |
| A nyersbőr hibái | 40 |
| Az élő állaton keletkezett hibák | 40 |
| A lenyúzás alkalmával keletkezett hibák | 43 |
| A konzerválás hibái | 44 |
| Magyarországi nyersbőrellátása | 46 |
| A nyersbőr előkészítése a cserzésre (A vizes műhely műveletei) | 52 |
| A víz | 53 |
| Áztatás | 57 |
| Szőrtelenítés | 61 |
| Szőrlazítás vagy meszezés | 62 |
| Koppasztás | 72 |
| Húsolás. A pőre. Hasítás | 74 |
| Mésztelenítés. Pácolás | 78 |
| Cserzés | 83 |
| A pőre átalakítása kész bőrré (általános) | 83 |
| A növényi cserzés vagy cserzővargaság | 84 |
| Növényi cserzőanyagok | 84 |
| Ásványi cserzés | 153 |
| Irhásság | 176 |
| Aldehides és kinonos cserzés | 181 |
| Vegyes (kombinált) cserzési eljárások | 183 |
| A cserzett bőrök kikészítése és csinozása | 187 |
| Vegyi csinozó műveletek | 187 |
| Halványítás | 187 |
| Zsirozás (A szirozás kivitele) | 189 |
| A bőr színezése. Színező anyagok. A színezés kivitele. Különböző bőrfajták színezése | 195 |
| Fedőfestékes festés | 207 |
| Csinozás (appretálás) | 216 |
| Lakkbőr | 218 |
| Telítés (impregnálás) | 219 |
| Mechanikai kikészítő műveletek | 222 |
| A bőrök kimosása és szárítása | 222 |
| Kitaszítás, kisímítás, kinyújtás | 225 |
| Faragás, hántolás | 226 |
| Bőrpuhítás | 227 |
| A bőrök tömítése | 229 |
| A barkás oldal kikészítése | 230 |
| Szőrmés bőrök cserzése és színezése | 232 |
| Cserzés és kikészítés | 232 |
| Szőrme-nemesítés | 234 |
| A készbőr | 237 |
| Az egyes készbőrfajták rövid ismertetése | 237 |
| Talpbőr | 238 |
| Növényi cserzésű felsőbőr | 240 |
| Krómos cserzésű felsőbőr | 241 |
| Vízálló krómos cserzésű felsőbőr (Waterproof) | 242 |
| Ruhabőr | 243 |
| Szíjbőrök | 243 |
| Gépszíjbőrök | 244 |
| Vachetta bőr | 245 |
| Bőröndös bőrök | 245 |
| Finom bőrök | 245 |
| Bélésbőrök | 246 |
| Hasításbőrök | 246 |
| Varró- (kötő) szíjbőrök | 246 |
| Verőszíjbőr | 246 |
| Nyersbőr | 246 |
| A készbőr hibái | 247 |
| A bőr vizsgálata | 249 |
| Az alkalmasság megállapítás | 251 |
| A tartósság, raktározóképesség vizsgálata | 256 |
| Egyéb vizsgálatok | 263 |
| Bőranyagok árszámvitele | 265 |
| A magyar bőripar termelési értékei | 274 |
| Függelék | 276 |
| Pótlás | 276 |
| A pH érték | 278 |
| LVII. táblázat - LXXX. táblázat: | 278 |
| Savak és bázisok pH értéke | 280 |
| Ványoló és cserzőhordók űrtartalma | 280 |
| Motollák (kelepcék) űrtartalma | 281 |
| Fontosabb elemek atomsúlya | 281 |
| Használtabb vegyianyagok molekula súlya | 282 |
| Egyes anyagokból 100 lit. vízben oldódó mennyiség | 283 |
| Beaumé-, Barkometerfolk és fajsúly összehasonlítás, víznél nehezett folyadékok részére | 284 |
| U. a víznél könnyebb folyadékok részére | 284 |
| Kénsav oldatok sűrűsége | 285 |
| Sósav oldatok sűrűsége | 286 |
| Hangyasav oldatok sűrűsége | 286 |
| Exetsav oldatok sűrűsége | 287 |
| Tejsav oldatok sűrűsége | 287 |
| Mész-oldatok sűrűsége | 288 |
| Kénnátrium oldatok sűrűsége | 288 |
| Ammoniák oldatainak sűrűsége | 289 |
| Konyhasó oldaok sűrűsége | 289 |
| Krómtimsó (hidegen oldott) oldatok sűrűsége | 290 |
| Krómtimsó (melegen oldott) oldatok sűrűsége | 290 |
| Nátrium bikromát oldatok sűrűsége | 291 |
| Formaldehid oldatok sűrűsége | 291 |
| Degrá szabványok | 292 |
| Bőrök zsírozásához szükséges zsíradék | 292 |
| Az Ursol színezetek áttekintése | 293 |
| Szakirodalom | 295 |
| Név- és tárgymutató | 298 |