1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bormarketing

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-120-5
Megjegyzés: Megjelent 1500 példányban. 19 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Könyvünk elsősorban a szőlész-borász posztgraduális képzésben résztvevőknek szól. Tartalmát és szerkezetét ennek megfelelően határoztuk meg. A borász szakemberek marketing tudása igen eltérő, ezért tartottuk szükségesnek a „Bevezetés a marketingbe" című részben foglaltak közlését, ami lehetővé teszi, hogy a marketinggel eddig nem foglalkozók is használhassák könyvünket alapismereteik megszerzésére. A továbbiakban borászati példákon mutatjuk be a bormarketing sajátosságait. Ez alkalmat teremt egyrészt az ágazat speciális kérdéseinek elmélyült tárgyalására, másrészt lehetőség arra, hogy a „kezdő marketingesek" az elméleti összefüggéseket a konkrét példákon jobban megértsék.

Tartalom

Előszó 9
I. Bevezetés a marketingbe (Hajdu Istvánné)
1. A marketing fogalma, kialakulása, eszközrendszere 13
1.1. A marketing meghatározása 13
1.2. A marketing kialakulása 15
1.3. A marketingmix elemei 18
2. A termék, mint a marketingmix eleme 20
2.1. A termék fogalma, szintjei 20
2.2. A termékek csoportosítása 21
2.3. Termékvonal, termékmix 23
2.4. Termékfejlesztés 25
2.4.1. A termékfejlesztés folyamata 26
2.5. Termékéletciklus 29
2.6. A termék csomagolása 32
2.7. A termékek jelölése 34
2.7.1. A tanúsító védjegyek 36
2.7.2. A földrajzi árujelzők 37
2.7.3. Márka 39
2.7.4. Márkastratégiák 41
3. Az ármix 43
3.1. Az ár fogalma 43
3.2. Az árak kialakítását befolyásoló tényezők 44
3.2.1. Az árképzés céljainak meghatározása 44
3.2.2. A kereslet meghatározása 44
3.2.3. A költségek kiszámítása 46
3.2.4. A versenytárs költségeinek, árainak elemzése. 46
3.2.5. Az árképzés módjának kiválasztása 47
3.2.6. A végső ár meghatározása 48
3.3. A vállalkozási árpolitika 48
3.4. Az ár és a fogyasztó 51
4. A disztribúciós mix 57
4.1. Termékek árupályái (marketing csatornák) 58
4.1.1. Termelő vállalkozás-nagykereskedelem-kiskereskedelem-fogyasztó csatorna 58
4.1.2. Termelő vállalkozás-kiskereskedelem-fogyasztó árupálya 60
4.1.3. Termelő vállalkozás-fogyasztó árupálya 61
4.1.4. Nagykereskedelem-fogyasztó árupálya 61
4.2. Vertikális marketingrendszerek 62
4.3. Az értékesítés intenzitása 65
4.4. Piaci logisztika 68
5. Marketingkommunikáció 70
5.1. A kommunikáció folyamata 70
5.2. A kommunikáció folyamat hatásmechanizmusa... 76
5.3. A hatékony kommunikáció kialakítása 77
5.4. A kommunikációs mix alkotóelemei 79
5.4.1. Reklám 80
5.4.2. Vásárlásösztönzés (Sales Promotion) 85
5.4.3. Public Relations (PR) 86
5.4.4. Személyes eladás 87
5.4.5. Direkt marketing 88
II. Bormarketing (Botos Ernő Péter)
6. A bor sajátosságai 95
7. Bormarketing szintek 97
7.1. Nemzetközi szint 98
7.2. Regionális szint 99
7.3. Nemzeti szint 99
7.3.1. Hungarikum fogalma a magyar szőlészetben és borászatban 100
7.3.2. A hungarikum borok marketingje 101
7.3.3. A magyar Zászlósborok Rendjének borai 103
7.4. Borvidéki szint 103
7.5. Borászati szint 104
7.6. Márka/termék szint 104
8. A bortermék marketingje 105
8.1. Származáshely-megnevezés 106
8.1.1. A származáshely-megnevezések hierarchiája 106
8.1.2. A származáshely-megnevezések marketingje 108
8.2. Fajta 111
8.3. Márka 113
8.4. A bormegnevezések marketing ereje 115
8.5. Termék-menedzsment 117
9. A borfogyasztás 124
9.1. Az alkoholfogyasztás 124
9.2. Borfogyasztás demográfiai jellemzése 126
9.3. A borfogyasztás motivációi és módja 128
9.4. A borvásárlás és szempontjai 130
10. A borfogyasztó 132
10.1. Borfogyasztói csoportok 132
10.1.1. Minőségi bort fogyasztók 132
10.1.2. Az értelmiségi borfogyasztók 133
10.1.3. Elit fogyasztók 133
10.1.4. Fiatalok csoportja 134
10.1.5. Falun élő fogyasztók 135
10.1.6. Az italboltok fogyasztói 135
10.1.7. Bort nem fogyasztók 136
10.2. Borfogyasztói csoportok II. 137
10.2.1. Eseti borfogyasztók az egészség érdekében 137
10.2.2. Sörivó borfogyasztók 137
10.2.3. Rendszeres kultúrált borivók 137
10.2.4. Sokat és bármit fogyasztó alkoholisták 138
10.3. Borfogyasztói csoportok III 138
10.3.1. A „borbarát" szegment 138
10.3.2. A „gourmet" szegment 140
10.3.3. A „középkategóriát kereső" szegment 141
10.3.4. Az „ajándékozó" szegment 141
10.3.5. „Absztinens" 142
11. A borpiac 144
11.1. Termelői borpiac 145
11.1.1. Az új bortermelő országok 145
11.2. Import borpiac 146
11.2.1. A borpiac globalizációjának kérdése 146
11.3. A borpiac szegmentei 147
11.4. A borpiac fejlődése 149
11.5. A magyar borpiac jellemzői 154
11.6. A bor elosztási csatornáinak sajátosságai 156
12. Borreklám 161
12.1. A borreklámok szabályozása, sajátosságai 161
12.1.1. A borreklám jellege, sajátosságai 161
12.2. Borreklám típusok 162
12.3. A borreklámok felépítése 164
Felhasznált és ajánlott irodalom 165
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv