1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kriterion Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 285 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Hogy s miképpen fejedelmi és nagy úri vendégséget rendeljék és készítsék, minémű tisztek és gondviselő szolgák szükségesképpen kívántatnak35
Az hofmester, udvari kapitány és konyhamesterek tisztiről35
Az sáfárrúl38
Az főszakácsrúl39
Az pohárnokrúl41
Az étekfogókrúl és innyaadórúl42
Az frisneiderrűl43
Egy fejedelmi és úri vendégséghez mint készüljön és tartson ember, s mint rendelje el azt43
Az hivatalos urak és vendégszolgák tartásárúl46
Következik egy világos és értelmes tanétás48
Elsőben négy császári vendégség ekrűl kettei húsevő napon, kettei böjtnapon48
Immáson következnek négy vendégségek, melyekben említetik az magyar és cseh királyoknak micsoda étkeket - nemcsak húsbúl, hanem böjtnapon is - kell készíteni59
Immár következnek már négy electori vendégségek63
Következnek négy fejedelmi vendégségek68
Egy bizonyos és világos tanétás miképpen kell sokféle étkeket készíteni német, magyar, spanyor, olasz és francia formára75
Az négylábú állatokrúl75
Az ökörbűl nyolcvanháromféle étket készíthetni75
A' tehén tőlgyébűl hétképpen készíthetni, étket87
Az bornyúbúl ötvenkilencképpen készíthetni88
Az berbécsbűl negyvenötféle étket készíthetni99
Az báránybúl huszonnyolcféle étket készíthetni104
A' kecskefiúbúl harmincnégyféle étket készíthetni107
Az malacbúl harminckétképpen készíthetni110
A vadakrúl
Elsőben az szarvasbúl harminchétféle étket készíthetni113
Az dámvadbúl harminckétféle étket készíthetni117
Az őzbűl huszonkilencféle étket készíthetni120
Az nyúlhúsbúl húszféle étket készíthetni123
Az vadkanbúl avagy erdei disznóbúl negyvenképpen készíthetni étket125
Az gyanverbül128
Az bialhúst128
Az medvelábot128
A vadló-húst128
Az vadkecskébűl tizenhatféle étket készíthetni128
Az havasi kecskebakbúl képképpen készíthetni130
Az török juhbúl tizenháromképpen készíthetni130
Az macskamajombúl tizenhatféle étket készíthetni131
A' tengeri kutya132
A' hód névü állatnak132
Az tengeri disznót132
Az indiai disznót négyképpen készíthetni132
Az tengeri tövisesdisznót133
A közönséges tövisesdisznó133
A tengeri nyúlbúl tizenegyképpen készíthetni133
A' mókust133
A madarakrúl134
A' sasbúl kilencféle étket készíthetni134
A' struccmadarat134
Az túzokbúl ötféle étket készíthetni135
Az hattyúbúl négyképpen készíthetni135
Az pulykábúl húszképpen135
Az fajdokbúl nyolcféleképpen136
Az havasi tyúkbúl hatképpen137
Az fácánbúl huszonkétképpen138
Az gödént140
Az gémbül140
Az darvat140
A pávát háromképpen készíthetni140
Az vadludat tizennyolcféleképpen140
Az szelid ludat huszonkilencképpen141
Az vadrécébűl tizenötféleképpen144
Az középszerű récébül kétképpen145
Az kappanbül negyvennégyképpen145
Az öreg tyúkbúl huszonkétképpen150
Az tyúkfibúl huszonháromképpen152
Az mogyorótyúkbúl tizenkétféleképpen154
Az fogolymadárbúl tizenötféleképpen155
Az galambokbúl húszképpen készíthetni156
Az gerlicébűl nyolcképpen készíthetni157
Az fürjekbűl tizenkilencképpen készíthetni157
Az húrosmadarat tizenötképpen készíthetni158
Az szajkót s rigót159
Az pacsirtábúl kétképpen készíthetni159
Az seregélyt159
Mindenféle aprómadarakat tizenhétképpen készíthetni159
A halakrúl161
Az vizábúl huszonkétképpen készíthetni161
Az dick nevü halbúl163
Az sternen nevű halbúl tizenegyképpen készíthetni163
Az harcsábúl tizennégyféleképpen készíthetni164
Az salmen névű halbúl tizenhétképpen készíthetsz164
Az heuchen névő halbúl tizenegyféle étket készíthetni166
Az lampretábúl négyképpen készíthetni166
Az szalmling-halbúl tizenkétképpen készíthetni167
Az pisztrangbúl tizennyolcképpen készíthetni168
Az fejér pisztrangot (...) négyképpen készíthetni169
Az apró potykábúl kétképpen169
Az csukábúl negyvenképpen készíthetni170
Az enken nevő halbúl tízképpen174
Az renhalbúl háromképpen készíthetni175
Az ploch névő halból175
A pozsárbúl huszonötképpen készíthetni175
Az esh névő halbúl, hatképpen178
Az márnábúl hatképpen készíthetni178
Az angvillábúl tizenegyképpen készíthetni179
Az menyhalbúl tizenhatképpen készíthetni180
Az nefflingbül négyképpen készíthetni181
A kárászbúl kilencképpen készíthetni181
Az compóbúl hétképpen készíthetni182
A kilencszemű halbúl nyolcképpen készíthetni182
Az semlingből négyféleképpen készíthetni183
Az sügért tizenháromképpen készíthetni183
Az csíkbúl háromféleképpen készíthetsz184
Az kophalat háromképpen185
Az kövihalat kilencképpen185
Az anbisz névő halbúl 9 képpen186
Az profflen névő halbúl ötképpen186
Másféle apróhalakbúl is 9 képpen186
Az fejérhalbúl ötképpen187
Az rákot huszonháromképpen187
Az austrigábúl hatképpen190
Az kapelánhalbúl ötképpen191
A habarnicábúl mit kell csinálni191
Az tengeri nyelvet is úgy készíthetni191
Az tengeri prtücsköt kétképpen191
A tengeri tüdőt háromképpen192
A kattőshalbúl mit csinálj192
Az cerdelihalbúl192
Az heringből négyképpen192
Másféle heringet kétképpen193
A platajcból nyolcképpen195
Az csigát kilencképpen195
Az tekenősbékát kilencképpen196
Az zöldbékát ötképpen197
Holopotridát így kell készíteni198
Mindenféle étkek szaporításárúl201
Mindenféle salátát mindenféle füvekbűl fejéren és zölden mint kell csinálni200
Sokképpen mondolasajtot hogy kell csinálni222
Mindenféle tésztamíveket mint kell csinálni223
Mindenféle pastetumokrúl húsbúl s halbúl mint kell csinálni230
Mindenféle tortákrúl, lepényekrűl s bélesskrűl234
Mindenféle patikából való nádmézes confectumokrúl236
Másféle confectumokat mint kell csinálni237
Mindenféle bécsinált gyümölcsöket hogy kell készíteni239
Kulcsármesterség242
Jegyzetek a bevezetéshez259
Szójegyzék és mutató261

Bornemisza Anna

Bornemisza Anna műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bornemisza Anna könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból

A gerinc sérült, javított.

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
2.740 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba
konyv